PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #182 : Novembar 2011 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović
Bojan Stanojević
 

Put do notebook-a.... i sa njim

Krenimo na put do vašeg novog notebook-a - kao prethodnica, istražili smo ponudu u Tehnomanijinim prodavnicama i napravili izbor interesantnih modela. Na vama je da razmislite o onome što vam je potrebno i izaberete jedan od njih. A onda, laptop u torbu, pa na put...

Notebook računari danas čine rastuće tržište od posebnog značaja kako za poslovne ljude tako i za kućne korisnike. Do pre nekoliko godina vladajuća kategorija desktop računara sada se polako povlači u niše kao što su grafičke radne stanice ili mašine za najzahtevnije igrače - za većinu ostalih korisnika, notebook predstavlja dobar kompromis između dimenzija, upotrebljivosti i cene. Trend minijaturizacije se nastavlja pa danas ima mnogo još manjih mašina, pre svega iz netbook i tablet klase, ali je zahvaljujući tastaturi normalne veličine notebook danas neka vrsta zlatne sredine, računar na kome se može obaviti najviše posla.

Ako ste se odlučili na kupovinu notebook-a, razmotrite svoje potrebe i izaberite minijaturnu, standardnu ili veliku prenosivu mašinu. Ta odluka će vam pomoći da gledate na pravu stranu i da brzo stignete do pravog izbora, ali i da u tom izboru uživate narednih godina.

Mali notebook računari su prilagođeni pre svega ljudima koji su često na putu - nije svejedno da li ćete u torbi ili rancu nositi kilogram ili tri kilograma računarske opreme. Male dimenzije imaju svoju cenu, kako u novcu (minijaturni računari su i dalje prilično skupi), tako i u malom ekranu, skromnijoj rezoluciji, i nedostatku internih uređaja kao što je DVD drajv.

Standardni notebook računari čine najveći deo tržišta - to su mašine za najveći skup primena, od poslovnih do kućnih. Masa od 2-3 kilograma omogućava ugradnju većeg ekrana, postizanje više rezolucije slike (rezolucija kod skupljih modela može biti i Full HD), snažan procesor, bateriju velikog kapaciteta, bogat skup priključaka, te DVD ili Blu-ray disk. Računari iz ove kategorije se najviše prodaju, što znači da je konkurencija na tržištu najveća, pa je ta borba za kupce učinila cene vrlo povoljnim.

Veliki notebook računari, ponegde ćete sresti i izraz desktop replacement, namenjeni su mahom kućnim primenama - ne očekuje se da ćete ih nositi u torbi, ali ih po potrebi možete negde preneti. To su računari koji zamenjuju kućni PC, tako da se ne lišite njegovog snažnog hardvera, a da ipak dobijete neki stepen portabilnosti. Imaju veliki ekran visoke rezolucije, tastaturu standardnih dimenzija sa numeričkim delom, ali je najvažnije to što često imaju snažan procesor, veliku memoriju, veliki disk i mnoštvo priključaka. Mogu se primeniti za posao, ali se najčešće koriste za zabavu, pošto snažan hardver omogućava kvalitetnu multimediju, a ponekad i pokretanje zahtevnih igara. Dijapazon cena ovih računara je prilično širok, u zavisnosti pre svega od korišćene generacije procesora i drugog hardvera.

Pošto ste se odlučili za kategoriju računara, pregledajte odgovarajuću sekciju našeg vodiča i upoznajte konkretne modele. Procenite karakteristike svakog od njih i izaberite varijantu koja odgovara vašim potrebama i predviđenom budžetu.

Procesor

Važno je da izaberete neki od procesora novije generacije, ne samo zbog bržeg rada, već i zbog manje potrošnje energije - stariji procesori su se značajnije grejali, što je brže praznilo bateriju, a osim toga je kućište računara bilo toplije, toliko da ga je neprijatno držati u krilu. Možete se opredeliti za procesor firme Intel ili AMD. Od Intel-ovih procesora u obzir dolaze Core i3, Core i5 i Core i7 - sva tri će obezbediti udoban rad, pri čemu je i5 moćniji (i skuplji) od i3, dok je i7 još snažniji, ali je bolje prilagođen većim računarima. AMD procesori pogodni za notebook računare pretežno su iz Fusion klase.

Memorija (RAM)

Za savremene operativne sisteme potrebno je 2 gigabajta (GB) RAM memorije. Memorija notebook računara se može povećati, ali poželjno je da u startu uzmete 4 GB, naročito ukoliko ste naklonjeni 64-bitnom Microsoft Windows-u.

Ekran

Glavni parametar ekrana je dijagonala - u prodavnicama ćete uglavnom naći notebook računare sa ekranima dijagonale 12 do 17 inča, pri čemu neki računari iz desktop replacement kategorije mogu imati i veći ekran. Drugi parametar je rezolucija - koliko tačaka vidite na ekranu. Ideal je full HD rezolucija 1920*1080, na kojoj možete da gledate filmove u punom sjaju. Većina notebook računara obezbeđuje rezoluciju oko 1366*768, što je takođe dovoljno za gledanje filmove i poslovne primene. Veoma visoka rezolucija na minijaturnom ekranu nije nešto čemu treba težiti, pošto to čini slova manjim, a to odgovara samo ljudima savršenog vida - slova se mogu softverski povećati, ali je dobro da izaberete ekran takav da i u podrazumevanom stanju možete lako da čitate tekst sa njega. Najzad, možete se opredeliti za sjajnu ili mat površinu ekrana, što je uglavnom stvar ukusa.

Disk

Interni disk notebook računara nije pogodan za skladištenje velikih količina podataka (recimo, brojnih filmova) - na tom disku ćete držati operativni sistem, programe i podatke sa kojim radite, dok ćete filmove i muziku upisati na eksterni disk. Zato je već i disk od 320 GB uglavnom dovoljan, mada dodatni prostor (500 GB ili više) uvek dobro dođe.

Skuplji računari umesto diska koriste flash memoriju - termin za to je SSD, Solid-state drive. Takva memorija je odlično prilagođena notebook računarima, pošto troši manje energije, otpornija je na potrese a pristup je brži; problem je jedino cena, pa su SSD diskovi skuplji, a kapacitet je obično 128 ili 256 GB.

Ako kupujete minijaturni notebook, SSD je prirodan izbor, u kom slučaju treba kupiti i eksterni disk za skladištenje dodatnih materijala. Za veće računare hard disk je logičniji izbor. Ipak, SSD diskovi su još uvek ekskluzivni uređaji - u našem prikazu ni jedan računar ih ne koristi.

Optički uređaj

Najmanji notebook računari uglavnom nemaju optički uređaj, dok modeli većih gabarita imaju DVD pisač ili Blu-ray čitač koji omogućava reprodukciju HD filmova. Zgodno je imati neki optički uređaj, pre svega zbog instalacije softvera na računar, ali ako ga i nemate, može se priključiti eksterni.

Umrežavanje

Svaki savremeni računar ima Ethernet (mrežni) priključak kojim se povezuje u kućnu ili firminu mrežu, a komunikacija će biti brža ako se radi o gigabitnoj verziji. Sa mrežom ćete uglavnom komunicirati bežično, pa svaki današnji prenosivi računar ima WiFi interfejs. Dobro je ako taj WiFi podržava povezivanje po standardu 802.11n - slovo n označava bržu komunikaciju koja omogućava i efikasan prenos multimedije.

Dok ste na putu, Internetu ćete uglavnom pristupati preko mobilnog telefona (u tom slučaju je važno da računar ima Bluetooth interfejs), preko modema koji se priključuje na USB port, a neki od modernijih notebook-ova imaju ugrađen GSM modem, pa je dovoljno da umetnete SIM karticu mobilnog operatora.

Priključci

Većina periferijskih uređaja (tastatura, miš, flash disk, modem, štampač...) priključuje se na USB portove, pa je dobro da ih računar ima što više - dva su minimum. Za povezivanje sa televizorom dobro je imati HDMI port, dok je za priključivanje eksternih diskova pogodan eSATA port, brži od klasičnog USB-a. Noviji računari imaju USB 3.0 port (prepoznaćete ga po plavoj liniji) koji omogućava bržu komunikaciju sa periferijskim uređajima. Kod nekih modela USB i eSATA portovi se kombinuju u jedan.

Softver

Neki proizvođači, u želji da cena u katalogu izgleda povoljnije, uz računar ne prodaju operativni sistem, ili stavljaju FreeDOS od koga nećete imati koristi. Zato uz računar treba da kupite operativni sistem, i to Microsoft Windows 7 Home Premium ili Microsoft Windows 7 Professional. Kućna (Home) verzija je pogodna za multimediju, a Professional za uključenje u firminu mrežu. Postoji i verzija Ultimate, koja obuhvata sve mogućnosti, a moguć je i kasniji upgrade na nju.

Notebook često nosite sa sobom, pa je on podložan kontrolama na granicama i aerodromima. Zato je važno da na njemu imate legalan operativni sistem, što se potvrđuje i nalepnicom sa hologramom na kućištu. Microsoft Windows je ubedljivo najjeftiniji ako ga kupite uz računar (takozvana OEM verzija), pa iskoristite priliku da vam proizvođač ili prodavac optimalno konfiguriše sistem.

Pošto ste razumeli osnovne parametre, pročitajte prikaze računara na sledećim stranicama, analizirajte tabelu karakteristika, izaberite nekoliko kandidata, pa dođite u "Tehnomaniju" da ih isprobate i izaberete onaj koji vam najviše odgovara i koji vam se pri tom najviše sviđa - i dizajn je važna karakteristika kompjutera koji ćete često nositi sa sobom.

Za detaljan test 30 notebook računara podeljenih u tri klase, tabele karakteristika i preporuke urednika, pogledajte PC #182. Želimo vam prijatnu kupovinu, a onda i srećan put sa izabranim notebook računarom.

Korisne adrese:

Tehnomanija
http://www.tehnomanija.rs