PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #178 : Jun 2011

 Naslovna  Sadržaj 
Bojan Stanojević  

Megapikseli i automatika

Dolaze letnji meseci, vreme kada želimo da zabeležimo lepe trenutke, kojih ćemo se podsećati dok čekamo sledeći godišnji odmor. Imate foto-aparat, ali razmišljate o novom... Imamo dobru vest za vas: izbor je širok, cene su niske, a kvalitet visok!

Bogata ponuda ima i dobre i loše strane: dobro je to što je verovatnije da ćete naći tačno onakav foto-aparat kakav vam odgovara, a loše to što će vam za traženje biti potrebno dosta vremena i što postoji rizik da se "izgubite" i da preskočite neki model koji zavređuje pažnju. Upravo s tim problemom smo se i mi sreli - trebalo je iz "Tehnomanijine" ponude od više stotina modela izdvojiti tridesetak koje ćemo prikazati. Trudili smo se pre svega da obuhvatimo modele svih klasa i da predstavimo najmanje jedan model svakog proizvođača.

Odluka da se obuhvate modeli svih klasa donela je i jedan nužan kompromis: nezahvalno je predstavljati refleksne aparate zajedno sa ostalim, jer su oni po mnogo čemu različiti, kako po karakteristikama, tako i po ciljnoj grupi. Ipak, zaključili smo da bi bez njih prikaz bio nekompletan, pa smo uvrstili tri modela pre svega informativno - nismo ih uzeli u obzir prilikom dodeljivanja markice Izbor urednika, iako su bez sumnje po gotovo svim kriterijumima bolji od drugih. Biće prilike za test DSLR-ova.

"Sve ostale" aparate smo ranije delili u kategorije, ali smo ovog puta od toga odustali, jer je granice sve teže postaviti. Aparati sve češće koriste litijum-jonske baterije i zbog toga su im dimenzije sve manje, pa kategorija ultrakompaktnih polako gubi smisao; mnogi kompaktni modeli imaju veliki zum, pa nije jasna ni granica kategorije ultrazum. Tržište čini svoje, pa među kompaktnim aparatima nema mnogo onih koji podržavaju prioritete pri odmeravanju svetla i manuelne režime - kategorija prosumer je gotovo izumrla. Jedino se još stilizovani aparati "drže na okupu", i sve češće dobijaju ekrane osetljive na dodir - ta pogodnost je i dalje u manjini, ali napreduje. Na kraju smo se opredelili za najprirodniji metod: da aparate poređamo po proizvođačima.

Proces prenošenja onoga što vidimo na fotografiju je kompleksan, pa je pri izboru foto-aparata najbolje poći od znanja kojim raspolažete, ali i od ambicija. Savremeni aparati imaju automatiku čija je inteligencija doskora bila nezamisliva (na primer, slikaće vas kad se nasmejete, ili će odložiti slikanje ako primete da ste trepnuli), tako da će i neko ko nikad nije držao aparat u rukama postići prihvatljive rezultate. Ipak, da biste realizovali svoje ideje, treba uzeti u obzir i mogućnosti podešavanja parametara koje aparat nudi. A s vremenom ćete učiti, pa će rezultati biti sve bolji.

Ako volite da slikate u enterijeru, obratite pažnju na aparate čiji objektivi podržavaju širok ugao; ukoliko su vam privlačni udaljeni objekti, koncentrišite se na modele s većim zumom. Suprotno uobičajenom mišljenju, ne obraćajte previše pažnje na megapiksele - savremeni aparati ih imaju mnogo više nego što je potrebno za amatersku fotografiju. A za puno iskorišćenje velikog broja megapiksela neophodna je vrhunska optika, koju jeftiniji aparati svakako nemaju.

Naš izbor ne mora da bude i vaš izbor - pogledajte i ostale modele iz ponude, možda ćete naći neki koji vam više odgovara od predstavljenih. Izbor je veliki i uz malo strpljenja naći ćete pravi. Nećete ni mnogo novca potrošiti - uz retke izuzetke, cene su sasvim prihvatljive, a ako se dvoumite, savetujemo da se opredelite za skuplji model. Naravno, ostavite nešto para i za memorijsku karticu - što većeg kapaciteta i što bržu.

Za detaljan test foto-aparata i tabele karakteristika pogledajte PC #178.