PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komentari Komentari
PC #182 : Novembar 2011

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović  

Mobilne mreže pod lupom

Prvi put kod nas su nezavisno izmereni i upoređeni kvaliteti mobilnih mreža za prenos glasa i podataka, uz primenu metodologije časopisa connect koja se koristi u nekoliko razvijenih zemalja. Skor je dobar, ali pobednik može da bude samo jedan. Ove godine to je Vip mobile.

Od prvih dana PC Press‑a suočavamo se sa pitanjem kako rangirati slične, a opet tako različite procesore, grafičke kartice, diskove, štampače... Zato smo u nemačkoj kompaniji WEKA MEDIA našli pravog partnera, koji je uložio mnogo novca i još više truda u osnivanje laboratorija koje testiraju i porede mobilne telefone i druge uređaje, dajući ocene u koje se čitaoci mogu pouzdati.

Najznačajniji projekat časopisa connect je testiranje kvaliteta mobilnih mreža, koje već godinama predstavlja priliku da korisnici u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj uporede performanse svojih operatora, ali i za same operatore da saznaju kako se nose sa konkurencijom i modifikuju svoju strategiju za naredni period. Ove godine to merenje je, po istoj metodologiji i sa istim partnerom, obavljeno i u Srbiji.

Kako meri connect

Ako bismo hteli da budemo precizni, trebalo bi reći da je ovo zapravo drugo connect merenje. Prvi put su automobili kompanije P3 communications obišli Srbiju početkom godine, rezultati su obrađeni, ali smo publikovali samo sumarne podatke. Tada je, naime, jedan od operatora imao novu mrežu za prenos podataka, ali je ona bila praktično prazna, pošto taj operator još nije komercijalno nudio data servise. Osim toga, kulminacija nacionalne zbrke oko prodaje Telekoma nije trenutak da se ovakvo rangiranje razmatra hladne glave. Zato smo rezultate prezentirali samo operatorima, dajući im priliku da ih komentarišu, ali i da se pripreme za drugo merenje, obavljeno od 17. avgusta do 4. septembra.

Metodologija časopisa connect podrazumevala je merenje performansi glasovne komunikacije i data servisa u četiri grada: Beograd, Kragujevac, Niš i Novi Sad. Performanse glasovne komunikacije merene su i duž koridora 10, te na pristupnim putevima koji povezuju ove gradove. Procenjeno je da je ovakvim izborom pokrivena približno trećina stanovnika Srbije, i da se može steći dobra opšta slika o kvalitetu mobilnih servisa.

Tim kompanije P3 communications je, u specijalizovanim mernim automobilima, krstario zacrtanom rutom, a telefoni su obavljali i primali test pozive, beležili uspešnost i kvalitet prenosa glasa. Testovi simuliraju poziv broja u fiksnoj mreži, vreme uspostavljanja veze, broj sekvenci koje (ne) zadovoljavaju minimum razumljivosti... Korišćeni su telefoni Samsung Wave II koji, prema ranijim testovima connect‑ove laboratorije u Štutgartu, imaju odlične voice performanse.

Istovremeno je testiran i mobilni broadband pristup, uz korišćenje modema koje operatori preporučuju. Testirana je uspešnost otvaranja Web stranica, te brzina prenosa podataka, prenos video‑sadržaja sa sajta YouTube i prenos datoteka. U skladu sa metodologijom bodovanja connect‑a, glasovna komunikacija učestvuje sa 60% u završnoj oceni, a prenos podataka čini 40% ocene.

Merenja u gradovima vršena su u vožnji i mirovanju na izabranim lokacijama, dok su na putevima testovi vršeni isključivo u pokretu. Statistički pristup merenjima je podrazumevao ponavljanja i usrednjavanje: gradovi su podeljeni na kontrolne tačke na kojima je vršeno do 1.700 merenja za glasovnu komunikaciju i do 2.000 merenja broadband servisa po operatoru.

Pobednik

S obzirom na postignute rezultate, ukupna slika kvaliteta mreža naših mobilnih operatora je prilično dobra. Na neke rezultate čak možemo da budemo ponosni, jer je očigledno da se u mreže neprestano investira. O tome, uostalom, svedoči i podatak da su poslednjih godina mobilni operatori u vrhu liste najvećih investitora u Srbiji.

Ipak, connect test daje samo jednog pobednika. Izmerene brojke su smeštene u okvire realnog korisničkog iskustva, a rezultat je bio nedvosmislen: pobednik prvog testa kvaliteta mobilnih mreža je Vip mobile: ubedljivo vođstvo na polju prenosa podataka nadoknadilo je neznatni zaostatak u prenosu glasa. Ovakva strategija mogla se nazreti mnogo ranije, jer je Vip insistirao na ponudi smartfona, a kroz „Vip izazov“ konkurse prisutna je i stalna podrška i poziv developerima da se uključe u proizvodnju mobilnih aplikacija.

Telenor takođe može da bude zadovoljan postignutim rezultatima, pre svega najboljim skorom u domenu prenosa glasa, ali i činjenicom da bi ukupni rezultat bio bolji da je merenje obavljeno kasnije, pošto je u Telenoru upravo u toku zamena mrežne opreme, što je složen i skup posao koji će potrajati do sredine 2012. godine. I Telekom Srbija, kao naš najveći operator, ima aduta: mt:s je najbolje pokrio magistralne puteve 3G signalom. Očekuju ga, u svakom slučaju, značajne investicije u razvoj mreže i zamenu opreme.

Detaljne rezultate testiranja i parametre izmerene u velikim gradovima i na auto‑putu naći ćete u časopisu connect, o kome će se u javnosti i među samim operatorima mnogo govoriti sledećih meseci. Biće to dobra priprema za naredno merenje, kada će, sigurni smo, operatori učiniti sve da budu još bolji...