PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komunikacije Komunikacije
PC #185 : Februar 2012 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić
Vladimir Cerić
Aleksandra Šakić
Bojan Stanojević
 

Pedeset Webtastičnih

Petnaesti po redu izbor najboljih domaćih sajtova pokazao je da kvalitet i dalje o(p)staje na vrhu, ali da je za kvantne skokove potrebno još mnogo edukacije, truda, dobre volje, novca... Odabrali smo za vas 50 posebno vrednih Web lokacija i podelili ih u deset kategorija.

Gledajući rezultate prethodnih 14 izbora i upoređujući sa dobitnicima ovogodišnjeg priznanja reklo bi se da se neke stvari ne menjaju tokom vremena. Ipak, značajan rast broja korisnika Interneta u protekloj deceniji, ulazak broadband‑a, mobilnog Interneta i društvenih mreža u sve pore naše svakodnevice, kao i stabilan rast investicija u domaći Internet, daju nam razloge za umereni optimizam.

Rade se redizajni, unapređuju se koncepti, konkurencija nije nikad bila jača, ali opet neke ključne stvari i dalje nedostaju. Skroman raspoloživi kapital se raspoređuje na već poznate adrese, pa ima malo prostora da se probiju nove ideje i projekti, te da neki novi klinci zauzmu svoje pozicije. Teši nas saznanje da ima puno mladih koji su zainteresovani da svoje ideje i snove ostvare upravo na Internetu. Baš to pruža nadu da ćemo u narednim godinama dobiti i na kvalitetu i na kvantitetu kada je domaći Web u pitanju.

Neverovatna popularnost Facebook‑a i proboj Twitter‑a i nekolicine blogera na javnu scenu doprineli su da Internet postane tema u svim krugovima, čime se uvećavaju šanse da se ozbiljniji kapital prelije na domaći Web. E‑commerce polako hvata zalet, naročito je uspešan C2C segment, a grupna kupovina je u protekloj godini doživela neočekivanu ekspanziju. I upliv elektronskih servisa u državu se povećao, a u narednoj (izbornoj) godini možemo očekivati da se taj trend nastavi. Jasno je da uloga kvalitetnih servisa može imati pozitivne posledice na rast i razvoj domaćeg Interneta, kao što su u prethodnoj godini uticale društvene mreže.

I pored sve dobre volje i gomile energije koja se ulaže, oseća se hroničan nedostatak ulaganja svežeg kapitala. O kojem redu veličine je reč govori i podatak da se kod nas tržište online oglašavanja, od kojeg živi većina Web sajtova, u najoptimističnijim procenama svodi na ispod 10 miliona evra, dok susedna Mađarska u ovoj industriji okreće 10 puta više novca. Dokle god se finansijska situacija ne popravi i ne preokrene u korist domaćih Internet preduzetnika, male su šanse da ćemo iduće godine imati značajno drugačiju listu Top 50 .RS sajtova. Do tada pogledajte koje smo sajtove ove godine proglasili za najuspešnije.

Društvo

www.beograd.rs

Standardno dobra, korisna i ažurna adresa na kojoj stanovnici prestonice mogu doći do servisnih informacija. Izdavanje dokumenta, komunalne informacije, korisne adrese gradskih službi - samo su neke od korisnih stvari koje ćete pronaći na sajtu.

www.amss.org.rs

Sajt "Auto-moto saveza Srbije" nas je prijatno iznenadio mnoštvom korisnih informacija, kao što je Mapa prohodnosti puteva, a na sajtu možete pronaći i šta vam je od dokumenata potrebno za registraciju vozila ili međunarodnu vozačku dozvolu.

www.apr.gov.rs

Kada počinjete saradnju sa nekom firmom, obavezno pođite od sajta Agencije za privredne registre. Tu ćete pronaći bitne podatke o poslovanju svih firmi koje su registrovane na teritoriji Srbije. Saznaćete ko su osnivači firme, koliki je upisani kapital i da li je firma poslovala u prethodnoj godini sa gubitkom ili dobitkom, kao i da li imaju značajnije hipoteke ili druga opterećenja.

www.infostud.com

Infostud je već godinama stanovnik ove liste - to je portal poznat po najvećoj ponudi poslodavaca, ali ne smemo zaboraviti ni da pod njegovim okriljem rade i www.polovniautomobili.com i www.putovanja.info. U 2011. su nas nasmejali promotivnim video-kampanjama za izbor radnika, a uveli su i novi servisni sajt aktuelan za zimske dane - www.internet-prodaja-guma.com.

www.nbs.rs

Sajt Narodne banke Srbije je nezaobilazan alat svakog privrednika. Na ovoj adresi se nalaze važeće kursne liste i referentne kamatne stope, kao i vesti o aktuelnim dešavanjima na finansijskom tržištu. Možda najvažniji servis na sajtu je Pretraga dužnika u prinudnoj naplati, gde se možete informisati o likvidnosti i blokadi određene firme ili preduzetnika ako znate samo PIB ili matični broj.

E-Market

www.tehnomanija.rs

U "Tehnomaniji" ćete pronaći sve aparate koji su vam potrebni u kući. Čak i ako volite da kupujete u "pravoj" prodavnici (adrese ćete, naravno, naći na sajtu), dobro je da se prvo informišete o proizvodima. Nama je privlačnija online kupovina koja funkcioniše vrlo efikasno, s nekoliko opcija plaćanja. Artikli su razvrstani u kategorije koje možete dodatno da filtrirate, a tu su i akcije, koje osim nižih cena obuhvataju i povoljne uslove kreditiranja i popuste za određene kategorije kupaca.

www.artberza.com

Ako na Internetu tražite umetničke slike, prvo svratite na Artberzu. Tu ćete pronaći dela svih vrsta, od minijatura do slika koje će pokriti čitav zid, u širokom rasponu cena. Slike možete da pretražujete po tehnici, dimenzijama i ceni, a možete uneti i dodatne kriterijume (starost, motiv, dominantna boja...). Kada pronađete ono što vam treba, dobijate opciju za kontakt s prodavcem. Na sajtu ćete saznati i koje će izložbe biti aktuelne u narednom periodu i koje galerije su otvorene, s prikazom lokacije i adresom.

www.limundo.com

Iako u poslednje vreme dobija snažnu konkurenciju, Limundo je i dalje najozbiljniji i najsveobuhvatniji aukcijski sajt. Da biste mogli da učestvujete na aukcijama, morate da se registrujete (besplatno, ali zahteva proceduru koja je ovih dana pojednostavljena), ali i da se korektno ponašate. Ovde možete pronaći sve, od igle do lokomotive, a roba na aukciji je podeljena u kategorije, tako da ćete lako naći ono što vam treba. Uz malo strpljenja, prodaćete stvari koje vam više nisu potrebne.

www.svezakucu.rs

Ime sajta jasno govori o nameni - ovde možete da pronađete i kupite sve što vam je potrebno u kući, ali i oko nje: obuhvaćena je i oprema za automobile, kao i sve ono što možete da smestite u dvorište. Igračke i oprema za decu, muzički instrumenti i slike samo su neke od kategorija proizvoda koji se nude. Podržani su razni načini plaćanja, uključujući pouzećem. Proverite i čega ima na akciji, a ako vas muči uobičajen problem izbora poklona, sajt će vam velikodušno pomoći da pronađete ono što vam je potrebno.

www.popusti.rs

Svima prija kada neku robu ili uslugu mogu da kupe s popustom, naročito u teška vremena, ali nije lako saznati gde su ti popusti dostupni. Da biste iskoristili ponude morate se registrovati, a potom možete da dobijete ručak u restoranu, kurs u školi ili odlazak na zimovanje s popustom i do 95 odsto. Ponude se ažuriraju svakodnevno, uz prikaz preostalog vremena do isteka ponude. Moguća je i komunikacija u obrnutom smeru - ako želite da ponudite svoju robu i usluge s popustom.

Lifestyle

www.story.rs

Pod sloganom "Upoznajte poznate", ovo online izdanje časopisa koji prati slavne ličnosti je jedna od najposećenijih lokacija na domaćem Internetu, ali i pobednik u novouspostavljenoj kategoriji Lifestyle. Najnovije vesti iz domaćeg i svetskog jet-set-a, intervjui sa poznatim ličnostima i nezaobilazni elementi popularnih sajtova, kao što je horoskop, pokazali su se kao dobitna kombinacija za privlačenje najšire publike. Sajt prati i aktuelne tehnološke trendove, pa je tako posetiocima na raspolaganju i kvalitetna mobilna verzija.

www.citymagazine.rs

Još jedno online izdanje (besplatnog) štampanog časopisa koje ne predstavlja repliku papirne verzije, već donosi i dodatne sadržaje i aktuelne informacije iz kulture i gradskog života. Prikazi najnovijih filmova, pozorišnih predstava, restorana i kafića, upotpunjeni su blog segmentom, u kojem oko 50 poznatih ličnosti (glumaca, muzičara, filmskih i pozorišnih kritičara...) komentariše svet oko nas. Ko voli klasične novine, može da prelista i štampano izdanje City Magazine-a u elektronskoj formi.

www.tracara.com

Prvi srpski Internet tabloid sa skoro 30.000 poseta dnevno prevazilazi tiraže i nekih dnevnih novina, a Tračara tim se trudi da obogati agencijske vesti i obezbedi ekskluzivne sadržaje iz života poznatih. Sveži tračevi iz zemlje i sveta zabavljaju mahom mlađu publiku, koju privlači i dizajn koji je iz godine u godinu sve bolji. Tu su i intervjui sa domaćim zvezdama kao što su Nataša Bekvalac ili TV voditelj Ivan Ivanović, a od pre nekoliko nedelja je ponovo aktivna i Tračara TV, na kojoj možete gledati najpopularnije muzičke spotove iz domaće i svetske produkcije.

www.wannabemagazine.com

Sajt koji je u protekloj godini napravio jedan od najvećih pomaka na domaćem Internetu. Veliki broj saradnika - njih više od 100 iz celog regiona - koji kreiraju tekstove bez kompromisa koncept je koji na ovdašnjoj medijskoj sceni nije odavno viđen. Iako je ciljna grupa na prvi pogled uska ("mlade žene u dvadesetim i tridesetim") sajt čitaju mnogi. Pored aktuelnih tema ekipa sajta promoviše modne kreatore i događaje, a kao sastavni deo sajta odnedavno je prisutna prodavnica Wannabe Sales, gde mogu da se kupe neke od kreacija prikazanih u tekstovima.

www.yc.rs

Iako bazično sajt sa pregledom kulturne ponude, nakon transformacije časopisa Yellow Cab u izdanje koje se plaća obogaćen je kvalitetnim sadržajima koje ne možete pronaći na drugim mestima. Recenzije filmova i muzičkih izdanja možda su u drugom planu u odnosu na pregled aktuelne ponude događaja u Beogradu, gde možete pronaći dobar odgovor na večito pitanje "gde izaći večeras?", ali ono po čemu se Yellow Cab izdvaja jesu izvodi iz vodiča za restorane, koji je u najnovijem izdanju pokrio i dobra mesta za jelo i piće i van prestonice.

Kultura i nauka

www.seecult.org

Po sadržaju raznovrstan, vizuelno nenametljiv, idejno otvoren, SEECult.org svakodnevno donosi vesti iz raznih oblasti kulture i kulturnog života Srbije, ali i svih zemalja regiona. Kategorija je mnogo više nego stavki menija, ali lako ćete naći ono što vas zanima, a za one koji žele više od informacije tu je odličan kalendar zbivanja, pregledan katalog institucija i udruženja, te zanimljiv izbor blogova.

www.nb.rs

Sajt Narodne bibioteke Srbije je mesto gde ćete se sigurno dobro osećati. Digitalni fond biblioteke uvećava se iz godine u godinu, a njegove evidencija i sistematizacija su uzorne, pa ćete lako naći sadržaje koji vas zanimaju ili odgovarajuće informacije. U skladu sa značajem i namenom ove institucije, sadržaji su raspoloživi na oba pisma i na engleskom jeziku, a u naučnoj zajednici posebnu pažnju izaziva Kobson, koji povremeno nazivaju AOR-om za naučne radnike. Kad čujete neko ime, samo svratite u Kobson da proverite šta je vlasnik tog imena objavio u relevantnim stranim publikacijama.

www.svetnauke.org

Nauka očigledno nema mnogo poklonika, pa i svetnauke.org opstaje na entuzijazmu pokretača sajta, uprkos stalnom pozivu na saradnju. Ako ćemo iskreno, ni nauka baš nema svakodnevne značajne vesti, pogotovo ako je, kao na ovom sajtu, prečišćena od senzacionalističkog ili kvazinaučnog pristupa. Prošle godine presvučen u belo, sajt je sada i mnogo lakši za čitanje na ekranu.

www.cpn.rs

Ako nismo uspeli da sačuvamo Ministarstvo nauke, barem nam je ostao Centar za promociju nauke. Pored osnovne adrese na kojoj Centar predstavlja svoje aktivnosti i inicijative, svakako pogledajte i portal elementarijum.cpn.rs koji donosi vesti i tekstove iz nauke, a aktuelne Internet trendove zadovoljiće pristojna zbirka zanimljivih zvučnih i video zapisa.

Porodica i zdravlje

www.kliknibezbedno.rs

Klikni bezbedno, pre svega edukativni a zatim i zabavni sajt, predstavlja korak napred u borbi protiv brojnih pretnji koje ugrožavaju sve koji koriste Internet, a naročito one najmlađe. Kakve sve zamke vrebaju na Web-u, šta sve može da utiče na decu i kako se zaštititi samo su neka od pitanja na koja ćete pronaći odgovor.

www.imovina.net

Nije bilo lako odlučiti se za sajt koji se bavi posredovanjem prilikom kupovine i prodaje nekretnina. Imovina.net nam je zapala za oko zbog velikog broja oglasa, ali i zbog aplikacije Moj rejon, koja omogućava da na mapi ucrtate rejon koji vas zanima i pratite oglase sa tog područja. Takođe, možete pratiti ponudu nekretnina u većem delu Evrope.

www.roditelj.org

Sajt je pokrenulo udruženje građana "Roditelj" 2006. godine, kao podršku roditeljstvu u Srbiji. Za pohvalu je to što su se dotakli nekih veoma ozbiljnih, aktuelnih tema kao što su korupcija u službama koje se bave reproduktivnim zdravljem ili problemi sa birokratijom prilikom ostvarivanja prava na dečji dodatak. Takođe, možete pročitati i korisne tekstove o roditeljskim temama.

www.recepti.com

Evo i jedne malo opuštenije teme za ovu kategoriju. Veliki online kuvar sa više hiljada proverenih recepata koje šalju revnosni posetioci sajta. Recepti su logično i pregledno složeni po kategorijama, a preko 2 miliona pročitanih strana mesečno nas je ubedilo da su upravo "Recepti" zaslužili da uđu u Web Top 50 izbor.

www.doktor.rs

Obiman i opširan sajt o najvažnijoj stvari u životu svih nas - zdravlju. Pored obilja vesti i tekstova koji prate zdravstvenu problematiku, tu je i forum, kao i mapa s pretragom za obližnjim apotekama, zdravstvenim ustanovama, zubarima, laboratorijama... Personalizovani NetDoktor pomoći će vam u vođenju evidencije osnovnih zdravstvenih pokazatelja.

Servisi

www.euprava.gov.rs

Ovaj portal je postao uzoran elektronski šalter. Poput sličnih servisa u svetu, eUprava je brza i efikasna, obiluje mogućnostima za elektronsko rešavanje problema s raznim vrstama dokumenata, a personalizovana naslovna stranica omogućava vam izdvajanje često korišćenih usluga, što u obilju mogućnosti zaista štedi vreme.

www.donesi.com

Dobro preplitanje virtuelnog i stvarnog sveta i odličan servis i za one koji prave i za one koji troše hranu. Jednostavnost sajta prosto pleni, izbor je veliki, a dolazak do željene usluge vrlo brz, uz ostavljenu mogućnost da nizom opcija suzite izbor ili čak napomenete šta tačno želite. Pomenimo i vrednu razmenu iskustava s drugim korisnicima sajta.

www.kamatica.rs

Kamatica.rs je servis koji je od nastanka značajno porastao - na radost korisnika. A korisnici odavno više nisu samo fizička lica koja se ne snalaze u moru bankarskih pojmova i pravila, već i ambiciozniji srebroljupci koji bi trgovali hartijama od vrednosti i pravna lica koja mogu da lako da provere ima li izgleda da im neko drugo pravno lice plati robu ili uslugu koju treba da isporuče. Vredan i pametan servis za one koji se potrude da nauče da ga koriste.

www.krstarica.rs

Popularna "Krstarica" je osnovana 1999. godine kao hobi tadašnjeg studenta Ivana Petrovića. Vremenom je prerasla u ozbiljan portal, koji svojim posetiocima nudi kvalitetno pretraživanje Interneta, ali i najrazličitije sadržaje, počevši od TV programa, ažurnog repertoara bioskopa i pozorišta, preko vesti, pa sve do servisa za druženje i upoznavanje. Krstarica danas ostvaruje preko 2,2 miliona poseta mesečno.

www.planplus.rs

Kada treba naći neku ulicu, otići nekuda kolima ili autobusom, počinjemo od www.planplus.rs - sajtu bi dobro došli i neki dodatni sadržaji, ali on svoju osnovnu ulogu odlično obavlja. Ove godine im je zamalo izmakao plasman kada smo videli da sredinom januara još nisu ucrtali novi Most na Adi, ali onda smo se setili da je Most otvoren tek 1. januara, pa se zamerka zapravo odnosi na ovu godinu...

Sport i (avan)turizam

www.sportal.rs

Najbolji domaći sajt posvećen sportu. Ljubitelji gotovo svih značajnijih sportova, od fudbala do konjičkih trka, pronaći će informacije o sportskim dešavanjima na stranicama Sportala. Iako se u odnosu na prošlu godinu nije mnogo izmenio, i dalje je na prvom mestu naše liste u kategoriji Sport i (avan)turizam. Ovo priznanje Sportal je zaslužio ažurnošću sadržaja, dizajnom i jednostavnošću koja posetiocu obezbeđuje brzo i lako snalaženje.

www.putovanja.info

Još jedan iz grupe Infostud-ovih sajtova koji se već godinama nalazi u našem izboru pedeset najboljih domaćih Web strana. Iako nije baš najjednostavniji za snalaženje i korišćenje, a pretrage ponekad umeju da vas prevare, on je i dalje jedina destinacija na kojoj možete pronaći ažurne informacije o ponudama gotovo svih većih turističkih agencija, ali i opise turističkih destinacija, savete i zanimljive putopise.

www.skijanje.rs

Posle dve godine pauze, ova stranica ponovo je dospela na našu listu. Ljubitelja skijanja na našem podneblju je sve više, pa i stranica posvećena skijaškim sportovima značajno napreduje. Informacije o svim mogućim skijalištima, skijaškim sportovima i takmičenjima, pa i o istoriji skijanja, uz vremenske prilike na najpopularnijim destinacijama za skijaše, nalaze se na ovom sajtu.

www.novakdjokovic.rs

Nije neobično što najbolji teniser sveta ima dobro dizajniran i ažuran sajt, koji je (očekivano) prepun Novakovih fotografija, priča o njegovim titulama, osvojenim turnirima, ali i o porodici, pa i o Srbiji. Novakovi fanovi će na sajtu pronaći i raspored njegovih utakmica, a jedan od najvažnijih razloga što se našao na našoj listi jeste to što se sajt nalazi na .rs domenu, iako je Novak najveća svetska teniska zvezda.

www.kkpartizan.rs

Stranica najboljeg domaćeg košarkaškog kluba obojena je (očekivano) crno belim tonovima. Svi uspesi, rezultati, titule, informacije o igračima i predstojećim utakmicama "Partizana" nalaze se na sajtu. Iako bismo na dizajn imali poneku zamerku, zvanična stranica KK Partizana je na našu listu dospela zahvaljujući tome što pruža mogućnost koju na svojim stranicama daje svega nekoliko najvećih evropskih klubova - gledanje utakmica online, po sistemu pay per view.

www.tob.rs

Među sajtovima turističkih organizacija, onaj koji je kreirala Turistička organizacija Beograda se posebno izdvaja. Zašto posetiti Beograd, šta obići, gde odsesti, šta ni slučajno ne propustiti i gde pronaći najbolju tradicionalnu srpsku hranu, samo su neke od korisnih informacija koje se nalaze na stranici tob.rs.

Tehnologija

www.mobilnisvet.com

Mesto na kojem ćete saznati sve što vam je potrebno za izbor i efikasno korišćenje vašeg novog mobilnog elektronskog ljubimca. Sajt sadrži veliku bazu aktuelnih modela mobilnih uređaja (pre svega telefona i tableta), s detaljnim tehničkim podacima i prodavnicama u kojima se oni mogu kupiti, naravno, praćeno aktuelnim cenama. Moguće je i direktno poređenje modela, a paralelno s tim možete pretraživati i ponudu operatora.

www.benchmark.rs

Benchmark je nezaobilazan sajt za sve one koji žele da što više saznaju o uređaju koji već imaju ili žele da kupe - malo je verovatno da neki komad hardvera nije makar pomenut na ovom sajtu, a mnogo toga je detaljno opisano i testirano. Sajt prati trendove, pa sada ima sekcije za mobilne uređaje i multimedijalni hardver, a takođe i opise igara i softvera. Ni profesionalci nisu zaboravljeni: njima je namenjena sekcija Biznis IT.

www.hi-files.com

Web izdanje popularnog časopisa namenjenog ljubiteljima dobrog zvuka osim testova Hi-Fi uređaja i kućnih bioskopa preuzetih iz časopisa, donosi enciklopediju iz koje možete mnogo da naučite, reportaže, video-klipove i intervjue sa sajmova i skupova u zemlji i inostranstvu, kao i najnovije vesti. Tu je i forum na kojem se nalaze odgovori na mnoga pitanja.

www.superteza.com

Većina nas koristi neku verziju Windows-a i Microsoft-ove programe, ali osim osnovnih stvari, o njima znamo vrlo malo, a još manje znamo o novitetima. Osim informacija o Microsoft-ovim proizvodima i aktivnostima, ovde ćete naći i praktične savete i uputstva za korišćenje popularnih aplikacija koje dolaze iz najveće svetske softverske kompanije.

www.webarena.rs

Popularnost Web dizajna raste: mnogi bi želeli da se njime bave, ali im nedostaju relevantne informacije. Na ovom sajtu ćete naći mnoštvo primera grafičkog dizajna, a što je još važnije, i uputstva kako da nešto slično uradite sami, savete u izboru softverskog alata i osnovna uputstva za njihovo korišćenje. Sajt sadrži i blog, kao i informacije o autorima.

Vesti i informacije

www.blic.rs

Tokom čitave godine među najposećenijim sajtovima, elektronsko izdanje "Blica" zaslužilo je prvo mesto u kategoriji Vesti i informacije. "Blic" je kroz sajt plasirao ne samo vesti iz dnevnih novina, već i iz drugih Ringier izdanja, pa je sadržaj bio raznolik, uvek ažuran i provokativan. Privukao je mnoštvo komentara, oko njega se formirala aktivna online zajednica, a sve to je dostiglo vrhunac promocijom Android aplikacije koja je olakšala pristup sa pametnih telefona.

www.b92.net

Medijska kuća B92 je tokom 2011. dosta uložila u sajt i rezultati su jasno vidljivi, tako da je www.b92.net bio u najužoj konkurenciji za pobednika u ovoj kategoriji. Novi izgled sajta, varijanta za mobilne uređaje i, posebno, Android aplikacija za pristup sadržajima sajta su snažni aduti, dizajn je atraktivan a sadržaji se dodaju iz minuta u minut.

www.ekapija.com

Ekapija nalazi dobru ravnotežu između klasičnih vesti i informacija za poslovne korisnike, pre svega one koji komuniciraju sa državnim sektorom, učestvuju u javnim nabavkama, posećuju konferencije i tragaju za dobrim akvizicijama. Tokom 2011. godine na portalu je bilo nešto više rekreativnog sadržaja, čime je portal očito privukao nove članove.

www.naslovi.net

Agregator vesti sa drugih sajtova interesantan je pre svega za one koji bi želeli širi pogled na današnji dan, ali nemaju vremena da taj pogled formiraju pretražujući razne izvore - najvažnije će naći na jednom mestu. Sajt Naslovi.net je uveo i mogućnost pretrage koja se može filtrirati po vremenskom periodu i po izvorima, pa je interesantan i kada pripremamo neki pregled i tragamo za starijim vestima.

www.rts.rs

Sajt javnog servisa se tokom 2011. nije previše menjao - zadržao je svoje dobre osobine, a pre svega odmeren pristup informacijama i stavljanje akcenta na ozbiljne i bitne teme umesto tabloidnog šarenila. Za mnoge posetioce sajt RTS a je mesto gde će pogledati šta se važno desilo danas, ali bi u sledećem periodu taj pregled trebalo prilagoditi i vlasnicima mobilnih uređaja.

Zabava

www.njuz.net

I ove godine, apsolutni pobednik u kategoriji Zabava je Njuz net. Iako se nije mnogo menjao od prošle godine, koncept "vesti u ogledalu" i dalje je podjednako zanimljiv i privlači veliki broj posetilaca. Dizajn vrlo podseća na klasične informativne sajtove, a ton u vestima je veoma ozbiljan što je, uvereni smo, jedan od važnih razloga popularnosti Njuza. Događaji na medijskoj, političkoj i uopšte javnoj sceni Srbije ne prestaju da inspirišu kreativni tim da publici predstavi drugačiji, satirični pogled na svet oko nas.

www.burek.com

Burek se ustoličio na našoj listi, kao najzabavniji i najdinamičniji domaći forum. Od brojnih ostalih foruma se razlikuje i po tome što redovno radi na dizajnu, a posetiocima nudi i mogućnost instaliranja Burek toolbar a. Tu su i online igrice, kao i Burekova online prodavnica.

www.happynovisad.com

Novosađani imaju tu sreću da u svakom trenutku mogu na jednom mestu dobiti informacije o svim važnijim događajima u gradu. Koncerti, žurke, filmske projekcije i druga gradska dešavanja koja ne bi trebalo propustiti nalaze se na ovoj stranici. I za nas koji nismo iz Novog Sada na ovoj odlično dizajniranoj stranici ima interesantnog sadržaja - nove knjige, stripovi, ali i bogata baza starih izdanja.

www.naxi.rs

Prijatno iznenađenje je stranica kolega iz Naxi radija. Potpuno novi dizajn, veoma ažuran sadržaj, mogućnost online kupovine, aktuelnosti iz sveta zabave, ali i dobro poznate Naxi kamere koje omogućavaju da uživo pratimo šta se dešava na najvažnijim lokacijama u gradu, samo su deo sadržaja koji Naxi-jev sajt svrstava u našu listu. Onaj drugi, još važniji razlog je što je Naxi ponudio i mogućnost instaliranja aplikacije na iPhone ili iPad.

www.vukajlija.com

Najpopularniji sajt među tinejdžerima sa neverovatno mnogo sadržaja. Stranica sa posterima bila je jedna od najposećenijih u 2011, a posebno je zanimljivo što smo, uprkos izostanku promena, ipak ovu stranicu morali da uvrstimo u 50 najboljih. Razlog tome je što ne možemo zameriti Vukajlija timu na nedostatku kreativnosti - stranica je doživela redizajn krajem 2011. godine, ali su stalni posetioci izgleda veliki tradicionalisti, pa su insistirali na starom dizajnu, koji im je ubrzo vrećen.

Posebna priznanja

www.b92.net

B92.NET je nezaobilazni sajt svih onih koji na internetu traže dobre i pouzdane informacije. Zato je, tokom 15 godina, ovaj sajt uvek nalazio svoje mesto među najboljih 50 sajtova koje je birao PC Press. U ranim godinama kao radiob92, a zatim kao b92.net, ovaj internet informator i portal za informacije i diskusije svih vrsta, pokazao se kao izvanredna dopuna radijskih i TV informacija, ali i kao snažan samostalni medij, savremene koncepcije i duha.

рнидс.срб www.rnids.rs

Registar nacionalnog internet domena (RNIDS) uspešno je zaokružio spektar srpskih internet domena i svi prošlogodišnji napori krunisani su početkom rada ćiriličnog .СРБ domena. Ni briga o prvom nacionalnom domenu .RS nije zanemarena, a samo ljudi u RNIDS-u znaju koliko je komplikovan i bolan proces prebaciti celu zemlju na novi nacionalni internet domen, pa RNIDS zaslužuje posebno priznanje za sav trud oko razvoja i promocije nacionalnih .RS i .СРБ domena.