PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #180 : Septembar 2011

 Naslovna  Sadržaj 
Branislav Bubanja  

Asus Transformer - dva u jednom

Mnogi od nas su, "zahvaljujući" ne baš sjajnoj finansijskoj situaciji, došli u situacija da biraju - netbook ili tablet računar. Zahvaljujući Asus-u možete da platite samo jedan, a da dobijete, praktično, dva računara.

Asus Eee Pad Transformer TF101. Ekran: 10,1 inč, kapacitivni, multitouch, 1280×800 piksela, IPS * Tastatura: QWERTY * Baterija: 2×Li-Polymer, 24,4 Wh, 10-16 sati rada * Platforma: Procesor Dual-core 1 GHz ARM Cortex-A9, GPU GeForce ULP, čipset Tegra 2 T20 * Konektori: Tablet: Mini HDMI, audio izlaz, microSD; docking: tastatura 2×USB, SD * OS: Android 3.1 Honeycomb, nadogradiv na Android 3.2 * Cena: 52.000 din.
(kliknite za veću sliku)

Asus Eee Pad Transformer TF101 je hibrid tablet i netbook računara. Kada je sklopljen, podseća na mušku varijantu netbook‑a Asus Eee PC 1008P iz kolekcije Karim Rashid. Rekli bismo, još jedan stilski veoma lepo dizajniran netbook. Međutim, tastatura je samo neka vrsta dodatne opreme, bolje reći docking stanice, pošto monitor (ili poklopac, ako govorimo iz netbook perspektive) predstavlja računar za sebe. Od ostatka sistema odvaja se pomeranjem prekidača, na sličan način kao što se zabravljuju baterije na prenosivim računarima. Tek tada dolazimo do osnove Asus Transformer‑a.

Monitor u centru pažnje

Prvi utisak je da se radi o veoma robustnom tabletu, pošto je spakovan u čvrsto plastično kućište. Ekran je dijagonale 10,1“, s LED pozadinskim osvetljenjem i rezolucijom 1280×800 tačaka. Možda čak i važnije od neuobičajeno visoke rezolucije za ovu dijagonalu jeste to što je upotrebljen IPS panel koji donosi ultraširoki ugao gledanja, bez gubitka kvaliteta slike.

U odnosu na Viewsonic Viewpad 10S, koji smo predstavili u PC #178, a s kojim ima mnogo dodirnih tačaka, ovaj ekran je jasan pobednik. Nismo ih merili, ali po onom što smo videli možemo da verujemo na reč proizvođaču da je ugao vidljivosti 178 stepeni. Ekran je multitouch s prepoznavanjem do deset prstiju, a zasnovan je na kapacitivnoj tehnologiji i zaštićen je staklom otpornim na grebanje.

Od hardverskih tastera, Asus Transformer u tablet varijanti ima samo one za uključenje uređaja i podešavanje jačine zvuka. Tu je i utičnica za microSD karticu, mini‑HDMI konektor i izlaz za slušalice. Na docking delu, pored klasične QWERTY tastature i širokog touchpad‑a, našlo se mesta još za dva USB priključka, 40‑pinski konektor za punjenje i čitač SD kartica. Jedna od retkih zamerki odnosi se upravo na raspored konektora – voleli bismo da je barem jedan USB postavljen u tablet segmentu ovog uređaja.

Duplirano

(kliknite za veću sliku)

Tablet je zasnovan na procesoru NVIDIA Tegra 2 Dual‑Core koji radi na 1 GHz, GPU GeForce i čipsetu Tegra 2 T20. Ugrađena memorija je 1 GB, a za skladištenje podataka na raspolaganju je 16 GB integrisane memorije (mada postoji varijanta i sa 32 GB skladišnog prostora). Tablet ima i mogućnost b/g/n bežične konekcije, Bluetooth vezu, kao i ugrađeni GPS modul. Za video‑komunikaciju (i snimanje video‑zapisa) na raspolaganju su dve kamere, glavna na zadnjoj strani rezolucije 5 Mp i pomoćna na prednjoj strani, sa 1,3 Mp. Unutar kućišta su smešteni i stereo zvučnici sasvim solidne jačine zvuka i prosečnog kvaliteta.

Transformer je specifičan i po tome što koristi dve baterije. Glavna izdržava maksimalno devet sati rada i nalazi se u tablet delu. A u docking tastaturi je dodatna baterija, za nijansu manjeg kapaciteta. Kada potpuno ispražnjen, tablet priključite na tastaturu, ukupno stanje baterije će se povećati na nekih 35 do 40 odsto (u zavisnosti od toga šta je sve uključeno).

Ukupan kapacitet baterija je dovoljan za oko 16 sati rada, uz osvetljenje ekrana od oko 40 odsto. U nekom normalnom radu, sa uključenom bežičnom konekcijom, slušanjem muzike, surfovanjem i povremenim puštanjem video‑zapisa i sa osvetljenjem od oko 70 odsto (koje smatramo optimalnim), baterije pružaju autonomiju od oko deset časova, što je i dalje izvanredan rezultat.

Softver

(kliknite za veću sliku)

Asus Transformer je u trenutku testiranja koristio Android 3.1 (Honeycomb), a kada budete čitali ovaj tekst, verovatno će već biti dostupan i Android 3.2, koji će između ostalog doneti i mogućnost „razvlačenja“ slike preko celog ekrana. To je veoma bitno u situacijama kada se na ovako visokoj rezoluciji pokrenu aplikacije pisane za znatno manje ekrane mobilnih telefona. Tipičan primer ovakve aplikacije je SPB TV, koji na velikim ekranima kod starijih verzija Android‑a prikazuje sliku sa Internet TV stanica samo u levom gornjem uglu ekrana.

Od ostalih preinstaliranih aplikacija pomenuli bismo Polaris Office koji dobro barata sa Office datotekama. Ako vam taj paket ne odgovara, zahvaljujući instaliranom Android Market‑u možete da preuzmete QuickOffice, OfficeSuite ili Documents To Go, takođe odlične Office aplikacije. Snaga platforme NVIDIA Tegra 2 najbolje se vidi kod igara, i slobodno možemo reći da je Asus Transformer jedna od najjačih igračkih mašina u tablet svetu.

Tezu o snažnoj gejmerskoj mašini dokazuje i pregršt igara pisanih specijalno za platformu Tegra koje smo probali na ovom tabletu. Transformer nudi opciju pristupa sajtu Tegra Zone gde je u ponudi niz igara optimizovanih upravo za ovu platformu.

Poslednji program koji bismo pomenuli u stvari je „običan“ wallpaper. My Water Live wallpaper, koji se dobija uz tablet (mada u startu nije aktivan), zanimljiv je i inovativan softver za platformu Android 3.x. Osim što je povezan sa akcelerometrom i žiroskopom, pa površina vode na desktop‑u uvek „stoji“ vodoravno bez obzira na položaj tableta, nivo vode ukazuje na trenutno stanje baterije. Kako baterija curi, tako se smanjuje i nivo vode na wallpaper‑u, pa on istovremeno na zanimljiv način daje i informaciju o statusu baterije.

U tablet varijanti, Android veoma dobro reaguje na komande, ali nas je interesovalo kako se ponaša s tastaturom i touch panelom. Trebalo nam je malo vremena da se naviknemo na upravljanje, pošto je Android predviđen za „pipkanje“ po ekranu, ali tastatura preuzima primat po lakoći rada kada treba uneti tekst. Nedostaje dual‑boot opcija koja bi omogućila pokretanje Android‑a i Windows‑a, čime bi se u potpunosti iskoristile mogućnosti docking tastature. S druge strane, i tastatura je donekle prilagođena Android‑u, pa se na mestima funkcijskih tastera nalaze tasteri s prečicama do određenih komandi i funkcija Android‑a.

Da li se isplati?

Sa cenom koja je u rangu prosečnog laptopa sa Windows-om, na prvi pogled deluje da je Asus Eee Pad Transformer TF101 prilično skup uređaj. Ali, ako se u obzir uzme da dobijate praktično dva računara, sa ekranom koji je po kvalitetu znatno iznad proseka (među najboljima u klasi), tas polako počinje da naginje na njegovu stranu. Kada tome dodamo još GPS i u ovom trenutku najmoćniju platformu za tablet računare, dilema više ne bi trebalo da postoji. Uostalom, kada biste zasebno kupovali tablet sa istom dimenzijom ekrana i netbook od 10“ (pri čemu netbook‑ovi u toj dijagonali ekrana ne nude WXGA rezoluciju), to bi vas koštalo bar 50 odsto više nego Transformer. Tu se negde krije i naš odgovor na pitanje iz međunaslova.

Korisne adrese:

ASUS
http://www.asus.rs