PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #179 : Jul/Avgust 2011 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Vladimir Cerić  

Povratak na osnove

Kada kao glavnog konkurenta imate program koji predstavlja prihvaćeni industrijski standard, teško je napraviti nešto revolucionarno. Zato su se autori GstarCAD-a fokusirali na proverene vrednosti...

(kliknite za veću sliku)

U doba kada industrijski lideri kao glavne adute novih verzija CAD softvera navode manipulaciju 3D objektima i, uopšte, kreiranje i korišćenje objekata u 3D okruženju, manji igrači na tržištu CAD softvera, koji ciljaju na korisnike kojima 3D nije toliko važan, dobili su solidan manevarski prostor. Orijentacija ka 3D‑u je uzela toliko maha da su krajnji korisnici već pomalo počeli da gube kompas i da se sve teže snalaze u mnoštvu opcija koje im zapravo nisu neophodne. U radnom okruženju prosečnog projektnog biroa, gde najčešće jedan ili dvoje osmišljavaju projekat, a ostali „samo crtaju“, korišćenje pune verzije skupog CAD softvera na svim radnim stanicama se lako može doživeti kao razbacivanje licencama. Pomislićete „dobro, tu su Lite verzije“, ali možda vas njihovi limiti ograničavaju više nego što biste želeli. Upravo tu na scenu stupaju nezavisni proizvođači CAD softvera, kao što je Gstarsoft, čiji GstarCAD prikazujemo.

Nova tržišta, nova pravila

Kada malo bolje pogledate Web sajt proizvođača GstarCAD‑a, puno ime kompanije je Suzhou Gstarsoft Co. Ltd, a centrala im se nalazi u istoimenom predgrađu Šangaja. Ogromno tržište koje se tek razvija, veliki broj sposobnih programera, sve su to okolnosti koje idu naruku razvoju softvera bilo kojeg tipa, pa i tako specifičnog kao što je softver za Computer Aided Design iliti CAD. Ako vidite da je kompanija uložila 18 godina u razvoj, i ako ima korisničku bazu od preko 200.000 korisnika u 100 zemalja sveta, sva je prilika da je u pitanju kvalitetan i, što je još važnije, upotrebljiv softver prihvatljive cene.

Da odmah otkačimo najvažniju stvar: kompatibilnost sa DWG formatima je potpuna, zaključno sa verzijom koja je stigla uz AutoCAD 2010, i uključuje podršku za ARX format. GstarCAD je baziran na IntelliCAD tehnologiji i koristi Open Design Alliance DWG biblioteke za čitanje i pisanje po fajlovima u .dwg formatu, što je za poznavaoce CAD scene dovoljan dokaz ozbiljnosti ovog proizvoda.

Pošto smo prevazišli potencijalno najveću prepreku za razmatranje ovog CAD softvera kod profesionalnih korisnika, da krenemo dalje. Kada pokrenete GstarCAD 2011, naći ćete se u poznatom okruženju, dizajniranom po uzoru na konkurente, ali i na Ribbon koji je doneo Microsoft Office. Osim što obnovljeni interfejs donosi osećaj prepoznatljivosti, ovo rešenje je značajno i za lakše i brže pronalaženje opcija koje se možda i ne nalaze tamo gde biste ih očekivali.

A opcija ima sasvim dovoljno. Na raspolaganju su tri verzije: Professional, Standard i Academic, pa krenimo od najbogatije. Professional donosi mogućnost elementarnog 3D modelovanja i renderovanja objekata, ali je spisak podešavanja prilično kratak. Rezultati su upotrebljivi samo kao orijentacija tokom razvoja projekata, a zbog odsustva naprednih alata za renderovanje izvora svetlosti i transparencija za ozbiljnu prezentaciju projekata treba koristiti druga rešenja.

U verziji 2011

(kliknite za veću sliku)

Vratimo se ipak osnovnim funkcijama. Opcija koju inženjeri širom sveta prosto obožavaju je direktna veza između podataka u Excel tabelama i tabela koje ste na osnovu njih napravili u CAD crtežima. Ta veza je dvosmerna, pa se promene podataka u ćelijama koje su vezane za elemente crteža, kao što su dužina linija ili površina, automatski povezuju sa Excel tabelama i osvežavaju, što pojednostavljuje kompleksne proračune koji prate svaki ozbiljan građevinski ili arhitektonski projekat.

Verzija Standard je lišena naprednije 3D podrške, što je čini slabije nekonkurentnom, naročito kad uzmemo u obzir da je njena cena iako prihvatljivih 450 evra za samo 100 evra niža od cene verzije Professional. Na nezavisnim sajtovima se pominje i verzija GstarCAD LT, koja košta samo 130 dolara, ali o njoj nismo uspeli da nađemo više informacija.

U verziji 2011 uvedeno je napredno uređivanje teksta u MTEXT Editor‑u i mogućnost jednostavnog uvoza VBA i VisualLISP aplikacija. Zanimljiva je i opcija Drawing Compare, uz pomoć koje je moguće direktno porediti fajlove, a razlike se prikazuju u boji drugačijoj od ostatka crteža. Svi koji su radili na timskim projektima sa ogromnim površinama znaju koliko ova „sitnica“ može biti dragocena. Upravo na ovakvim primerima se vidi koliko su razvojni timovi GstarCAD‑a imali na umu „malog čoveka“, koji vredno sedi u projektnom birou i po ceo dan razrađuje tuđe „velike ideje i grandiozne projekte“.

Inženjeri koji koriste CAD alate će tačno znati i koje su prednosti u korišćenju opcija koje su stigle sa verzijom 2011 kao što su SOLDRAW, SWEEP, OVERKILL i FIELD. Uprkos našim pokušajima da ga oborimo ili barem zablokiramo, GstarCAD 2011 je tokom testiranja ostao stabilan, što je osobina koja će privući možda i najveći broj potencijalnih korisnika.

Nije teško probati

Oni koji vole da razvijaju specifične dodatke za CAD softver će se radovati ne samo podršci za najpopularnije programske jezike u CAD svetu, kao što su VBA i LISP, već i činjenici da je Gstarsoft neposredno pre verzije 2011 izbacio i SDK za GstarCAD, čime je dodatno olakšao pravljenje dodataka za ovaj program. Licenciranim korisnicima je dostupna i 24‑časovna podrška, što je prilična prednost ako uzmete u obzir vrlo prihvatljivu cenu čak i najskuplje verzije, a dostupne su i mrežne verzije.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da je pojedinačna licenca najvećeg konkurenta i tržišnog lidera četiri do pet puta skuplja, jasno je zašto je GstarCAD stekao veliku korisničku bazu, među kojima su čak i globalne kompanije kao što su Intel, Siemens, Schneider Electric, Philips, Sony i mnogi drugi. A ako su kineski inženjeri mogli da koriste GstarCAD za konstrukciju stadiona „Ptičje gnezdo“, koji je bio centralni stadion tokom Olimpijskih igara 2008. u Pekingu, najmanje što vi možete da uradite jeste to da preuzmete 30‑dnevnu probnu verziju GstarCAD‑a 2011 i isprobate njegove mogućnosti.

Korisne adrese:

Extreme
http://www.extreme.rs