PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #169 : Septembar 2010 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Bojan Stanojević  

OKI: po drugi put na našoj sceni

Posle dužeg vremena, OKI-jevi štampači se mogu naći u domaćim prodavnicama. Pogledajmo šta nudi model B410d.

OKI B410d. Brzina štampanja: 28 ppm • Emulacije: PCL5e, PCL6, Epson FX, IBM ProPrinter • Rezolucija: 2400×600 dpi • Mesečni obim štampe: 50.000 stranica • Interfejsi: USB, Centronics. Cena: 153 evra.

Zbog pristupačne cene i povoljnih karakteristika, OKI‑jevi štampači su nekada bili veoma popularni, ali ih sticajem okolnosti dugo nije bilo na našem tržištu. Situacija se menja: posle nekoliko neuspešnih pokušaja da se obezbedi stabilno prisustvo na tržištu, OKI‑jev program je preuzela kompanija Original, koja ima dosta iskustva s prodajom štampača i pripadajuće opreme. Prvi štampač koji smo u novonastalim uslovima isprobali jeste crno‑beli model B410d.

U pogledu dizajna, ovo je klasičan pripadnik klase personalnih štampača. S donje strane je standardna fioka kapaciteta 250 listova, a ako ništa ne dirate, mehanizam će izbacivati odštampani materijal s gornje strane; ukoliko skinete poklopac na poleđini, papiri će izlaziti pozadi. Negde na sredini nalazi se bypass otvor za pojedinačne listove, a tok štampanja možete pratiti na jednorednom displeju.

To što se radi o personalnom modelu ne znači da ga preporučujemo za korišćenje u stanovima: za takvu primenu je isuviše glomazan i robustan, iako nije preskup. Njegovo mesto je u manjim kancelarijama, ali u onim gde se intenzivno štampa – može da podnese „opterećenje“ od 50.000 stranica mesečno. Ovaj model se ne može direktno povezati u mrežu, a ako vam je umrežavanje bitno, potražite varijantu B410dn. Sufiks d u oba slučaja znači da je štampač opremljen jedinicom za automatsko dvostrano štampanje. Štampač dozvoljava i proširenja kapaciteta: može se dodati još jedan magacin za papir, a iza poklopca s desne strane nalazi se prazno podnožje za dodatnu memoriju – maksimalan kapacitet je 288 MB.

OKI‑jevi štampači su zadržali dve ključne karakteristike po kojima se razlikuju od konkurencije. Kao i raniji modeli, B410d za formiranje otiska ne koristi laserski zrak, već matricu LED dioda. Ako ste imali predrasuda prema ovoj tehnologiji, savetujemo vam da zaboravite na njih, jer je odštampani tekst jasan, precizan i sa oštrim ivicama – bez i najmanjeg zaostatka u odnosu na konkurentske klasične laserske modele odgovarajuće klase. Situacija sa fotografijama je još bolja: prelazi su besprekorni, a efekte dithering‑a ćete uzaludno tražiti. Ako bismo baš tražili dlaku u jajetu, našli bismo je na potpuno crnim površinama koje bi mogle da budu i tamnije – pre štampanja, vredi se malo poigrati s kontrastom, npr. u Photoshop‑u, kao i s podešavanjem drajvera.

Druga važna karakteristika jeste toner odvojen od valjka, što donekle snižava troškove štampanja i ukida potrebu za recikliranjem tonera – naglašavamo donekle, jer cene valjka nisu bile baš niske. Osim toga, valjak je bilo teško nabaviti jer u našoj zemlji nije postojao zvaničan zastupnik, ali sada će taj problem biti rešen, a zbog kapaciteta valjka od 25.000 otisaka, zamene neće biti česte.

U svakodnevnom radu, B410d je veoma praktičan: brzina štampanja teksta je iznad proseka u ovoj klasi, toner se lako menja, a na prvi otisak treba čekati 5,5 sekundi; još prijatnije iznenađenje je velika brzina štampanja fotografija, čak i kada se parametri postave na maksimalne vrednosti. Ovaj štampač možete povezati na praktično sve računare koji su vam pri ruci, jer je spisak podržanih operativnih sistema dugačak, a isto važi i za brojne jezike koje može da emulira. Za kraj, treba pomenuti i to da je njegova proizvodnja u skladu sa ekološkim standardima, o čemu svedoči nalepnica Manufactured at Carbon Zero Facility.

Korisne adrese:

Original
http://www.originalgrupa.rs