PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #177 : Maj 2011 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Branko Nikitović  

Pošalji e-mail... štampaču!

HP OfficeJet Pro 8500A, uz sve opcije poslovne multifunkcionalne mašine, donosi i novi hit: mogućnost da štampaču pošaljete e-mail poruku sa priključenim dokumentom koji će on automatski odštampati. I štampač ćemo od sada morati da štitimo od spam-a...

(kliknite za veću sliku)

Koliko realno napreduju štampači, skeneri, kopiri, faksovi... industrija već godinama na njih dodaje poneki interfejs i dorađuje ono što već postoji. Novi hit je štampanje na osnovu fajla poslatog elektronskom poštom direktno printeru. Dodatak je mogućnost instalacije korisnih aplikacija na štampač, čime ovaj uređaj pretenduje na mesto kućnog informatičkog haba, koje je u nekom trenutku bilo dodeljivano i frižideru (stalno je uključen, veliki je, a prednja strana je idealna za pozicioniranje ekrana i kontrolnih tastera).

HP štampač sada ima jedinstvenu email adresu, pa kada se na nju pošalje materijal sa bilo kog uređaja, on će ga štampati. Najbitnija je činjenica da to možete uraditi bilo odakle, bez potrebe da se instalira drajver ili posebna aplikacija za telefon – sam printer obrađuje podatke. Štampanje radi odlično, ne samo sa računara već i sa pametnih telefona i tablet‑a, koji su do sada bili prilično hendikepirani u ovom pogledu.

Materijal može biti sadržaj poruke ili attachment, a prepoznati su najrasprostranjeniji formati kao što su doc, docx, pdf, jpg... ne sumnjamo da će se spisak širiti. Naravno, štampa preko Interneta delimično usporava proces, ali je to mala cena za ono što se dobija.

(kliknite za veću sliku)

Druga značajna novina je da se na štampač mogu instalirati aplikacije sa HP‑ovog besplatnog app store‑a. One omogućavaju razne servise, od štampe bojanki i lavirinata za decu, preko štampanja vesti iz poznatih američkh časopisa i vremenske prognoze, do automatizovanih postupaka kao što je kopiranje ličnog dokumenta na jednoj strani ili skeniranje i smeštanje dokumenata na Google Docs. Iako ova mogućnost za sada deluje samo kao šminka, jer se sve to može uraditi i sa računara, u poslovnom okruženju može doneti pogodnosti korisnicima, kada se koncept razvije.

Za test smo koristili HP OfficeJet Pro 8500A inkjet multifunkcionalnu mašinu zavidnih karakteristika – brzina štampe do 35 strana u minutu, obostrana štampa, veliki kertridži za svaku boju posebno, skener rezolucije 4800 tpi sa 24‑bitnom bojom i automatskim umetanjem listova, faksom, 64 MB memorije, ulaznom kasetom za 250 listova... Sprava se sa okolinom povezuje putem USB ili Ethernet porta (može i direktno na Internet ruter, obično u kućnim mrežama nisu potrebna nikakva podešavanja), kao i bežično (WiFi). Kontrolni panel je izdašan, i sadrži osvetljene kontrolne tastere, numerički set i kolor ekran osetljiv na dodir, što rukovanje čini ekstremno jednostavnim a uputstvo suvišnim.

Kvalitet štampe i skeniranja je na očekivano visokom nivou poslovnog uređaja, a cena iznosi oko 20 hiljada dinara (sa PDV‑om), što je, za pružene funkcionalnosti, veoma atraktivno.

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rs