PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komunikacije Komunikacije
PC #174 : Februar 2011 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić
Marko Herman
Aleksandra Šakić
Bojan Stanojević
Andrijana Maksimović
 

Bez krize na Web-u

Naš četrnaesti izbor 50 najboljih domaćih sajtova organizovali smo u situaciji u kojoj je domaći Web život uglavnom aktivan na RS domenu, dok se ćirilični SRB polako priprema. Facebook je zavladao scenom, ali su i ostali i te kako aktivni. Ipak, stalno provejava nekakav utisak da smo tek na početku...

Prošla godina bila je teška, ali na Internetu nije bila loša. Ako ste obraćali pažnju na domaće parče Web-a i navike korisnika Interneta, skoro da ste mogli zaključiti da ne postoji ništa osim Facebook-a, ali je, na sreću, to daleko od istine. Jeste ova društvena mreža postala svakodnevna navika, ali je ona jednovremeno i prozor ka drugim lokacijama, koje kreiraju sadržaje za domaću publiku.

Izbor 50 najboljih se opet pokazao kao vrlo nezahvalan zadatak. Vrlo mali broj sajtova koji su ušli u izbor prošle godine zaslužio je da se ove godine ne nađe u spisku, a istovremeno se pojavio veliki broj novih sajtova, posebno u oblasti e-trgovine, koji su konkurisali za ograničeni prostor na listi.

Bili smo pomalo razočarani ponudom sajtova koji prenose vesti i informacije: najbolji sajtovi iz te kategorije nisu uveli brojnije novine, a oni koji su ostajali ispod crte nisu se potrudili da urade nešto bolje. Ni sajtovi posvećeni tehnologiji nisu napredovali - donedavno inovatori, sada kaskaju za onima koji brzo shvataju puteve Internet trendova.

S druge strane, oblast e-trgovine je sve gušća i pravi izbor je teško napraviti. Posebno su nam se dopali sajtovi za grupnu kupovinu, ali smo od tri takve lokacije morali odabrati jednu - onu koja svoje usluge nudi u najvećem broju gradova Srbije. Dopalo nam se i što sve više domaćih kompanija ozbiljno i profesionalno razmišlja o svom Internet nastupu: iako sporo prihvataju društvene mreže, makar su im sajtovi informativni i lepo dizajnirani. A pojavljuje se i sve više lokalnih Internet servisa, što je i opravdalo uvođenje zasebne kategorije. Dok je već pomenuta dominacija Facebook-a uticala na to da kategorija zajednice nestane, te da se najbolje lokacije presele u druge oblasti.

U 2011. očekujemo da će domaći Web prostor postati još bogatiji. U drugoj polovini 2010. godine uočili smo otvaranje sve većeg broja raznovrsnih Internet magazina, kako onih šire, tako i nekih tematski uže određenih. Iako dosta njih izgleda ozbiljno (čemu doprinose i besplatni CMS-ovi i grafičke teme), za sada ćemo takve lokacije pratiti i videti da li će se izboriti sa surovom realnošću zarade na domaćem Internetu i tako naredne godine ozbiljno konkurisati za ulazak u našu listo Top 50 srpskih sajtova.

Vesti i informacije

www.rts.rs

Web prezentacija Javnog servisa je zadržala poziciju najboljeg sajta u svojoj kategoriji. Dizajn nije menjan, tako da je odlična preglednost sadržaja zadržana - Lako ćete naći informacije vezane za dnevnopolitička dešavanja, najnovije sportske rezultate, muzičke i filmske vesti, kao i video-snimke vaših omiljenih emisija. Video-zapisi se često koriste i kao ilustracija postavljenih vesti, a posebne stranice ovog sajta posvećene su muzičkim izdanjima PGP RTS-a, kao i fudbalskoj Ligi šampiona.

www.b92.net

Jedan od najposećenijih domaćih sajtova, sa verzijom za korisnike mobilnih telefona, i ove godine je doneo desetine hiljada vesti i mnogo više komentara posetilaca. VIP blogovi su i dalje popularni, a okolni sadržaji se razvijaju nekim svojim tempom. Još da je pretraživanje malo efikasnije...

www.blic.rs

Sajt lista "Blic" odlikuje se bogatstvom informacija iz raznih oblasti, kao i redovnim objavljivanjem novih sadržaja. Vizuelno izdvojene stranice zaslužila je sekcija sport, koja je jedna od najbogatijih na domaćem Web-u, a izdvajaju se i vrlo posećen blog, te podsajt izdanja "Blic Žena".

www.ekapija.com

Korisnici Interneta zainteresovani za ekonomske i poslovne teme svoje potrebe će zadovoljiti na sajtu Ekapija. Od srodnih lokacija izdvaja se količinom informacija, pregledom tendera, adresarom firmi te savetima za poslovanje, kao i preglednim prikazivanjem svih sadržaja.

www.mcp.rs

Portal kliping sektora agencije McCann Erickson bogat je onim najvažnijim: informacijama. U devet kategorija, od kojih su neke inače retko zastupljene, mogu se naći sadržaji objavljeni u štampanim, Internet i elektronskim medijima. Posetioci se mogu i registrovati e-mail-om dobijali tekstove iz njima najzanimljivije oblasti.

www.naslovi.net

Najbolji domaći agregator vesti i dalje drži svoju poziciju. Sadržaji iz velikog broja izvora dostupni su na jednom mestu, a registrovani korisnici mogu odabrati teme koje najradije prate, te promeniti izgled naslovne stranice sajta. Tu su i posebne stranice za pregled TV programa, vremenske prognoze i aktuelnih berzanskih dešavanja.

Kultura i nauka

www.seecult.org

Iako smo se potrudili da pronađemo nešto novo i čitaoce obradujemo stranicom koja je bolja od Seecult-a, to nam nije pošlo za rukom. Od prošle godine nije bilo koncepcijskih promena, ali je to i dalje sajt sa najviše informacija iz svih oblasti kulturnog života. Vesti su podeljene u deset kategorija, a stranica se svakodnevno ažurira, pa su sve informacije aktuelne. Tu je i kalendar kulturnih dešavanja koji će vam pomoći da ne propustite nešto važno.

www.designed.rs

Veoma interesantan projekat, namenjen ljubiteljima umetnosti. U nekom delu veoma sličan Seecult-u, ali nešto uže specijalizovan. Stranica je okrenuta posebnim projektima, sajmovima, dešavanjima koja zanimaju posetioce koji se bave dizajnom. Vesti se redovno ažuriraju, a zamerka je pomalo konfuzan meni i suviše stranih reči.

www.knjizara.com

Knjižara.com je i dalje online prodavnica knjiga sa najboljim izborom na domaćem tržištu (u ponudi su i antikvarne knjige), zbog čega je i ove godine naš izbor. Uz to, jedina je u kojoj možete ponuditi svoju biblioteku antikviteta na prodaju. Dizajn nije najbolji, a meni s kategorijama se nalazi na samom dnu stranice što bi trebalo promeniti.

www.pravopas.com

Pravopas je neverovatno jednostavan, ali i veoma koristan sajt. Jedini cilj je promovisanje pravilnog izražavanja na srpskom jeziku. Pošto je stranica novija, dobar deo sadržaja još je u pripremi. Zasad možete proveriti svoje znanje pravopisa kroz testove podeljene u tri kategorije - lako, srednje i teško.

www.svetnauke.org

Najbolji domaći sajt o dešavanjima u oblasti popularne nauke. Stranica prati domaće i strane novosti, a vesti koje prenose prilagođene su svakom čitaocu. Oblasti su različite, od ekologije do astronomije, a snalaženje na sajtu je veoma jednostavno.

Društvo

www.beograd.rs

Zvanični sajt našeg glavnog grada je dobar primer komunikacije lokalne samouprave sa stanovništvom. Gradske vesti se redovno ažuriraju, a na postavljena pitanja se (provereno!) dobijaju kvalifikovani odgovori. Kada su vam potrebne komunalne informacije, kada tražite neku službu ili jednostavno smišljate kuda da izađete večeras, beograd.rs je dobar početak.

www.apr.gov.rs

Agencija za privredne registre je jedna od retkih efikasnih državnih institucija. To dokazuje i sajt koji pruža puno informacija o načinu registracije privrednih društava, uz pretragu podataka, te mogućnost slanja zahteva elektronskim putem. Kada počinjete da poslujete sa nekom firmom, najpre pogledajte kako ona stoji na APR-u!

www.euprava.gov.rs

Portal eUprava je osmišljen kao polazna tačka ka obavljanju različitih poslova s državnom administracijom. Usluge su podeljene na one za građane i privredu, a vlasnici ličnih karata s čipom mogu se prijaviti koristeći svoj elektronski potpis. Za sve dostupne usluge označeno je mogu li se direktno obaviti elektronskim putem ili su na sajtu samo neophodni obrasci u digitalnom obliku. Ovo je jedan od sajtova kojima je potrebno dodati mnogo toga, ali je osnovna infrastruktura ohrabrujuće dobra i uspešno se razvija.

www.infostud.com

Od sajta s informacijama za studente i, potom, pretrage poslova, "Infostud" je postao jedan od najznačajnijih Internet subjekata u Srbiji, a usluge idu od oblasti zapošljavanja i ljudskih resursa, preko obuke i obrazovanja, do informacija o polovnim automobilima i turističkim aranžmanima.

www.jazakraljevo.rs

Zemljotres koji je prošle godine pogodio Kraljevo podstakao je mnogo ljudi na aktivnost, a u tome se istakla ekipa koja je napravila ovaj sajt. Napravljen na platformi Ushahidi, on predstavlja vizuelni pregled potresa, oštećenih objekata, saniranih lokacija i lokacija na kojima je potrebna pomoć.

Tehnologija

www.superteza.com

Iako relativno mlada, Superteza je uspela da stekne zavidnu popularnost i poveliki broj sledbenika na Internetu, fokusirajući se na Microsoft Windows 7 i njegovu primenu, uz obilje saveta, trikova i "kako da..." tutorijala. Tematika je dobro sistematizovana i povezana, pisanje je pitko, razumljivo i bez suvišne pretencioznosti pruža dovoljno informacija. Srazmerno jednostavan dizajn omogućava lako snalaženje i potvrđuje da su naizgled jednostavna rešenja često i najbolja.

www.benchmark.rs

Sajtovi posvećeni tehnološkim temama sve više se specijalizuju, ali se Benchmark još dobro drži, iako pokriva širok spektar tema. Zbog preobimne tematike trpi preglednost sajta, pa je nekada teško doći do informacije koja vam je potrebna, ali Benchmark ostaje mesto na kome ćete naći odgovore na informaciono-tehnološka pitanja.

www.hi-files.com

Sajt je počeo kao prezentacija istoimenog časopisa, ali se vremenom nakupilo dosta informacija koje ga čine autohtonim medijem i najboljim informatorom za ljubitelje dobrog zvuka. Nekako smo se pomirili s tim da sve što ima veze s vrhunskim zvukom ima i vrhunske cene, pa su vesti, prikazi, enciklopedija pojmova i prilično bogat i uređen forum odličan način da spoznate ko je ko u svetu Hi-Fi-ja.

www.informacija.rs

Bezbednost na Internetu je odavno jedna od najvažnijih stavki za korisnike računara, a dobra informacija je prvi i neophodni preduslov za dobru bezbednost. Kombinacija zanimljivih vesti i edukativnih tekstova upoznaće vas sa osnovama sigurnosti rada na računaru, te zaštite podataka i privatnosti na Mreži. Sajt toplo preporučujemo manje iskusnim korisnicima koji obično nisu dovoljno informisani o bezbednosti.

Servisi

www.planplus.rs

Od jednostavnog elektronskog plana (glavnog) grada koji je umeo da nađe traženu adresu, planplus.rs je prerastao u obiman servis sa putnom mrežom Srbije i Crne Gore, mapama velikog broja mesta i još većim brojem podataka o značajnim objektima. U novoj verziji možete dobiti podatke o linijama gradskog saobraćaja, vremenskim uslovima i stanju u saobraćaju, kao i o najpovoljnijoj ruti između dve tačke. Ako se spremate na put a nemate GPS, pođite od ovog sajta.

www.debito.rs

Iako postoje brojne aplikacije za vođenje kućnih finansija, jednostavnije je da to radite preko Interneta... na sajtu debito.rs. Korišćenje ove online aplikacije je besplatno, a ona će vam pomoći da podatke o svim vašim računima, prihodima i rashodima držite na jednom mestu. Podržava integraciju sa e-banking-om svih banaka koje omogućavaju izvoz transakcija, a svoja iskustva možete da podelite sa ostalim korisnicima preko bloga i foruma.

www.hidmet.gov.rs

Vremenske uslove možete da pratite preko raznih vidžeta, ali najbolje je informisati se na izvoru. Pored najpouzdanije vremenske prognoze, na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije naći ćete još mnogo podataka, među njima i one o zagađenju vazduha, kao i rana upozorenja o poplavama i drugim nepogodama. Iako obiluje informacijama, za ovaj sajt ostaje na snazi naša prošlogodišnja konstatacija - te informacije ponekad nije lako pronaći.

www.kamatica.rs

U moru bankarskih ponuda, kreditnih uslova i kamata čak se i stručnjaci teško snalaze. Zato je tu kamatica.rs: na ovom sajtu ćete naći odgovore na pitanja koja vas muče, najsvežiju kursnu listu, podatke o berzama i ponudama banaka u vezi s tekućim računima, platnim karticama i kamatama. Najinteresantniji je virtuelni šalter, sa aktuelnom ponudom bankarskih kredita za koje možete na licu mesta da se prijavite. Sajt je dobro organizovan: s obzirom na količinu informacija, snalaženje nije teško.

www.tvprogram.rs

Nekada smo petkom žurili da kupimo dnevne novine zbog nedeljnog TV programa, ali danas do tih informacija dolazimo mnogo efikasnije. Sajt tvprogram.rs daje podatke o sadržaju svih (ili barem većine) kanala obuhvaćenih ponudom domaćih operatora, sortirane po raznim kriterijumima, a za zanimljive emisije možete dobiti i opis, kao i linkove sa IMDB-a za filmove, režisere i glumce. Organizacija ovog sajta je za svaku pohvalu.

E-market

www.tehnomanija.rs

Najbolja domaća Internet prodavnica tehničke robe nema dostojnu konkurenciju. Više od 20 glavnih kategorija, sa više desetina potkategorija, kao i više hiljada artikala u ponudi, a taj broj neprestano raste. Pored toga, u prošloj godini "Tehnomanija" je otvorila i poseban online IT Shop sa više od 1.500 modela laptopova, monitora, štampača i drugih informatičkih uređaja odnosno prateće opreme. Iz glavnog menija u svakom trenu je dostupan spisak novih, kao i najtraženijih proizvoda iz ponude, te pretraga po robnim markama. Prodavnicu odlikuje i nekoliko načina plaćanja, kao i brza isporuka robe na adresu kupca.

www.donesi.com

Sajt donesi.com je postao neslužbeni standard za naručivanje gotove hrane preko Interneta, uz brzu isporuku na kućnu adresu. Redovnim i povremenim posetiocima nudi mogućnost da svoj doručak, ručak ili večeru nabave iz jednog od više desetina restorana u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili Banja Luci. Potragu za idealnim jelom olakšavaju i stranice s preporukama, novom hranom u ponudi, te novi link sa spiskom restorana koji daju popust. Kada odaberete restoran i proverite rok isporuke naručićete hranu, malo sačekati, platiti momku koji je donese i... sesti za sto!

www.halooglasi.com

Nekadašnja najezda malih oglasa na domaćem Internetu izgleda jenjava. Preostalo je vrlo malo sajtova s njima, a među njima je ubedljivo najbolji "Halo oglasi", sajt poznatog štampanog oglasnika. Predaja novih oglasa je vrlo laka, a postavljeni se pretražuju kroz kategorije ili kucanjem željenih pojmova.

www.kupime.com

Trend grupne kupovine nije zaobišao ni Srbiju. Od tri aktivna sajta tog tipa, ovaj ima ponudu u najviše gradova (mada nema svakog dana ponuda u svim gradovima), a na naslovnoj strani se nalaze tri aktivne ponude, dve lokalne i jedna regionalna. Plaćanje kupona je moguće platnom karticom, uplatnicom odnosno e-banking-om ili sve popularnijom prečicom - qVoucher-om.

www.limundo.com

Najbolji domaći aukcijski sajt proteklu godinu je posvetio pre svega unapređivanju korisničkog iskustva, tako da je portal sve jednostavniji za upotrebu, a komunikacija između korisnika je sve lakša. Pored toga, pokrenuta je lokacija Kupindo.com za lakšu prodaju po fiksnim cenama, a pokrenuti planovi za Internet servis za plaćanje Limundo Cash realizovani su početkom tekuće godine.

www.nisamovca.com

Gde je prodaja, tu je i mogućnost za prevare. A to znači da je potrebna i odgovarajuća zaštita potrošača. Pored novousvojenog zakona, zaštitom potrošača se bavi i ovaj sajt, skupljajući priče ljudi koji smatraju da su prevareni plaćenom uslugom, kupljenim proizvodom itd. Iako ne može prevarenim kupcima ponuditi konkretnu korist, deljenje iskustava makar može pomoći da se izbegnu kompanije koje neguju lošu poslovnu praksu.

Korporativni sajtovi

www.jaffa.rs

Ovo je korporativni sajt za dobro raspoloženje. Informativan, jednostavan, dobro dizajniran. U prvom planu su Jaffa proizvodi, a mogu se pogledati i reklamne kampanje koje je kompanija lansirala, vesti, finansijski izveštaji, pa čak i cena akcija kompanije Jaffa. Odličan primer sajta koji pokazuje kako treba da izgleda kompanijska Web stranica, pa je zato Jaffa pobednik kategorije.

www.carnex.rs

U poređenju s pobednikom kategorije, odlučivale su nijanse. Carnex stranica je odlično dizajnirana i izgleda veoma moderno, uz efikasno snalaženje i dobro korisničko iskustvo. Proizvodi su veoma detaljno predstavljeni. Ova kompanija čak izdaje i online korporativni časopis koji izlazi kvartalno, a može se preuzeti sa sajta.

www.itravel.rs

Za razliku od ostalih sajtova koji se bave turizmom, na Itravel-u je akcenat stavljen na dizajn i karakterističan korporativni identitet. Upravo zbog toga se Itravel nalazi u ovoj kategoriji, kao dokaz da sajtovi turističkih agencija ne moraju sadržati samo tabele sa datumima i liste destinacija.

www.jelenpivo.com

Da li ste znali da je u Prvom svetskom ratu pivo bilo zabranjeno? A da li vam je poznato od čega se pravi tamno a od čega svetlo pivo? Odgovore na "pivska" pitanja pronaći ćete na sajtu "Jelen" piva. Sajt je inovativan, koncipiran kao foto album i pun interesantnog sadržaja kao što su muzika, igrice, vesti... Zainteresovaće čak i one koji nisu ljubitelji ovog popularnog pića.

Porodica i život

www.21dan.com

Sajt koji je najviše napredovao od prošle godine. Sve je potpuno posvećeno reproduktivnom prosvećenju žena, a sada možete poslati i SMS sa pitanjem ginekologu ili učestvovati u nagradnim konkursima. Forum je veoma posećen i razvijen. Ako tome dodamo i savete u vezi s kontracepcijom i prevencijom polnih bolesti, složićete se da je sajt 21dan.com pravi pobednik u svojoj kategoriji.

www.debeljuca.com

Debeljuca je blog jednog čoveka, Ivana Ćosića, koji je za šest meseci uspeo da promeni svoj život i unapredi svoje zdravlje menjajući sistem ishrane. Fokus priče je na subjektivnom iskustvu Debeljuce, a ne samo na pukim savetima o dijetama. Ovaj blog je obeležio domaću scenu u 2010. i zato zaslužio da se nađe na našoj top-listi.

www.najboljamamanasvetu.com

Sajt koji je u potpunosti posvećen mamama kao menadžerima porodice. Ima obilje korisnih saveta o deci, zdravlju i porodici, a sve to upakovano u odličan dizajn i pregledan meni. Sajt za svaku pohvalu.

www.roditelj.org

"Roditelj" je nevladina organizacija čiji su osnivači prepoznali potrebu za efikasnom podrškom roditeljstvu u Srbiji. Na sajtu se promovišu porodica, roditeljstvo i briga o deci. Naročito su korisni saveti o dokumentaciji potrebnoj za dečji ili roditeljski dodatak. Jedina zamerka su vesti koje bi trebalo da budu ažurirane.

Sport i (avan)turizam

www.sportal.rs

Lepo organizovan sajt posvećen sportu, omogućava vam da pratite vesti globalno, ili po kategorijama i potkategorijama. Ukoliko je neki značajan sportski događaj u toku, rezultate možete pratiti uživo, a dobićete informacije i o aktuelnim TV prenosima i onima koji će biti u dogledno vreme, dok detalje vezane za završene događaje možete pogledati u foto i video galeriji. Deo sajta bavi se analizom proteklih događaja i prvenstava (takođe razvrstano po kategorijama), a ako se registrujete, moći ćete da ostavljate poruke na forumu. Ukratko, nezaobilazno mesto za ljubitelje sporta!

www.putovanja.info

Na ovom sajtu naći ćete prilično kompletnu ponudu turističkih agencija, razvrstanu u kategorije, a dobićete i podatke o većini destinacija. Ukoliko više volite sami da organizujete put, ovde možete rezervisati avionske karte i smeštaj u hotelima širom sveta, ali i pregledati last minute ponude (kada ih ima). Utiske možete da razmenjujete na forumu, a tu je i galerija putopisnih fotografija.

sport.b92.net

Osim praćenja aktuelnih vesti iz svih sportova, na ovom ogranku sajta B92 možete i da se zabavite i družite sa ostalim ljubiteljima sporta, igrajući fantasy igrice, prognozirajući pobednike predstojećih takmičenja ili glasajući za, recimo, sportistu decenije. U odeljku Web TV možete pogledati snimke s proteklih takmičenja i komentare njihovih učesnika.

www.stazeibogaze.info

Ako volite da planinarite, obavezno posetite ovaj sajt. Zamišljen je kao baza geografskih podataka koja se može pretraživati na različite načine, tako da brzo i lako možete pronaći ono što vas zanima, ali i ono što niste znali da vas zanima. Između ostalog, sadrži bazu GPS track-ova za devet balkanskih zemalja i bazu najava planinarskih, biciklističkih, skijaških i sličnih izleta koje korisnici mogu samostalno da postavljaju. Naravno, sve to ne bi imalo smisla bez komunikacije sa istomišljenicima, za šta je predviđen forum.

www.svetronjenja-sdt.rs

Po mnogima, ispitivanje morskih dubina primarnije je od istraživanja svemira - a za to je neophodno znanje ronjenja. Sajt svetronjenja-sdt.rs ponudiće vam sve informacije o toj temi, pružiti pomoć u vidu organizovane obuke, a kada naučite, možete da krenete na neku od takođe organizovanih ekspedicija. Čak i ako niste ljubitelj ronjenja, vredi svratiti - ako ni zbog čega drugog, onda zbog galerije podvodnih fotografija.

www.tos.rs

Ukoliko razmišljate o putovanju koje ne uključuje inostranstvo, posetite sajt Turističke organizacije Srbije - na njemu ćete naći detaljne informacije o svim mestima u zemlji koje vredi posetiti (a ima ih mnogo), kao i preporuke za smeštaj svih vrsta, od kampova do hotela, u blizini željenih destinacija. Sajt je informativnog tipa, ne bavi se organizacijom putovanja, ali ćete na njemu lako naći linkove sajtova firmi koje će vas odvesti do cilja. Naravno, tu je i galerija, koja uključuje i video-snimke.

Zabava

www.njuz.net

Retko se dešava da neki sajt posle svega nekoliko meseci postojanja toliko uzburka ne samo Internet, već i offline javnost. Njuz.net je to uspeo i u vreme dok je vesti objavljivao samo na Facebook-u, a sada je to jedan od najposećenijih domaćih sajtova čije izmišljene i izvrnute vesti mnogi doživljavaju ozbiljno. Njihovo viđenje stvarnosti bez provere prenose domaći, pa i strani mediji, a oni uveseljavaju našu stvarnost uspešno je propuštajući kroz ogledalo.

www.burek.com

"Burek" je najveća domaća Internet zajednica, koja odnedavno ima više od milion registrovanih članova. Iako je to po formi blog, sajt je mnogo više: na njemu možete diskutovati, upoznati brojne istomišljenike i one s kojima se baš i ne biste složili. Iz ovog sajta vremenom su nastale i zasebne lokacije, među kojima je najpoznatiji arkadni Internet kviz Conquiztador. Jedno je sigurno - na "Bureku" nema šanse da vam bude dosadno.

www.karike.com

Sajt omogućava postavljanje fotografija i video-snimaka, učlanjenje u grupe (klubove), te vođenje bloga, rešavanje testova, igranje... Neće zameniti Facebook, ali ćete komunicirati s hiljadama ljudi iz Srbije.

www.mtv.rs

Sajt najpoznatije muzičke televizije omogućava vam da saznate šta je trenutno na programu, da pogledate nove spotove, snimke i najave emisija, kao i drugih sadržaja televizije. Tu su i vesti sa svetske i regionalne muzičke scene.

www.popboks.com

Ako vas interesuje pop kultura, onda je sajt "Popboks" pravo mesto. Najnovije vesti i recenzije filmskih, muzičkih i književnih izdanja samo su deo sadržaja. Pronaći ćete i arhive časopisa "Džuboks" i "Ritam", kao i katalog mladih muzičara i bendova, top-liste, te besplatna izdanja "Silos".