PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #176 : April 2011 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Branislav Bubanja  

Intex HDMI Player

Ako u medija centru zadržite su samo elektroniku sa konektorima, cena će biti niža. Ukoliko imate USB flash ili hard disk velikog kapaciteta, ovaj koncept itekako ima smisla...

Intex IT-HDP255H HDMI Player. Konektori: VGA, AV, YpbPr, HDMI, USB, SD • Podržani formati: JPG, BMP, GIF, PNG, MP3, OGG, FLAC, AAC, WAV, WMA, MPEG 1, MPEG 2, MPEG 4, AVI, DivX, XviD, XviD QPEL, WMV, WMV HD, DivX HD, MKV, RM. Cena: 50 evra

Po dimenzijama i izgledu, Intex HDMI Player IT‑HDP255H podseća na 2,5“ eksterni disk. Veoma je kompaktan i lak, tako da ga zajedno sa eksternim diskom možete poneti u torbi ili čak i u džepu i koristiti gde god postoji monitor ili televizor. Male dimenzije i prenosivost ipak imaju i svoju lošu stranu, koja se ogleda u ograničenom broju konektora: plejer ima samo HDMI konektor, specijalne konektore za kompozitni video i analogni stereo audio, kao i za komponentni video. Mrežni konektor ne postoji, a umesto njega je na raspolaganju VGA izlaz. To ima smisla, jer je u većini domova monitor i dalje jedini uređaj sposoban za prikaz HD rezolucije, pa se samo tako može iskoristiti pun potencijal plejera. Na prednjoj strani su tasteri za kontrolu reprodukcije koji izgledaju kao da su osetljivi na dodir, ali je za njihovo aktiviranje potreban malo jači pritisak.

Daljinski upravljač nije baš najsrećnije osmišljen. Kontrole su nelogično grupisane, a smisao nekih opcija je teško shvatiti. Primer za to je pokušaj menjanja audio‑podloge u video‑zapisu. Ukoliko pritisnete taster Audio koji je obično (i logično) namenjen za tu svrhu, plejer će ponuditi izbor stereo audio signala ili samo levog ili desnog kanala, a da biste uradili to što ste naumili, treba da pritisnete taster Function – bilo je potrebno dosta nasumičnog pritiskanja tastera dok nismo pronašli rešenje.

Multimedijalni sadržaj preuzima se isključivo preko USB priključka ili sa SD kartice, a dobra vest je to da je podržan i NTFS fajl sistem. Po pitanju reprodukcije različitih multimedijalnih formata, Intex IT‑HDP255H se pokazao veoma dobro. Kada su slike u pitanju, uspešno je reprodukovao formate JPG, BMP, GIF i PNG, a kod audio‑zapisa je prepoznao MP3, OGG, FLAC, AAC, WAV i WMA. ID3 tagovi nisu podržani, ali zato jesu lyric datoteke – koliko je nama poznato, ovo je jedini samostalni multimedijalni plejer sposoban za njihov prikaz. Ukoliko uključite tu opciju, standardni prikaz audio‑reprodukcije sa grafičkim ekvilajzerom se menja i umesto toga se preko ekrana ispisuje tekst pesme sa obeležavanjem reči koja se trenutno peva.

I podrška za video‑datoteke je odlična. Uspeli smo da reprodukujemo svaki format koji smo probali, a kroz plejer smo propustili zaista mnogo toga. Ovo je jedan od retkih AV uređaja koji je bez problema reprodukovao XviD QPEL video, što je za mnoge (skuplje) uređaje bio krupan zalogaj, a slična situacija je i sa formatom Nero Digital. Dobro su reprodukovani i MKV (H.264) video‑zapisi u Full HD rezoluciji kao i DivX HD i WMV HD, VOB (DVD) datoteke, pa čak i RM (Real Media) u rezoluciji do 1280×720 tačaka.

Problem su titlovi. Dobro je to što se može birati boja njihovog prikaza, kao i veličina slova, ali loše strane obezvređuju dobre. Prvo, podržan je samo format SRT, pri čemu ime titla mora da bude jednako imenu video‑datoteke, a integrisani titlovi kod formata koji ih podržavaju bili su ignorisani. Najveći problem je to što se naša slova ne prikazuju na ekranu, a njihove pozicije plejer jednostavno pojede. Time se većina titlova menja do neprepoznatljivosti i ponekad je lakše gledati film kad su oni isključeni, jer ni promene kodnog rasporeda nisu donele nikakvo poboljšanje.

Ako saberemo sve dobre i loše strane i kalkulaciji pridodamo i cenu, naš utisak o ovom proizvodu ipak je povoljan. Reč je o jednom od jeftinijih medija plejera u domaćim prodavnicama, tako da se nekim problemima mora progledati kroz prste. A, ako bi se u nekoj od narednih revizija firmvera podrška za titlove popravila, Intex HDMI Player bi mogao da bude pravi hit.

Korisne adrese:

TNT
http://www.tnt.rs