PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #178 : Jun 2011 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Mladen Mijatović  

WiFi s proširenim dometom

Čest problem s bežičnim umrežavanjem je relativno mali domet WLAN signala. Jednostavno i pristupačno rešenje su uređaji koji reemituju signal i tako proširuju oblast pokrivenosti. Isprobali smo TP Link TL-WA730RE.

TL WA730RE ne pojačava signal, jer bi to prekršilo pravila o dozvoljenoj snazi. On se poput svakog WiFi klijenta povezuje na postojeću WiFi mrežu, a sam obezbeđuje bežičnu vezu za druge klijente

Bežične računarske mreže zasnovane na familiji 802.11 standarda (popularni WiFi) veliku popularnost duguju tome što rade u frekventnim opsezima u kojima nisu potrebne dozvole za emitovanje. To ne znači da nema nikakvih pravila, a jedno od ograničenja je i dozvoljena snaga emitovanja. Maksimalna snaga kojom se emituje u WLAN mrežama je relativno niska – dovoljna je za vezu u kućnim i kancelarijskim uslovima, ali ne i za premošćavanje većih rastojanja. Problem su neki granični slučajevi, recimo bežični ruter u sistemskoj sobi, na koji se treba povezati iz treće kancelarije, uz zidove koji slabe signal.

Uređaji kojima se povećava pokrivanje WiFi signalom ne funkcionišu tako što pojačavaju signal, jer bi to prekršilo pravila o dozvoljenoj snazi. Tipičan Range Extender je mrežni uređaj, donekle sličan bežičnom AP‑u. Običan AP se s jedne strane povezuje na žičanu LAN mrežu, dok se s druge strane na njega povezuju bežični klijenti (notebook računari, smart telefoni i slično) koji pristupaju toj LAN mreži. Proširivač dometa se razlikuje po tome što je kod njega i veza ka mreži bežična, pa se poput običnog klijenta vezuje na bežičnu mrežu, a s druge strane obezbeđuje bežičnu vezu za druge klijente.

Dva u jednom

TP Link TL‑WA730RE ima obe funkcionalnosti – u zavisnosti od potreba, može se podesiti da radi ili kao klasičan bežični AP ili kao proširivač dometa. To znači da samo s dva TL‑WA730RE (jednim u režimu AP i drugim kao proširivačem prvog) možete da napravite solidno veliku WiFi mrežu „od nule“, posebno ako iskoristite lepu osobinu da se na ove uređaje mogu priključiti neke efikasnije ili usmerene antene.

Ako ovaj uređaj koristite za povećanje dometa bežične mreže koja je realizovana TP Link opremom ili drugim mrežnim uređajima koji podržavaju QSS (Quick Secure Setup) funkciju, neće vam čak ni trebati računar da sve podesite. Dovoljno je da prinesete proširivač dometa izvoru originalnog signala (bežičnom ruteru, modemu, AP‑u...) i da na tom uređaju pritisnete QSS taster. Time se otvara vremenski prozor od nekoliko minuta tokom kojih treba pritisnuti taster Extender na TL‑WA730RE, nakon čega će on automatski početi da reemituje podatke. Na kraju treba da premestite proširivač dometa na obod pokrivanja bežične mreže i time ste proširili mrežu i na oblast oko proširivača.

Ako vaša mreža ne podržava QSS, proširivač se može jednostavno konfigurisati pomoću wizard‑a koji se dobija na pratećem CD‑u ili mu možete pristupiti kroz Web GUI – u oba slučaja neophodno je da ga povežete mrežnim kablom s računarom. TL‑WA730RE ima i integrisani DHCP server, ali je on po default‑u isključen, pa treba dodeliti statičku adresu računaru preko koga nameravate da pristupite uređaju. Za razliku od nekih sličnih TP Link‑ovih višenamenskih uređaja, ovaj nema mogućnost povezivanja u klijentskom režimu niti se dva ista uređaja mogu iskoristiti za formiranje bežičnog mrežnog bridge‑a, ali za skroman novac dobijate brz WiFi po novom n standardu.

Korisne adrese:

Netiks
http://www.netiks.rs