PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #174 : Februar 2011

 Naslovna  Sadržaj 
Stevan Josimović  

Promućurni Android tablet

U očekivanoj poplavi tablet računara sa Android operativnim sistemom Witstech je zauzeo dobar polazni položaj - njihov A81e je odlično rešenje, naročito za korisnike koji se ne boje "igara" sa firmverom...

Posle sijaset verzija firmware‑a, u avgustu 2010. se pojavila stabilna verzija 0831 i tablet je mnogo dobio na upotrebljivosti. Sledeći pomak doneo je korisnik Adeptus, koji je skuvao novi ROM, delivši ga korisnicima u čuvenim forum porukama „Iz Rusije s ljubavlju“

Witstech‑ov tablet računar A81e nije „rođen“ sa Android genima, ali mu to nije smetalo da bude prva Android tabla na tržištu. Zahvaljujući ARM Cortex A8 procesoru i (premijerno prikazanom) Android 2.2 Froyo operativnom sistemu, o ovom računaru se puno govorilo a prodaja je bila neočekivano dobra – A81e je danas jedan od najpopularnijih Android tablet‑a.

Zlatni hardver

Hardverski gledano, A81e je relativno jednostavan uređaj građen oko ARM Cortex A8 omap3530 procesora i posvećenog DSP grafičkog jezgra (PowerVR SGX530 GPU + DSP). Frekvencija procesora je promenljiva i zavisi od verzije firmware‑a. Dijagonala ekrana je 7 inča, rezolucije 800×480, a ekran je rezistivni, što znači da zahteva pritisak, ali zato možete koristiti stajlus (smešten je u leđima tablet‑a), što omogućava veću preciznost.

Slika je kvalitetna, mada je u nekim trenucima očigledno da rad grafičkog jezgra još nije optimizovan. Ovo se odnosi pre svega na skrolovanje sadržaja u browser‑u ili menijima, dok je video- reprodukcija u rock player‑u savršena. Reprodukcija YouTube sadržaja je upotrebljiva, ali bi mogla biti i bolja, što je opet stvar softvera, pošto proizvođači Android tabli pripremaju YouTube aplikacije posebno za svaki uređaj. Na direktnom dnevnom svetlu tablet je slabo upotrebljiv, mada će već u senci nekog drveta ili u automobilu situacija biti bolja.

BT/WI‑FI modul i kvalitetna memorija (256 MB) su važni aduti, a može se ugraditi i Ublox GPS modul. S obzirom na količinu memorije, verovatno je da će Froyo biti poslednja verzija Android‑a koja će raditi na ovom sistemu – apetiti najavljene verzije 3.0 znatno su veći.

Na levoj bočnoj strani prisutni su Mini USB, priključak za napajanje i slušalice. Spreda su tri hardverska tastera Home, Back i Menu, standardna za Android uređaje. Na gornjoj bočnoj stranici su power taster i klackalica za zvuk, koja u nekim aplikacijama menja funkciju – u e‑book čitačima služi za listanje stranica. Na donjoj ivici je MicroSD slot pokriven gumenim vratancima, a tablet će prepoznati do 32 GB dodatne memorije.

Baterija je najatraktivniji deo kompleta, pre svega zato što je zamenjiva (za razliku od nekih drugih tablet‑a), ali i zbog kapaciteta od čitavih 3000 mAh, što po deklaraciji proizvođača daje od 3 do 5 sati rada. U korišćenju se ova procena pokazala kao realna, čak i malo konzervativna, jer se tokom testiranja nijednom nije dogodilo da baterija iscuri pre trećeg sata, a često je preslakala granicu od 5 sati.

Tablet nema 3G modem, što za neke korisnike predstavlja ozbiljan hendikep. Ukoliko imate Android telefon, ovu manjkavost možete efikasno rešiti WiFi tethering‑om što će na nekim telefonima zahtevati root‑ovanje... ako ste tražili dobar izgovor za takvu operaciju, Android tablet je zgodan kandidat.

Iz Rusije s ljubavlju

A81 je tablet koji je inicijalno radio pod Windows CE operativnim sistemom. Kako je CE počeo da tone u zaborav, u Witstech‑u su se dosetili da je hardver sasvim dovoljan za Android i gle čuda – novi korisnici su počeli da niču kao pečurke posle kiše. Nije, doduše, sve išlo glatko: prve verzije firmware‑a su delovale nedorađeno, ali su iz Web prodavnica i foruma korisnici vršili pritisak na proizvođača koji se uhvatio u koštac sa bagovima.

Posle sijaset verzija firmware‑a, u avgustu 2010 pojavila se stabilna verzija 0831. Mana je bio softver za čitanje stanja baterije koji je non‑stop pokazivao da je ona 100% puna, ali je sve drugo radilo relativno stabilno i performanse sistema su bile sasvim prihvatljive.

Na žalost ili radost proizvođača, jedan napredni korisnik (Adeptus) je ubrzo „skuvao“ novi ROM koji nije samo ispravio bag sa baterijom, već je korisnicima ponudio root‑ovani tablet otvoren za sve vrste manipulacija poput instaliranja softvera na memorijsku karticu, backup‑a aplikacija, „sređivanja“ marketa da prikazuje mnogo veći broj aplikacija nego do tada itd. Adeptus je svoj „poklon“ Wits korisnicima delio u sada već čuvenim forum porukama „Iz Rusije s ljubavlju“ i na taj način pomogao korisnicima da preguraju sušni period do druge polovine oktobra. Tada se pojavio novi firmware koji je bio daleko brži od prethodnog, ali je već posle 24 sata od pojave postalo jasno da nisu svi a81 uređaji isti pod Suncem.

Pokazalo se da postoji više revizija tablet‑a (do tada se znalo se samo za dve revizije, koje su se razlikovale u ekranima). Tako su neki računari radili odlično na novom firmware‑u, dok su drugi bili nestabilni ili nisu uspevali čak ni da se podignu. Razlog je bio (debelo) overklokovani A8, koji je na nekim računarima odbijao poslušnost na 1 GHz‑u (prve verzije su radile na 600 MHz). Ovaj potez proizvođača je naišao na veliko negodovanje korisničke zajednice, koja je očekivala optimizaciju koda, a ne overklok kao rešenje.

U periodu razočaranja ili nešto pre Adeptus je prodao svoj A81 i objavio da više neće postovati svoje „kuvane“ ROM‑ove, što je zauzvrat stavilo još veći pritisak na Wits da što pre sredi situaciju sa firmware‑om. Mnogi korisnici su zahtevali da se source code firmware‑a objavi pod GPL licencom, smatrajući da Witstech krši pravila pod kojima je Google objavio Android. Listinga i dalje nema, ali se pojavila nova, stabilna i brza verzija prečišćena od telefonskih repova. Ona radi korektno.

Bez G senzora

Jedna od najmisterioznijih odluka u konstrukciji računara je izostanak akcelerometra ili G senzora. Doduše, u firmware‑u je zadržana podrška za G senzor, ali prvi tablet‑i jednostavno nisu imali potreban hardver. Kasnije revizije, uključujući i „e“, se ponašaju čudno jer neki benchmark programi detektuju G senzor, ali on jednostavno ne funkcioniše. Poslednja revizija table „g“ koja se pojavila ovih dana nije najavljena redovnim putem, već su neki korisnici izveštavali o tome kako sa poslednjim firmware‑om njihova tabla reaguje na okretanje. Tek kasnije se ispostavilo da je u pitanju novi proizvod.

Reper svim tablet računarima je svakako Apple iPad, tehnološki savršen proizvod sa doteranim interfejsom i velikim, prelepim kapacitivnim ekranom na kome odmah sve radi, a sa verzijom 4.2 iOS donosi i (kakav‑takav) multitasking. Android table kineske proizvodnje koje preplavljuju Web dućane, a u koje spada i Witstech A81e, idu drugim putem: koštaju mnogo manje, nude potencijal i funkcionalnost ali često u najavi. A81e je po sirovoj snazi ispred iPad‑a, po upotrebljivosti (budimo realni) daleko iza. Sa poslednjim firmware‑om situacija je poboljšana, ali kupovina ovakvog proizvoda nije za korisnike sa „slabim srcem“. Svako flash‑ovanje je potencijalno opasno, a root‑ovanje zahteva vreme i osnovno znanje. S druge strane, tablet nudi priliku da naučite nešto korisno, da za malo para dobijete uređaj koji ćete rado koristiti i koji možete prilagođavati potrebama daleko više nego što je to moguće sa „zatvorenim“ iPad‑om.

Koliko je 7 inča bolje od 10 inča zavisi uglavnom od toga kako ćete uređaj koristiti. Ako nameravate da čitate e‑knjige u autobusu, povremeno proveravate e‑mail i vremensku prognozu ili gledate neki film, Wits A81e je odličan izbor. Ako nameravate da surfujete i pri tom ne razmišljate svakodnevno u shell skriptu, bolje je da se odlučite za iPad ili Samsung Galaxy, ili sačekate neki novi Android tablet – Praktično svi veliki proizvođači čekaju Android 3.0 da predstave svoje tablet‑e. Nedavno su se pojavili atraktivni 10“ tablet‑i sa NVIDIA Tegra 2 čipsetom, ali dok se dobro ne pretresu po forumima i gedžet sajtovima, bolje je sačekati. Ne kažu uzalud strpljen – spasen.