PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #176 : April 2011 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Bojan Stanojević  

Sve u jednom... pa i televizor!

Za razliku od nedavno predstavljenih modela TouchSmart, HP AIO 200 nema ekran osetljiv na dodir, ali ipak nije ništa manje zanimljiv od njih. Na njemu možete da gledate i TV program...

HP AIO 200 5230ad. Ekran: 22” 1920×1080 • Procesor: Intel Core i3 550 3,2 GHz • Memorija: 4 GB • Disk: 750 GB • Optički uređaj: DVD-RW • Grafika: GeForce G210 • Operativni sistem: Windows 7 Home Premium 64-bit. Cena: 86.990 dinara
(kliknite za veću sliku)

Sudeći po raznovrsnosti ponude, HP ozbiljno shvata tržište računara tipa „sve u jednom“. U prethodna dva broja predstavili smo nekoliko modela serije TouchSmart sa ekranima osetljivim na dodir, a sada su došli na red računari koji se oslanjaju samo na starog, dobrog miša. Serija ima vrlo jednostavno ime: AIO (All In One, sve u jednom), a osim ekrana, koncepcijski i dizajnom ne razlikuje se mnogo od serije TouchSmart.

Robustan, ali elegantan

Iz kutije smo i ovom prilikom izvadili veoma čvrst i masivan računar, sa jednako čvrstim, monolitnim postoljem. Budući da je sva elektronika računara u monitoru, savremeni trend ultratankih kućišta nikako nije mogao biti poštovan, a isto važi i za prilično širok okvir oko ekrana; zvučnici su na donjem delu okvira, a gore je kamera, slično kao na prenosivim računarima. Uprkos robustnosti, AIO 200 je zadržao eleganciju, ali je površina ekrana mat – možda je tako malo manje atraktivno, ali je mnogo komfornije za rad.

AIO 200 je zasnovan na Intel‑ovoj platformi, sa procesorom Core i3 radnog takta 3,2 GHz, što ga ne svrstava u brzinske šampione, ali je računar sasvim dorastao uobičajenim zadacima i po performansama na zaostaje za drugim „sve u jednom“ kompjuterima. Diskovi od 750 GB i 4 GB memorije su dovoljno prostrani, a DVD pisač je slim tipa, kao na prenosivim računarima, ali pri tom klasičan, sa „tacnom“ – neće se buniti ako mu ubacite mini CD. Računar koristi diskretnu grafiku: GeForce G210 sa tehnolgijom CUDA. Ni ona nije brzinski šampion, ali će se AIO 200 lepo snaći s prosečnim igrama, svakako mnogo bolje nego modeli sa integrisanom grafikom. Kada smo kod grafike, moramo da pohvalimo ekran, koji predstavlja sam vrh TN tehnologije, s kvalitetnom slikom, solidno brzim odzivom i ne mnogo izraženom asimetrijom vertikalnog ugla.

Na poleđini, AIO 200 ima pet USB priključaka, i još dva sa strane – neočekivano veliki broj. Početak obećava, ali se, nažalost, kraj bliži: uz čitač memorijskih kartica, jedini priključak koji još zaslužuje pažnju je antenski – ugrađen je TV tjuner, pa AIO 200 može da posluži i kao televizor. Uz televizor po pravilu ide i daljinski upravljač, a onaj koji se dobija može se donekle upotrebiti i za kontrolu računarskih funkcija. Računar se može i uključiti sa distance, ali smatramo da bi opseg kontrole mogao biti i veći. Verovatno se kontrola može proširiti programiranjem, ali to traži i znanje i strpljenje.

Nije baš sve iznutra

Neke zamerke koje smo istakli kod modela TouchSmart važe i ovde: da bi bežični miš i tastatura funkcionisali, morate da uključite primopredajnik u USB utičnicu, što malo odstupa od koncepta „sve u jednom“. Isto važi i za IC prijemnik za daljinski upravljač, koji je na kablu i mora se uključiti, slično kao na klasičnom stonom PC‑ju opremljenom TV karticom. Standardne TV kartice obično imaju i video‑ulaze, što ovde nažalost nije slučaj; budući da nema ni drugih video‑ulaza uobičajenih na televizorima, na ekranu ovog modela nećete moći da prikažete ništa što ne dolazi direktno iz unutrašnjosti računara. Time se donekle ograničavaju mogućnosti primene u dnevnoj sobi, ali šta je‑tu je. Važno je da je ekran Full HD rezolucije.

Koliko sve to vredi? Na prvi pogled AIO 200 je skup u poređenju sa slično konfigurisanim klasičnim računarom. Ali, ako dodamo TV tjuner, kameru i licencirani Windows, razlika više nije velika; uz to, ekran je natprosečnog kvaliteta. Ako ne spadate u korisnike koji vole da čeprkaju po kućištu, već računar kupujete da biste ga koristili, vredi razmisliti – AIO 200 može da uradi mnogo toga!

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rs