PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #181 : Oktobar 2011 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić  

Između tableta i smartfona

Na berlinskom sajmu IFA, Samsung je predstavio dva nova uređaja iz mobilnog segmenta: tablet GALAXY Tab 7.7 i GALAXY Note, poslovni hibrid koji se pozicionira između tableta i smartfona.

Iako se na prvi pogled čini da se radi samo o popunjavanju proizvodnog programa, Samsung nije propustio da unese inovativni duh. To se najpre ogleda u Super AMOLED ekranima rezolucije 1280×800 na oba uređaja, a da bi na ovoj rezoluciji sve radilo glatko, oba uređaja su snabdevena najsavremenijim Exynos dual‑core procesorima na čak 1,4 GHz (ARM Cortex A9 dual‑core + Mali 3D GPU). Da se radi o vrhunskim uređajima, svedoči činjenica da je konkurencija istog dana izdejstovala zabranu prodaje za GALAXY Tab 7.7 u Evropskoj uniji. GALAXY Note je pošteđen jer Apple (na sreću) nema model tableta s olovkom.

Neproverene glasine govore o tome da je epicentar sukoba Super AMOLED tehnologija koju Samsung još koristi isključivo za svoje modele telefona i tableta. Iako ekran Retina (iPhone 4) čvrsto drži drugu poziciju među mobilnim displejima, Super AMOLED je superioran gotovo u svakom pogledu sem u gustini tačaka (ppi – piksela po inču). Prilično opskurnu tvrdnju da je ta gustina kod Retina displeja veća nego što mrežnjača oka (retina) može da registruje pobio je Raymond Soneira, profesor teorijske fizike sa Princeton‑a i predsednik poznate kompanije DisplayMate Technologies koja se bavi standardima, merenjem i kalibracijom displeja. Uostalom, i Retina je proizvod južnokorejskog giganta, a u međuvremenu mnoge kompanije nisu ispunile sertifikate za proizvodnju Retina displeja, pa je Apple praktično „osuđen“ na Samsung. Jasno je da Apple želi neke povlastice za svoje uređaje, pa je neizvesno dokle će trajati ovo iznurivanje. Za sada ne popušta ni Samsung, pa Super AMOLED možete da nađete samo u Samsung proizvodima, ali zato te proizvode ne možete da kupite svuda. No, vratimo se predstavljenim tabletima. Pred nama su dva izuzetna uređaja kojima se možete obradovati u sezoni pretpraznične kupovine. Sreća (?) pa nismo u Evropskoj uniji...

GALAXY Tab 7.7

(kliknite za veću sliku)

Nakon modela 10.1s, baziranog na NVIDIA Tegra 2 čipsetu, pred nama je naslednik čuvenog tableta P1000, prvog u Samsung‑ovoj uspešnoj seriji. Njegov dizajn je prava demonstracija inženjerske sile, jer teži svega 335 grama, a debeo je svega 7,89 milimetara. Dimenzije su neznatno veće od modela P1000, a dodatnih 1,8 centimetara dijagonale dobijeno je smanjenjem crnog okvira oko ekrana.

Sistem pogoni Samsung Exynos komplet čipova koji se sastoji od ARM Cortex A9 dual core procesora na 1,4 GHz i Mali 3D GPU‑a na 400 MHz. Iako se još pretaču argumenti o tome da li je bolji ULP GeForce GPU iz Tegra 2 čipseta ili Mali GPU iz Exynos‑a, izgleda da je osnovni problem izostanak bržih varijanti Tegra 2 čipova, pošto je za sada 1 GHz sve što NVIDIA isporučuje. Samsung je očigledno bolje savladao Cortex A9 tehnologiju, a 1,4 GHz je značajno brže, pogotovo kad je u pitanju brzina komunikacije.

GALAXY Tab 7.7 tako podržava HSPA+ komunikaciju (HSDPA 21 Mbps down i HSUPA 5.76 Mbps up) i za sada redovno pobeđuje na komunikacionim benchmark merenjima. Wi‑Fi je dual‑band i podržava sve (a/b/g/n) standarde uz mogućnost channel bonding‑a. Prostije rečeno, možete udružiti komunikaciju preko dva Wi‑Fi kanala i agregacijom dobiti dvostruko bržu vezu. Tu je i Wi‑Fi Direct (podrška za direktnu Wi‑Fi konekciju, bez infrastrukture), Bluetooth 3.0, te USB koji podržava host režim.

Tab 7.7 ne oskudeva ni u memoriji. Tu je čak 8 GB RAM‑a, a u prodaji će se naći tri varijante s 16, 32 ili 64 GB NAND storage‑a. Kome ni to nije dovoljno, tu je microSD slot za kartice do 32 GB. Rezolucija glavne kamere je 3,2 Mp uz podršku LED osvetljenja, a pomoćna, chat kamera nudi 2 Mp.

Sistem pokreće Android 3.2 (Honeycomb), posebno prilagođen za tablete s višim rezolucijama. Tu je i Samsung‑ov TouchWiz UI koji olakšava upravljanje, ali ima i dodatnu ulogu automatskog vizuelnog prilagođavanja aplikacija koje su pravljene za manje rezolucije, što radi odlično, pa niste osuđeni da starije aplikacije koristite samo na deliću ekrana ili (u boljem slučaju) rogobatno razvučene na veću rezoluciju. Ako je uopšte umesno uputiti zamerku, onda je to nestandardni HDMI priključak tj. adapter. Ni to ne bi bilo strašno, da nas domaći trgovci nisu navikli na činjenicu da je neumesno pitati za mogućnost kupovine dodatne opreme.

GALAXY Note

Za one koji vole još kompaktnije uređaje, Samsung je ponudio smanjeni tablet ili uvećani smartfon – nazovite ga kako želite. Ekran se u ovoj varijanti zove HD Super AMOLED, dijagonala je 5,3“, ali je zadržana WXGA rezolucija (1280×800). Glavna kamera „povećana“ je na 8 Mp a RAM je 1 GB. Predviđeni su modeli s 16 ili 32 GB storage‑a, uz dodatni microSD slot za kartice do 32 GB; uz uređaj se isporučuje kartica od 2 GB. To su sve hardverske razlike modela Note u odnosu na Tab 7.7, jer je posredi isti set čipova, na istim frekvencijama, što daje slične grafičke i komunikacione osobine – za povezivanje važe iste karakteristike koje smo naveli za Tab 7.7.

Note je poseban po tome što ima priloženu olovku, S Pen, koja je duboko integrisana u operativni sistem (Android 2.3 + TouchWiz UI v4.0), pri čemu S Memo omogućava kombinovanje svih vrsta dokumenata s pribeleškama koje pravite olovkom. Sistem radi odlično, ali ne možemo da se otmemo utisku da je Samsung virio „preko tarabe“ i ugledao se na HTC Flyer.

GALAXY Note jedan od prvih modela koji je spreman za NFC čip. Mobilno plaćanje nije standardna opcija, pa ćete verovatno moći da birate model sa i bez NFC čipa.

Za posao i zabavu

Samsung se potrudio da korisnicima ponudi bolju poslovnu integraciju s aktivnim direktorijumom, bezbednu komunikaciju (e‑mail, VPN, video konferensing) i veću bezbednost podataka, čak i u slučaju krađe uređaja. Android uređaji su važili za nedovoljno bezbedne sprave, što je smetalo poslovnim primenama.

Nije zapostavljen ni multimedijalni aspekt, pa ove uređaje možete da koristite kao izvanredne plejere s podrškom Samsung Hub‑ova koji nude obilje sadržaja za čitanje, slušanje i gledanje. Oba uređaja se lako integrišu u kućnu Allshare (DLNA) mrežu i koriste kao prijemnik ili predajnk multimedijalnih sadržaja. Najzad, oba uređaja možete da koristite kao napredne daljinske upravljače za Samsung SmartTV ili medija plejere.

Prve isporuke uređaja očekuju se krajem novembra, a cene još nisu poznate; spekuliše se o oko 700 evra za GALAXY Tab 7.7 i 700 do 750 evra za GALAXY Note. Nije malo, ali je za uređaje ovog kalibra cena dobro odmerena. Samo još da odlučite koja vam veličina i koncept odgovaraju...

Korisne adrese:

Samsung
http://www.samsung.rs