PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #176 : April 2011 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović  

OEM - softver uz računar

Priča o licenciranju Microsoft-ovog softvera počinje od OEM softvera koji kupujete zajedno sa računarom. To je najčešći (i najjeftiniji) način da dođete do legalnog Windows-a, ali i osnova za nabavku drugog softvera kroz programe količinskog licenciranja. Govorimo o pravilima nabavke i korišćenja OEM softvera, njegovim cenama, kao i raznim verzijama Windows-a i Office-a koje možete nabaviti kroz OEM program.

OEM je skraćenica od Original Equipment Manufacturer i odnosi se na softver koji se isporučuje uz nov PC računar. Mada na listi raspoloživog OEM softvera ima dosta stavki, na ovaj način se najčešće prodaje Microsoft Windows. To je i logično, pošto je operativni sistem najbliži hardveru i praktično predstavlja deo računara, kao i matična ploča, disk ili monitor – hardver bez operativnog sistema je beskoristan, a već sa instaliranim Windows‑om i bez ikakvog drugog softvera računar može da obavlja brojne poslove. Osim toga, podešavanje samog Windows‑a predstavlja osetljivu fazu asembliranja računara, pa je prirodno da ga obavi proizvođač kompjutera, pošto ste na taj način sigurni da je softver savršeno prilagođen hardveru; poslovni programi se lako i uglavnom „pravolinijski“ instaliraju. Pored Windows‑a, korisnici u OEM varijanti mogu nabaviti i većinu Office i serverskih paketa.

OEM softver, dakle, instalira i kasnije podržava prodavac računara, pri čemu ima otvorenu liniju komunikacije sa Microsoft‑om radi otklanjanja eventualnih problema na koje u praksi naiđe. Druga važna karakteristika OEM softvera je povoljna cena – pošto je Windows najefikasnije instalirati prilikom proizvodnje računara, korisnicima su ponuđene atraktivne cene a sistem‑bilderima brojne pogodnosti. OEM je najracionalniji način da se uz novi računar obezbedi i legalan operativni sistem, koji je ulaznica u druge modele licenciranja, o čemu će kasnije biti više reči.

Potvrda da ste uz računar dobili legalan softver je COA (Certificate of Authenticity) nalepnica‑hologram, koja se postavlja na vidno mesto na kućištu računara ili kod nekih novih modela laptop računara ispod baterije. Na njoj je naveden Product Key („serijski broj“, kako ga često zovu) kao i oznaka verzije Windows‑a. U zavisnosti od proizvođača računara i konkretnog modela softver za eventualnu reinstalaciju operativnog sistema možete dobiti na DVD‑u ili na posebnoj particiji hard diska. Unošenjem Product Key‑a sa COA nalepnice posle kupovine aktivirate Windows, komunicirajući sa Microsoft‑om preko interneta ili telefonom, pozivom na broj Microsoft Call centra u našoj zemlji – 0700/300‑300. Neki sistem‑bilderi mogu i sami aktivirati Windows na prodatom računaru, pa vama ostaje jedan posao manje. Na slici 1 su date orijentacione cene OEM softvera na našem tržištu – detalje proverite kod distributera pre nego što se odlučite na kupovinu novog kompjutera i softvera koji ga prati.

Do sada smo uglavnom govorili o prednostima OEM softvera, ali niska cena donosi i izvesna ograničenja. Pojedinačnim korisnicima je najčudnije to što se ne može ući u radnju i kupiti disk sa OEM Windows‑om – Microsoft kaže da se taj softver prodaje uz novi računar i to ozbiljno misli. OEM Windows više ne možete kupiti uz miša ili memorijsko proširenje (kao što ćete pročitati u nekim starijim publikacijama), već isključivo uz PC.

OEM softver je kasnije vezan za računar uz koji je kupljen – ne možete kupiti novi PC i preneti taj Windows na njega, čak ni ako ste spremni da stari računar rashodujete. To naravno ne znači da računar na kome je instaliran OEM softver ne možete servisirati i unapređivati – posle promene procesora, grafičke kartice ili dodavanja memorije Windows će i dalje normalno raditi. Tek u slučaju temeljne promene hardvera računara može biti potrebna nova aktivacija, za koju ćete se obratiti Microsoft‑ovom call centru (0700-300-300). Tehnički gledano, OEM softver interno podrazumeva da je osnova računara matična ploča (motherboard), pa je njena promena dozvoljena tokom garantnog roka, kada se reaktivacija opet vrši pozivom Microsoft call centra.

Verzije Windows‑a i Office‑a

Tabelu sa cenama OEM softvera treba dobro proučiti pre kupovine, pošto će vas kasnija eventualna odluka o instalaciji „jače“ verzije Microsoft Windows‑a ili Office‑a dodatno koštati – već smo naglasili da OEM softver možete da kupite samo pri kupovini novog računara. Na slici 2 su prikazane mogućnosti raznih edicija Microsoft Windows‑a, a na slici 3 sadržaji nekih od popularnijih verzija paketa Microsoft Office.

Sve varijante Microsoft Windows‑a i Office‑a (osim Office Home and Student, o kojoj će biti reči nešto kasnije) mogu se koristiti u firmi, mada su neke od njih označene imenima Home odnosno Starter. Microsoft je verziju Professional pravio prema procenjenim potrebama firmi, ali ukoliko je u nekoj (verovatno manjoj) organizaciji procenjeno da je, recimo, Home Premium verzija dovoljna, može se uštedeti nešto novca. Pri tom treba imati u vidu da Starter, Home Basic i Home Premium verzije ne predstavljaju kvalifikovanu osnovu za prelazak na neki od programa količinskog licenciranja o kojima će biti reči, pa za firme sa 5, 10 ili više računara Professional verzija Microsoft Windows‑a predstavlja logičan izbor.

Zadržimo se ipak na verzijama Starter koje mogu biti interesantne za korisnike skromnijih potreba. Windows 7 Starter nema atraktivni grafički interfejs Aero (što može da bude i prednost, ako se pokreće na skromnijem hardveru), mogućnost rada u grupi i deljenja resursa. Dodatno ograničenje je nemogućnost korišćenja više od 2 gigabajta radne memorije. Prednost je, naravno, niska cena, uz obezbeđenu osnovnu funkcionalnost računara.

Office Starter obezbeđuje za korisnika praktično besplatne, limitirane verzije Microsoft Word‑a i Microsoft Excel‑a, koje pri radu prikazuju oglase. Office Starter se isporučuje isključivo uz nove računare, a korisnik tu instalaciju, u bilo kom kasnijem trenutku, može pretvoriti u puni Microsoft Office 2010 kupovinom PKC ili FPP licence.

Za kućne korisnike interesantna je i verzija Office Home & Student, koja nije predviđena za korišćenje u bilo kakvim organizacijama (makar to bile neprofitne organizacije ili akademske ustanove). Ona kućnim korisnicima omogućava da jednu kupljenu licencu instaliraju na tri računara u jednom domaćinstvu.

Za tabele sa verzijama i cenama softverskih paketa pogledajte PC #176.