PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #164 : Mart 2010 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Bojan Stanojević  

Bluetooth spikerfon

Bluetooth slušalice su vam neudobne i smetaju vam da čujete šta se dešava u okolini? Probajte Bluetooth spikerfon koji čak ume i da vam kaže ko zove...

7th Sense BCK ELO8B: Zvučnik: 2 W • Standby: Do 1.000 h • Razgovor: Do 10 h • Ostalo: Text to Speech. Cena: oko 3.100 dinara

Slušalice sa mikrofonom ponekad ispadaju ili nas ometaju da čujemo šta se dešava oko nas. Srećom, postoji i alternativa u vidu spikerfona, pa smo isprobali jedan zanimljiv model. 7th Sense BCK ELO8B ima oblik crne pravougaone kutije sa jasno istaknutim zvučnikom i dobro skrivenim mikrofonom. Na prednjoj strani su tri komandna tastera, a četvrti (mute) je na boku. Osnovni tasteri imaju višestruke funkcije, ali pre svega služe za podešavanje jačine zvuka i uključivanje/isključivanje.

Uređaj se koristi slično kao i Bluetooth slušalice – najpre ga treba upariti sa telefonom i dozvoliti mu da ima punu kontrolu; posle toga će ga telefon sam prepoznati kada je uključen i „prepustiće mu se“. Ali, u njemu se krije jedna novost – tehnologija Text to Speech, koja omogućava spikerfonu da izgovori ime pozivaoca, kao i da primi glasovnu komandu za prihvatanje ili odbijanje poziva.

Iako se spikerfonom upravlja pomoću samo tri tastera, njihovim kombinovanjem i podešavanjem trajanja pritiska moguće je vrlo detaljno kontrolisati funkcije telefona, od upravljanja pozivanjem i tokom razgovora, do puštanja muzike iz telefona i preskakanja neželjenih numera. Većinu promena parametara i režima spikerfon će propratiti glasovnim komentarom, javiće se kad ga uključite i isključite, a glasom će vam sopštiti i da li je uparivanje sa telefonom uspelo.

Veće dimenzije donele su spikerfonu još jednu prednost – veću bateriju, kapaciteta 750 mAh, zbog čega ćete moći da razgovarate nekoliko sati, a u standby režimu će raditi nekoliko dana ako je telefon u dometu. Realno znatno duže – kada telefon izađe iz dometa, spikerfon će se posle nekoliko minuta sam isključiti. Čak i ako se „preračunate“, nije veliki problem: u pakovanju se nalazi automobilski punjač, a kod kuće ćete spikerfon puniti preko USB kabla, sa računara.

Korisne adrese:

Telephant
http://www.telefant.rs