PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #180 : Septembar 2011 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
   

Leto u vašem objektivu

Konkurs za najbolju letnju fotografiju koji smo organizovali u saradnji sa "Tehnomanijom" izazvao je ogromno interesovanje naših čitalaca i drugih posetilaca sajta pcpress.info. U predviđenom roku pristiglo je 1047 fotografija. Predstavljamo najbolje...

Kako odabrati deset najboljih fotografija od preko 1.000? Kako odlučivati u temi postavljenoj tako široko kao što je „Leto u vašem objektivu“ sa potpuno slobodnim izborom motiva, uz poziv da učesnici puste mašti na volju? Pristigle fotografije su obuhvatale najrazličitije motive – od veoma egzotičnih prizora sa putovanja do jednostavnih porodičnih fotografija nastalih tokom letovanja. Opseg interesovanja i znanja fotografa se kretao od čiste amaterske želje da se sačuva uspomena na prijatne trenutke, pa do onih koji imaju nešto veće ambicije u foto-svetu.

Žiri je za početak morao da ustanovi neke osnovne kriterijume. Da je u pitanju profesionalni fotografski konkurs, bilo bi lakše jer bi se radovi u prvom krugu mogli isključivati iz izbora po više strožih kriterijuma koji uključuju ne samo striktno pridržavanje zadate teme, već i kvalitet obrade. I pored želje da budemo fleksibilni, ovo je ipak konkurs za fotografiju, pa je osnovni kriterijum morao biti fotografski – kakvu priču konkretna fotografija nudi, koju poruku prenosi, da li je zanimljiva, koliko je grafički atraktivna... Sam izbor motiva nije bio presudan – konačno, leto se ne provodi uvek na moru.

Svi članovi žirija su prvo samostalno pregledali pristigle radove i izabrali svoje favorite. One fotografije koje su se ponavljale u izborima više članova žirija su ušle u uži izbor. Nakon toga je bilo još teže – seli smo ispred monitora i teška srca isključivali jednu po jednu fotografiju dok nismo listu sveli na deset najboljih. Onda je još „samo“ trebalo dodeliti nagrade...

Našim dobitnicima želimo da im nagrada donese preko potreban vetar u leđa koji će ih navesti da se dalje usavršavaju u svom hobiju... ili možda svojoj, sadašnjoj ili budućoj, profesiji. Ostalim takmičarima želimo više sreće u borbi za nagradu publike.

Žiri

Članovi žirija koji je procenjivao pristigle radove bili su, ispred kompanije "Tehnomanija", Ljilja Ristić, zamenik generalnog direktora, Dominika Šijan, direktor marketinga i Dragana Nikodijević, marketing koordinator. Ispred našeg časopisa u žiriju su bili Zoran Životić, jedan od osnivača PC Press-a, i Nenad Veljković, urednik rubrike PC Pix.

Nagrađeni


Prva nagrada
Nikon 3100 foto aparat
Borko Horvat


Druga nagrada
Canon EOS1000D foto aparat
Bratislav Lučić


Treća nagrada
Samsung EC WP 10 foto-aparat
Milica Rančić

Za spisak ostalih nagrada pogledajte PC #180.