PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #187 : April 2012 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Gordana Dragićević  

AB Soft IS - Izveštavanje

Kada govorimo o kvalitetu informacionog sistema, najčešće mislimo na upotrebljivost podataka koji se iz njega mogu dobiti. Zato je sistem za izveštavanje u centru poslovnog softvera...

(kliknite za veću sliku)

Od samog nastanka AB Soft informacionog sistema poseban akcenat je na sistemu izveštavanja. Pošto je ovaj sistem modularnog tipa, tj. na relativno jednostavan način može se prilagoditi korisnicima različitih delatnosti, kreiran je veliki broj unapred predefinisanih izveštaja koji zadovoljavaju najveći broj korisničkih zahteva. Takođe, izveštaji su kreirani i prilagođeni organizacionoj strukturi zaposlenih, tako da, u zavisnosti od pozicije ili posla koji obavljate, imate i set dodeljenih izveštaja.

Kao i u svim ostalim delovima sistema, veliki značaj je dat sigurnosti podataka, tako da pristup sistemima izveštavanja zavisi od korisničkih prava u okviru informacionog sistema.

Pošto korišćenjem sistema izveštavanja korisnici često imaju nove zahteve, dobijaju nove ideje ili jednostavno pokušavaju da dobiju maksimum iz informacionog sistema, sistem izveštavanja je dizajniran tako da se svaki predefinisani izveštaj može koristiti kao templejt za korisnički custom izveštaj. Izveštaji se mogu kombinovati pa su mogućnosti neograničene.

(kliknite za veću sliku)

Svaki izveštaj se može eksportovati u MS Excel, MS Project, XML ili PDF format.

Primena novih tehnologija i .NET platforme donela je veliki napredak u sistemu izveštavanja, a to se naročito vidi u distribuiranim sistemima. Realizovana su AddIn rešenja za Excel, pri čemu korisnik jednim klikom na ikonu u Excel‑u dobija željeni izveštaj. Sistem je veoma pogodan za menadžment kompanija koji želi da u poznatom okruženju brzo dobije potrebne podatke u formi pogodnoj za dalju obradu, odnosno za analizu, planiranje i odlučivanje.

Veliki iskorak je napravljen u sistemu Web izveštavanja. U zavisnosti od definisane sigurnosne procedure, korisnik izveštajima može pristupiti od kuće, iz hotela ili s bilo kog mesta na kome postoji Internet konekcija. Što se tiče vizuelizacije podataka, ovi izveštaji su grafički najnapredniji.

(kliknite za veću sliku)

Kada je vreme pristupa sistemu izveštavanja kritično, moguće je korišćenje mobilnog sistema izveštavanja na bilo kom uređaju s Microsoft Windows Mobile operativnim sistemom.

Pored direktnog pristupa, izveštaji se mogu automatski generisati bilo da je u pitanju vremenski interval (dnevni, nedeljni) ili reakcija na određeni događaj (stanje lagera ispod propisanog minimuma, stanje tekućih računa, dugovanja, potraživanja i slično). Ti automatski generisani izveštaji dostupni su kroz e‑mail i SMS servise.

Ceo AB Soft sistem izveštavanja potpuno je zaokružen, a zasnovan je na više od dvadeset godina iskustva u preko hiljadu kompanija različitih delatnosti.

Izveštaji iz AB Soft poslovnog softvera formiraju se na osnovu tekućih podataka iz baze poslovnih promena. Lista izveštaja koju korisnik može da vidi definiše se unapred, tako da korisnici mogu da vide samo one izveštaje kojima je dozvoljen pristup. Kada operater na nekoj stanici pokrene Excel, ako postoji lista izveštaja vezana za njega, tada će u Toolbar‑u biti jedan combo box iz kojeg mogu da se izaberu izveštaji iz AB Soft baze poslovnih promena. Ako operater želi da koristi izveštaje iz baze, tada najpre treba da izvrši izbor izveštaja. Spisak u listi koja se dobija u combo box‑u zavisi od toga koji je operater ulogovan na domen. Izbor izveštaja se vrši na uobičajen način za izbore iz combo box‑a, pozicioniranjem na željeni izveštaj i klikom levim tasterom miša.

(kliknite za veću sliku)

AB Soft Windows aplikacije imaju u svom sastavu na stotine izveštaja koji su podeljeni prema poslovnim procesima. Ti izveštaji imaju mogućnosti sumiranja numeričkih kolona, filtriranja (s kombinacijom uslova po I i ILI sistemu), sortiranja i pretraživanja, što može povećati broj izveštaja. Svaki izveštaj se može odštampati (neki i na više načina), može se izvesti u MS Excel ili neki drugi format, a može se u HTML ili nekom drugom formatu i poslati e‑mail‑om.

Dalje, svaki izveštaj se može prilagoditi, tako što će korisnik od postojećeg, formirati novi s drugačijim izborom, rasporedom i nazivom kolona.

Od svakog izveštaja može se formirati na desetine novih, tako što će se primeniti princip izrade rekapitulacija po nenumeričkim kolonama ili kombinacijama kolona. Ako izveštaj sadrži kolonu datumskog tipa, od njega se može uraditi i pregled na mesečnom, kvartalnom i polugodišnjem nivou. Svaka rekapitulacija može prikazati izveštaje i grafički, koristeći za prikaz razne tipove grafike.

Osim izveštavanja kroz standardne Windows module, AB Soft je razvio svoj sistem izveštavanja i putem Web aplikacija i kao ad‑on rešenja za MS Office iz jedinstvene baze podataka.

Ova dva sistema izveštavanja pripadaju trećoj generaciji AB Soft poslovnog softvera ‑ AB Soft Reporting Sistemu, i rade nad istom bazom podataka radi formiranja jedinstvene slike poslovnog sistema. Razvojna platforma predstavlja kombinaciju Visual Studio razvojnih alata, .NET, Windows Server‑a i SQL Server‑a.

To omogućava korisnicima naših aplikacija proširenje sistema i dobijanje ažurnih informacija u bilo kom trenutku i na lokacijama na kojima ne postoji instalacija AB Soft sistema.

Na osnovu parametara koje unosite prilikom povezivanja dostupne su one operacije i informacije – izveštaji iz realne baze podataka u informacionom sistemu – za koje je operateru kao korisniku dodeljeno pravo.

Korisne adrese:

AB Soft
http://www.absoft.rs