PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #174 : Februar 2011 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Marko Savković  

HTC Windows Phone 7 ofanziva

Od deset najavljenih HTC telefona za novu Microsoft-ovu džepnu platformu, čak pet dolazi iz HTC-a. Upoznajmo HTC 7 Mozart, HTC 7 Trophy, HTC HD7 i HTC 7 Pro.

HTC 7 Pro

HTC je izuzetno produktivna kompanija kada su u pitanju džepni uređaji sa Microsoft-ovim operativnim sistemom. Još od samih početaka PDA uređaja, HTC tesno sarađuje sa Microsoft‑om i mobilnim operatorima, a firma je zaslužna i za niz vrednih inovacija na polju mobilnih uređaja. Malo je poznato da je prvi kolor ekran osetljiv na dodir imao upravo PDA uređaj iz HTC fabrika, odatle su stigli i prvi WiFi modul, kao i prva tastatura na izvlačenje... Noviji modeli sa HTC Sense‑om stavili su Android platformu u prvi plan i taman kada su svi posumnjali da se HTC definitivno okreće na drugu stranu, predstavljeno je čak pet novih Windows Phone 7 uređaja.

Gde nestade HTC Sense?

Pristup Microsoft‑a je kod nove verzije operativnog sistema prilično rigorozan, pa proizvođačima ne ostavlja slobodu promene korisničkog interfejsa i/ili izmene sistemskih aplikacija za pozivanje i slanje poruka. Na taj način je HTC uskraćen za mogućnost da, osim hardvera, kupcima ponudi i drugačije korisničko iskustvo. Ipak, nekih razlika ima, ali one nisu drastične kao kada je u pitanju Android platforma. Ukoliko uporedimo HTC telefone sa WP7 konkurentima, na prvi pogled vidimo da je podrazumevana tema zelena, te da postoji poseban HTC Hub.

Ova nadogradnja omogućava HTC‑u da svim korisnicima svojih uređaja ponudi set aplikacija, igara, melodija i pozadina koje nisu dostupne na drugim telefonima, ali i da kreira jedinstven „HTC market“, odakle će biti moguće preuzimanje posebnih aplikacija za telefone ove kompanije. Trenutno u radni ima korisnih aplikacija (vremenska prognoza, baterijska lampa, konvertor jedinica), ima i zabavnih, ali ne i revolucionarnih pomaka. Ostaje da sačekamo i procenimo upotrebnu vrednost novih aplikacija. Od nedavno predstavljenih pet telefona čak četiri je moguće upotrebiti na GSM mrežama, a pred nama su se našla tri modela.

Mozart ili Trophy?

HTC 7 Mozart je sličan popularnom modelu Desire, ali koristi Windows Phone 7

HTC 7 Mozart po dimenzijama predstavlja pandan popularnom modelu Desire. Ekran dijagonale 3,7“ spakovan je u kućište izrađeno od jednog komada aluminijuma. Kvalitet izrade je vrhunski a dimenzije ovog telefona će se svideti i pripadnicama lepšeg pola. Ispod ekrana se nalaze tri soft tastera, što je karakteristika svih novih HTC modela, a sa desne strane poseban taster za iniciranje kamera. Kamera je rezolucije 8 megapiksela, sa Xenon blicem.

Ekran WVGA rezolucije izgleda odlično, delom zbog manje dijagonale od ostalih modela, a delom zbog standardno dobrog Super LCD ekrana. Interna memorija je kapaciteta 8 ili 16 GB, a nadogradnje nisu moguće. Korisnicima se sugeriše da se oslone na cloud servise za čuvanje podataka, a ovu memoriju iskoriste za multimedijalne podatke: muziku i video. Kontakti se mogu sinhronizovati sa Windows Live nalogom ili sa Microsoft Exchange‑om, dok je komunikacija sa GMail‑om i Facebook‑om jednosmerna.

Osim online mesta za sihnronizaciju i skladišta podataka (SkyDrive), podatke je moguće sinhronizovati i sa računarom, ali na drugačiji način u odnosu na Windows Mobile. Windows Phone platforma se, naime, oslanja na Zune kod sinhronizacije multimedijalnih podataka, ali preko Zune‑a nije moguće pristupiti file sistemu telefona, niti poslati neki Office dokument na telefon; za prenošenje ovakvih datoteka koristi se SharePoint‑a. Još jedna od aplikacija koja je iskorišćena na nov način u mobilnom svetu jeste OneNote, koji se automatski sinhronizuje sa SkyDrive‑om.

Hardver modela 7 Mozart odlično je izbalansiran, pa se sve aktivnosti u okviru novog operativnog sistema izvršavaju očekivano dobro. Ono po čemu se ovaj model razlikuje od konkurencije jeste izuzetna kamera sa kvalitetnim blicem, koju nema ni veći i skuplji model.

HTC 7 Trophy sa ekranom od 3,8“ predstavlja zlatnu sredinu u ponudi HTC‑a, a izrađen je sa namerom da bude upotrebljivan u multimedijalne svrhe, i nešto je pristupačniji od ostalih modela. Ipak, nismo uspeli da nađemo neki fizički nedostatak koji bi trebalo pravdati nižom cenom. Dijagonala ekrana se čini kao optimalna, a ekran je poput ostalih modela izrađen sa staklenim slojem otpornim na grebanje. Kameru od 5 Mp dopunjava klasični LED blic, a ona je na nivou standardnih kamera koje srećemo na smart telefonima.

Na velikom ekranu

HTC HD7 ima veliki ekran - ne smete se žaliti da su vam slova isuviše sitna

Windows Phone 7 telefon sa najvećim ekranom na tržištu je HTC HD7. Dimenzije i oblik su dobro poznati korisnicima HD2 i Desire HD telefona – ovo je njihov pandan u WP7 svetu. U potpunosti je prilagođen multimedijalnim sadržajima o čemu svedoči i kickstand postolje na poleđini, pomoću koga se ovaj telefon na dugačkim putovanjima pretvara u džepni plejer video-materijala.

Na prednjoj strani je bilo mesta tek za ekran i funkcijske tastere, pa je i pored velike dijagonale ekrana kućište normalnih dimenzija. Novi korisnički interfejs Metro spaja filozofiju privatnog i poslovnog korisnika, a osim podržanih Office servisa, i ovaj telefon je opremljen sa HTC Hub‑om u okviru koga se nalaze dodatne aplikacije koje su ekskluzivne samo za korisnike WP7 telefona ove kompanije. I inače odlična virtuelna tastatura je još bolja na velikom ekranu, pa smo je bez problema koristili kako u vertikalnom, tako i u horizontalnom režimu, sa dva palca. Odziv ekrana je brz pa je pravo uživanje koristiti ga za reprodukciju video klipova ili pregled Internet stranica. Ugrađeni Internet Explorer ima skoro sve: brz je, odlično renderuje stranice i sadržaj optimizuje za ovaj telefon. Neprijatno je jedino to što nije podržan Adobe Flash.

Model koji nestrpljivo očekujemo je HTC 7 Pro, koji će osim ekrana osetljivog na dodir imati i punu QWERTY tastaturu sa pet redova. Samo korisnici koji su koristili prethodni model Touch Pro 2 znaju koliko je peti red zapravo bitan. Na tastaturi se našlo mesta i za pravi kursorski deo sa velikim Enter‑om, pa rad u džepnom Excel‑u postaje uživanje, jer se do brojeva dolazi bez funkcijskih tastera. Ekran je moguće postaviti pod određenim uglom u odnosu na tastaturu a nešto veća masa (185 grama) u potpunosti je opravdana – uz model 7 Pro poslovni korisnici zaista dobijaju kancelariju u džepu. Nestrpljivo očekujemo 7 Pro na našem tržištu.

HTC na više platformi

Ozbiljnim pristupom novoj platformi HTC je pokazao da, i pored očiglednih ograničenja koje je nametnuo Microsoft koja se prvenstveno odnose na nemogućnost izmene korisničkog interfejsa i sistemskih aplikacija, ozbiljno računa na WP7 platformu. Jedna od kompanija koja je Microsoft pratila od samog početka nastavlja sa atraktivnim modelima, boreći se protiv konkurencije odličnim hardverom, ali i dodatnim aplikacijama. Ipak, mesta za napredak još ima, prvenstveno na polju daljeg unapređenja ekrana.

Korisne adrese:

HTC
http://www.htc.rs