PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #179 : Jul/Avgust 2011 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Miloš Stamenković  

Zatišje pred Bulldozer

Kako se bliži momenat u kome će konačno na scenu stupiti nova generacija procesora, interesovanje za AMD platformu lagano raste, naročito među entuzijastima koji vole da "udaraju kontru". Isprobali smo tri ploče sa 990/970FX čipsetom.

Često menjanje čipseta, socket‑a i ploča nikako nije popularno kod korisnika, pa je jasno zašto AMD ima dosta obzira. To se odnosi i na dolazeću generaciju procesora Bulldozer. AMD je iskoristio priliku da predstavi 9XX generaciju čipsetova sa AM3+ socket‑om, i na taj način ozvaniči podršku za nove modele procesora koji bi tokom leta trebalo konačno da se pojave. Ipak, kako nekih većih promena u socket‑u i čipsetu nema, trebalo bi i stare AM3 matične ploče da rade bez problema s novim procesorima, naravno uz update BIOS‑a.

AMD 990FX

Najjača verzija 9XX generacije čipsetova namenjena je zahtevnijim korisnicima i entuzijastima, dok je za sve ostale AMD pripremio jeftinije 980X i 970 varijante. Po tehničkoj specifikaciji, primarna razlika između 990FX, 980X i 970 čipsetova je u broju PCI Express linija, odnosno u podršci za multi GPU konfiguracije. Tako 980X podržava samo klasični 2×8 režim za dve grafičke kartice, dok 970 uopšte ne nudi mogućnost rada u Crossfire modu. 990FX podržava rad s dve grafičke karte u mnogo boljem 2×16 modu, a tu je i 4×8 opcija za entuzijaste koji žele da zaposle četiri GPU‑a. Po pitanju multi‑GPU opcija, 990FX čipset donosi i podršku za SLI, pa će tako posle dugog vremena ponovo moći da se koriste NVIDIA grafičke kartice u SLI režimu na AMD platformi.

Naziv čipseta predstavlja oznaku northbridge‑a, dok je southbridge i dalje poseban čip. AMD je zadržao klasičnu northbridge / southbridge konfiguraciju, te nije krenuo u „fuziju“ ova dva čipa po ugledu na konkurenciju. To olakšava proizvodnju i stvaranje različitih podvarijanti čipseta. Southbridge nosi oznaku SB950, ali kao i northbridge, donosi sasvim skromna unapređenja u odnosu na prethodni SB850 čip.

Broj podržanih USB 2.0 portova je isti (14), takođe i broj SerialATA 6 Gb/s portova (6), kao i svi ostali vitalni detalji. Direktne USB 3.0 podrške još nema, pa proizvođači ploča i dalje moraju da koriste Nec čipove. Veza između northbridge‑a i southbridge‑a je ista, A‑Link Express III, s tim što 9XX serija northrbridge‑a donosi brži HT link, pa je radni takt povećan sa 2.600 na 3.200 MHz. To povećanje ne bi trebalo da donese neki značajniji skok performansi – brža HT magistrala je tu kao deo podrške za narednu, Bulldozer generaciju procesora.

Sabertooth 990FX

Asus Sabertooth 990FX
(kliknite za veću sliku)

Nakon nekoliko Sabertooth modela namenjenih Intel procesorima, na red je došla i varijanta za AMD platformu. Sabertooth koncept je već poznat i nije se izmenio – TUF (The Ultimate Force) modeli su maksimalno žestoke i otporne ploče na sva moguća maltretiranja, a pri tome nisu preterano opterećene raznim dodatnim mogućnostima. Osnova za tu žestinu i čvrstinu su TUF sertifikovane elektrolitske komponente koje su prošle testiranja izdržljivosti po strogim vojnim standardima. Tako TUF ploče imaju prigušnice izrađene od posebne legure koja im omogućava rad do čak 40 A, što je za četvrtinu više od standardnih prigušnica.

Ove kvalitetnije komponente treba da obezbede duži radni vek matične ploče, čak i u ekstremnijim uslovima eksploatacije. Pored toga, ovo je prva Asus ploča koja poseduje naprednu Digi+ naponsku jedinicu (TUF Engine) koja ja na Sabertooth 990FX modelu u 8+2 Phase konfiguraciji. Od ostalih TUF detalja, Sabertooth 990FX je opremljen i Termal Radar funkcijom, setom termalnih dioda koje su raspoređene po celom PCB‑u i koje konstantno prate temperaturu na ovim vitalnim tačkama.

Sabertooth 990FX ima CeraM!X heatpipe hladnjak koji se prostire preko naponske jedinice i northbridge‑a, dok se preko southbridge‑a nalazi manji pasivni hladnjak. Dizajn Sabertooth 990FX uklopljen je u TUF priču, dakle „vojna“ kombinacija boja svih komponenti, sve zajedno sa crnim PCB‑om. Dodat je i detalj koji je Asus izostavio kod prve TUF ploče za AMD procesore, a to je TUF Tactical Vest, koji daje specifičan izgled ploči, ali Sabertooth 990FX nema ovaj „oklop“. Verovatno je Asus ipak hteo da odvoji AMD TUF ploču od modela za Intel platformu, ili je primećeno da oklop ipak nije toliko efikasan.

Ostatak karakteristika Sabertooth‑a 990FX je uglavnom klasičan set mogućnosti, odnosno ono što je u nekoj meri već obezbeđeno od strane samog čipseta. Po prvi put na AMD ploči vidimo grafički UEFI BIOS, koji izgleda isto kao i kod Intel ploča. Naravno, opcije i raspored su malo drugačiji, u skladu sa specifičnostima AMD platforme.

Gigabyte 990FXA‑UD7

Gigabyte 990FXA-UD7
(kliknite za veću sliku)

Prethodna generacija „sedmice“ bazirane na 890FX čipsetu je odlična matična ploča, pa sem promene čipseta, nije bilo mnogo prostora za specijalne elemente. Gigabyte je tako odlučio da najveću razliku napravi u vizuelnom smislu, kako bi se 990FXA‑UD7 jasno odvojio od prethodnih modela. Znatno je promenjen heat‑pipe sistem koji se prostire od naponske jedinice preko northbridge‑a i southbridge‑a i nije pripremljen za vodeno hlađenje kao prethodni 890FXA‑UD7.

Ploča je opremljena sa čak šest grafičkih PCI Express slotova i samo jednim klasičnim PCI slotom. Kako je broj PCI Express linija ostao isti u odnosu na 890FX čipset, i opcije koje se tiču multi GPU konfiguracija su iste. 990FXA‑UD7 tako daje mogućnost rada u 2×16, odnosno 4×8 režimima rada, dok su preostala dva PCI Express slota ograničena na x4 mod.

U okviru naponske jedinice, Gigabyte je odnedavno počeo sa implementacijom Driver MOSFET‑ova koji omogućavaju veću efikasnost, pa tako nema više potrebe za ogromnim napajačkim rešenjima koja su ranije bila zaštitni znak Gigabyte‑a. Tako je na ovoj ploči u upotrebi 8+2 Phase naponska jedinica, uz dodatak 3‑phase dela za napon memorije i 2‑phase dela za regulaciju napona čipseta. 990FXA‑UD7 ima ukupno osam SerialATA priključaka, šest SerialATA 6 Gb/s koje podržava čipset, dok su dodatna dva obezbeđena preko Marvell 88SE9172 kontrolera.

Kada je BIOS u pitanju, 990FXA‑UD7 ne donosi ništa novo – proizvođači su već odavno krenuli u smeru grafičkih BIOS‑a, dok se Gigabyte i dalje drži tradicionalnog rešenja. Dobar, stari Award nas čeka i na 990FXA‑UD7, što i nije tako loše, jer će se iskusniji korisnici prijatnije osećati.

Asus M5A97 EVO

Asus M5A97 EVO
(kliknite za veću sliku)

Uvek je lepo videti top‑modele ploča za AMD platformu, ali su za AMD procesore zainteresovani mahom korisnici koji žele da pri sastavljanju računara prođu što jeftinije, a u tu priču se mnogo bolje uklapa M5A97 EVO. U pitanju je model baziran na 970 northbridge‑u i SB950 southbridge‑u, što obeležava klasičnu varijantu AMD 970 čipseta.

Iako M5A97 EVO ima dva PCI Express slota, drugi je ograničen na x4 mod, što znači da se ne mogu koristiti Crossfire ili SLI modovi s dve grafičke karte, mada nije realno da kupci ove ploče budu zainteresovani za tako nešto. Dobro je videti da su na raspolaganju dva standardna PCI slota, a tu su i dva PCI Express x1 ako zatreba.

Sve ostale neophodne stvari su tu, uključujući i USB 3.0, FireWire i 7.1 audio‑kodek. Naponska jedinica je manja, ali je i dalje u pitanju Digi+. Interesantno je primetiti promenu lokacije dva od ukupno šest SerialATA 6 Gb/s priključka, čime je omogućeno lakše povezivanje u modernijim varijantama kućišta. Iako M5A97 EVO predstavlja budžetsku opciju, i ova ploča ima grafički UEFI BIOS koji omogućava lakše snalaženje i podešavanje.

Podloga...

AMD je predstavljanjem 9XX generacije čipseta samo napravio podlogu za Bulldozer seriju procesora, pa se to odnosi i na testirane ploče. Ono što će ipak kočiti testirane modele na putu od rafa do kućišta prosečnog korisnika jeste činjenica da će Bulldozer procesori raditi i na većini AM3 modela ploča, a da pri tome 9XX serija čipsetova donosi veoma malo novosti.

Ako razmišljate o kupovini nove matične ploče za AMD procesore, treba da razmotrite kandidate koje smo testirali. Sabertooth 990FX i 990FXA‑UD7 su trenutno top‑modeli ploča za AMD platformu i nude mnogo po pitanju performansi, mogućnosti i overklokinga. Sa ovim pločama se dolazi do limita svakog Phenom II ili Athlon II procesora, a isto će biti i kada se Bulldozer modeli pojave na tržištu. Tu je i CrossfireX, odnosno Quad SLI podrška, pa oba modela predstavljaju odličan izbor za high‑end AMD konfiguraciju. Razlika između modela je u tome što Sabertooth 990FX donosi sve novitete koji su do sada bili rezervisani samo za Intel platformu, dok je 990FXA‑UD7 pre rešenje za AMD tradicionaliste.

Ipak, kako ove ploče koštaju tek nešto ispod 200 evra, jasno je da na domaćem tržištu neće biti bestseleri, pa će većina AMD korisnika gledati u smeru ploča kao što je M5A97 EVO. Ovaj model u maloprodaji košta ravno 100 evra, a u pitanju je odlična ploča, koja korisniku nudi 90% mogućnosti mnogo skupljih ploča. Performanse su slične, a isto važi i za overkloking domete. Tako smo sa M5A97 EVO uspeli da ostvarimo iste radne taktove s dva procesora koja smo koristili na testu (Phenom II X6 na 4,1 GHz, Phenom II X4 965BE na 3,8 GHz), kao i sa 990FX modelima. Ako tragate za novom AMD pločom, M5A97 EVO je najbolja kupovina.

Korisne adrese:

Gigabyte
http://www.gigabyte.rs

ASUS
http://www.asus.rs