PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #177 : Maj 2011 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Mladen Mijatović  

Redundantna veza sa Internetom

TP Link TL-MR3220 je namenjen svima kojima je važno da imaju pouzdanu vezu sa Internetom - ima i rezervni link u vidu USB porta za 3G modem...

Link TL-MR3220. Interfejsi: 4×Ethernet LAN, 802.11b/g/n WLAN, Ethernet WAN, USB za 3G modeme • Antena: 5 dBi sa RP-SMA konektorom • Odlike: Automatska redundansa WAN/3G, QSS, roditeljska kontrola, bandwidth kontrola. Cena: 2.447 dinara.

TL‑MR3220 je mali bežični ruter s duplim WAN linkom, ali i cenom kojoj teško pariraju i mnogi „obični“ ruteri iz ove klase. Veza sa Internetom se ostvaruje posredstvom univerzalnog WAN Ethernet interfejsa ili preko USB interfejsa na koji se vezuje modem za mobilni Internet. Dvojni link se može konfigurisati kao redundantna veza: ako otkaže jedan link, veza se automatski prebacuje na drugi. Ipak, s obzirom na cenu, TL‑MR3220 može da posluži i za običnu vezu, bilo kao klasičan bežični broadband ruter ili kao sredstvo za deljenje jednog 3G modema između više računara.

Kod umrežavanja računara i drugih uređaja koji dele Internet konekciju priča je standardna: 4‑portni integrisani svič sa 100 Mbps interfejsima i WiFi access point koji podržava standard 802.11n, ali u najjednostavnijoj verziji, dakle s jednim prostornim stream‑om (Lite N). Radi se o kompromisu koji za skroman novac pruža (teoretskih) 150 Mb/s preko jedne antene, doduše, nešto efikasnije od onih kakve srećemo na sličnim uređajima. Reč je o omnidirekcionoj 5 dBi anteni, sa standardnim RP‑SMA konektorom na koji se po potrebi može povezati eksterna antena, čime se dodatno poboljšava domet i kvalitet bežične veze. Uređaj podržava i opciju QSS (Quick Secure Setup) koja omogućava jednostavno konfigurisanje bezbednih bežičnih veza, pomoću PIN‑a klijentskog uređaja koji se unosi direktno u meni rutera. Da bi ovo funkcionisalo, neophodno je da i klijentski WiFi uređaji podržavaju QSS.

U zavisnosti od pristupne broadband tehnologije koju koristite, fiksnu vezu možete ostvariti na više načina, pa u skladu sa time treba podesiti i WAN parametre. Kablovski Internet provajderi obično korisnicima daju dinamičku javnu IP adresu koju dodeljuje provajderov DHCP server ili (uz doplatu) statičku adresu. ADSL pristup se realizuje preko PPPoE sesije, pa je najbolje prebaciti modem u režim bridge i u ruteru uneti korisničko ime i lozinku za PPPoE, a moguć je i pristup u kome će ruter biti povezan na modem poput računara (sa fiksnom ili dinamičkom privatnom IP adresom), dok će računari u lokalnoj mreži biti vezani na ruter (dvostruko rutiranje). Manje upućenim korisnicima preporučujemo čarobnjaka koji će sam ispitati broadband vezu i podesiti ove parametre. Wizard uglavnom funkcioniše, osim ponekad kod dvostrukog rutiranja, kada ruter koristi isti opseg adresa kao i ADSL modem ili neki drugi pristupni uređaj. U tom slučaju, obavezno promenite subnet ili na modemu ili na ruteru – u suprotnom veza neće raditi.

Dok je pri instalaciji modema za mobilni Internet na računaru obično potrebno instalirati i softver preko kojeg se realizuje veza, ovaj ruter već ima fabrički instalirane drajvere pomoću kojih se obezbeđuje podrška za veliki broj UMTS/HSPA/EVDO modema. TP‑Link redovno dodaje nove verzije firmvera za nove modeme, pa će biti prilično interesantno videti da li će se uskoro pojaviti i podrška za LTE modeme.

Vrsta veze (WAN ili 3G) može da se podesi na više načina: možete odabrati da se koristi samo jedna od ove dve konekcije, pri čemu za 3G birate i da li želite da veza bude stalna ili se povezujete po potrebi, ili zadati automatsko prebacivanje s jedne veze na drugu, uz izbor prioritetne konekcije. Ako padne glavni link, prebacivanje na redundantnu vezu nije trenutno: automatsko uspostavljanje 3G konekcije ume da potraje i po nekoliko minuta, dok je prebacivanje sa 3G na fiksni WAN obično nešto brže.

Uređaj je opremljen i nizom uobičajenih funkcija koje srećemo kod kućnih rutera, od kojih bismo izdvojili roditeljsku kontrolu neprimerenih sadržaja i bandwidth kontrolu pomoću koje se različitim korisnicima mogu dodeliti različite brzine pristupa Internetu. Kada se sagleda šta sve donosi korisniku i po kojoj ceni, TL‑MR3220 je odličan izbor za kuću ili manju kancelariju.

Korisne adrese:

Netiks
http://www.netiks.rs