PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #189 : Jun 2012

 Naslovna  Sadržaj 
Bojan Stanojević  

Slike jasne kao dan

Kada krenete na odmor sa novim foto-aparatom u torbi ili džepu, bićete sigurni da će slike sunčanih pejsaža biti spektakularne, ali nećete se više plašiti ni noćnog snimanja - senzori su napredovali, a firmver foto-aparata je spreman za prava mala čuda. Bilo da kameri prepuštate čitav posao i samo škljocate, ili sebe smatrate iskusnim fotografom koji sve parametre drži pod kontrolom, među 33 modela koja smo testirali pronaći ćete svog favorita.

Canon PowerShot G12
(kliknite za veću sliku)

Proizvođači foto-aparata (ili možda njihovi korisnici?) su konačno shvatili da nekontrolisano povećavanje rezolucije ne vodi ničemu osim većoj potrošnji prostora na memorijskim karticama (čak je i opcija Super Fine kod JPEG slika sve ređa. Maksimalna rezolucija koju smo zatekli na testiranim aparatima je ista kao i prošle godine - 16 Mp. Doduše, broj aparata koji podržavaju baš tu rezoluciju je veći, ali magična granica nije preskočena. Umesto toga, proizvođači su se okrenuli onome što je mnogo važnije - poboljšanju optičkog senzora.

Već prošle godine smo konstatovali da mnogi amaterski aparati prave korektne slike sa osetljivošću ISO 1600, ali ove godine smo primetili trend uvođenja CMOS senzora (ranije rezervisanih za skupe DSLR modele) u kompaktne aparate - to donosi kvalitetnije slike, čak i u lošim svetlosnim uslovima. Doduše, CMOS aparati su nešto skuplji, ali razlike u ceni nisu velike, pa svesrdno podržavamo trend - ako se on omasovi, i cene će pasti.

FujiFilm FinePix Z900EXR
(kliknite za veću sliku)

Za kvalitetne fotografije, osim tehnike, važno je i znanje fotografa. Savremene tehnologije kombinuju znanje i tehniku, pa je "inteligencija" foto-aparata uznapredovala toliko da oni prepoznaju scenu i prilagođavaju parametre, odlažu snimanje ako model trepne ili prate objekat i podešavaju fokus dok ne pritisnemo okidač. Neki aparati imaju posebne režime za portrete, pa čak vode računa o lepoti modela, tj. o tome kako će on(a) da "ispadne" na slici - neko će reći da je to veća pomoć modelu nego fotografu. Za dobru fotografiju potrebna je i kreativnost, a onda i iskustvo. Proizvođači sve manje vode računa o tome: inteligentna automatika potisnula je manuelne režime (čak i one s prioritetima) i proterala ih u svet profesionalnih i poluprofesionalnih aparata - ovakvi režimi su sve ređi među kompaktnim modelima, čak i među onima čiji su prethodnici spadali u (sada gotovo zaboravljenu) klasu prosumer.

Izaberite model koji odgovara vašim potrebama, znanju, a naravno i budžetu. Probajte da izbegnete zamke previsoke rezolucije, prevelikog zuma ili profesionalnog izgleda, iza kog se krije nešto sasvim obično, ali za veće pare. Naravno, u odluku unesite i neki faktor sigurnosti: slobodno izaberite malo bolji aparat nego što procenite da vam je potreban - s vremenom ćete napredovati i povisiti kriterijume. Nemojte se, ipak, opredeliti za aparat koji nadaleko prevazilazi vaše potrebe - samo ćete uzalud potrošiti novac. I nemojte unapred odbacivati jeftine modele - ako se malo potrudite, i među njima ćete naći uređaje koji će vam odlično poslužiti.

Li-ion ili AA baterije?

Nikon Coolpix S3300
(kliknite za veću sliku)

Litijum-jonske baterije su jednostavne za korišćenje, lako se i brzo pune i možete da ih dopunjavate u svakom trenutku, bez uticaja na njihove performanse. Aparati koji ih koriste su po pravilu kompaktniji, a neki od njih omogućavaju punjenje preko USB priključka (veza sa računarom). Kada se napune, Li-ion baterije se neće brzo isprazniti same od sebe, ako ne koristite aparat. U najkraćem, o njima ne morate mnogo da razmišljate, važno je samo da ih napunite.

Kada se ugrađena isprazni, aparat ostaje izvan funkcije, i tu nema pomoći - čak i ako vam je utičnica pri ruci, izgubićete (možda dragoceno) vreme. Osim toga, Li-ion baterije vremenom gube kapacitet, čak i ako ih ne koristite - u nekom trenutku moraćete da potražite zamenu, a nalaženje kvalitetne zamene može da bude problem, bolje reći može da košta. Zbog toga nema mnogo smisla odmah kupovati rezervnu - kada se potroši osnovna, verovatno će biti potrošena i rezervna, čak i ako je niste koristili.

AA baterije postoje kao jednokratne (najčešće alkalne) i punjive (najčešće NiMH). Punjive su isplativije, ali zahtevaju negu: podložne su memorijskom efektu (gubitak performansi ako ih često dopunjavate a ne ispraznite ih do kraja) i samopražnjenju (mada su ovi problemi kod nekih baterija svedeni na minimum - dobar primer je Sanio Eneloop). Treba znati i da punjenje u proseku traje duže - ukratko, o njima morate da razmišljate, ali zato možete sa sobom da nosite rezervne, bilo alkalne (koje možete i da kupite svuda) ili napunjene NiMH - uz malo pažnje, vaš aparat nikada neće ostati bez energije. A kada vaše punjive baterije počnu da gube snagu, lako ćete naći zamenu, koja vas neće previše koštati.

Refleksni ili kompaktni aparat?

Nikon J1
(kliknite za veću sliku)

Profesionalci uglavnom koriste refleksne (DSLR) aparate, a svi volimo da gledamo šta oni rade, pa i da ih kopiramo. Zaista, refleksni aparati pružaju znatno veće mogućnosti, u proseku su bitno kvalitetniji, ali i koštaju srazmerno više od kompaktnih. Ambicioznim korisnicima koji cene kvalitet inicijalna investicija često nije prepreka, ali se priča tu ne završava: potencijale refleksnih aparata nećete iskoristiti bez dodatnih objektiva i ostale opreme, a ona košta često više od inicijalne investicije. Ako niste spremni na te dodatne troškove, nema mnogo smisla da kupite refleksni aparat - samo ćete potrošiti više novca, a nećete postići mnogo.

"Negde između" su kompaktni aparati sa izmenjivim objektivima, koji postaju sve popularniji. Oni pružaju mnogo toga što je karakteristično za refleksne aparate, s tim što su jeftiniji i lakši za nošenje. I o njima vredi razmisliti ako imate ozbiljnije ambicije, ali i za njih važi isto pravilo: bez dodatne opreme, oni nisu u velikoj prednosti nad boljim kompaktnim aparatima. Dakle, i oni traže dodatne investicije - a samim tim i pažljivo planiranje pre kupovine.

Ultrazum - da ili ne?

Olympus TG-620
(kliknite za veću sliku)

Slikanje veoma udaljenih objekata je iz više razloga primamljivo, pa je veliki zum mamac kojem je teško odoleti. Neiskusni korisnici koji se opredele za neki ultrazoom aparat često budu razočarani. Pre nego što odlučite da li da kupite aparat s velikim zumom, poželjno je da imate na umu nekoliko činjenica.

Obuhvatanje velikog raspona žižnih daljina jednim objektivom podrazumeva brojne kompromise: nijedan ultrazoom objektiv neće dati dobre rezultate u svim područjima, već će oni biti promenljivi. Drugim rečima, ultrazoom aparatom ćete praviti prihvatljive, ali ne i vrhunske slike - i to važi za uobičajene situacije. Kada nanišanimo vrlo udaljene objekte, stvari se dalje komplikuju jer u "igru" ulaze vibracije, koje u takvim slučajevima često rezultuju mutnim slikama. Sada već podrazumevana optička stabilizacija pomaže, ali i dalje postoji problem autofokusa na objektima koji se "pomeraju" zbog vibracija i brojne druge sitnice. Na kraju, u vazduhu često ima nečistoća, vlage i drugih nepoželjnih sastojaka - čak i kada sve idealno podesite i postavite, vrlo udaljeni objekat može da ispadne mutan.

Ako vas ne brinu vibracije hromatske aberacije, izobličenja geometrije i zamućenja u uglovima - što će se neminovno pojavljivati u nekim situacijama - samo napred, izaberite dobar ultrazoom i uživajte. U protivnom, umereniji raspon zuma je bolji izbor - većini korisnika će odgovarati vrednosti između 5x i 12x.

Canon

(kliknite za veću sliku)

Canon IXUS 117 HS Ultrakompaktni foto-aparati su veoma popularni jer mogu da se nose u džepu i tako budu uvek uz vas. Poznata Canon-ova serija IXUS obuhvata mnoštvo modela različith klasa, a mi smo ovom prilikom isprobali dva. IXUS 117 HS je nešto skromniji model, veoma interesantan zbog privlačne cene.

U malom kućištu nalazi se CMOS senzor niskog nivoa šuma, pa na snimcima s velikim vrednostima ISO nema mnogo "zrna". Objektiv zumira 4x - ne mnogo, ali zato na snimcima nismo našli značajnije hromatske aberacije. Optička stabilizacija brine da snimci i pri punom zumu budu oštri, a makrorežim dozvoljava prilaženje objektu na samo 3 cm. Meni obiluje unapred definisanim scenama, a većina parametara se može i ručno podešavati. IXUS 117 podržava Full HD rezoluciju videa, pa smo vrlo zadovoljni rezultatima koje ovaj mali aparat postiže - i slike i video su vrlo kvalitetni, čak i kada svetlosni uslovi nisu povoljni. Pri tom aparat košta nepunih 150 evra - razmislite o njemu, čak i ako već posedujete neki glomazniji aparat.

(kliknite za veću sliku)

Canon IXUS 1100 HS izgleda slično IXUS-u 117, sličnih je dimenzija i ima sličan CMOS senzor rezolucije 12 Mp. Primetno je skuplji, za šta postoje dva razloga. Prvi je u objektivu, koji može da zumira 12x, obuhvatajući područje od ekvivalentnih 28-336 mm, što je izvanredna vrednost za jedan ovako mali aparat. U nekim područjima zuma može se zapaziti malo hromatskih aberacija, ali ne više nego na većim aparatima uporedivih mogućnosti zumiranja - to je velika prednost u odnosu na jeftiniji IXUS 117.

Drugi razlog visoke cene leži u korisničkom interfejsu: na poleđini ćete naći samo taster za prelazak u režim za pregled snimaka, a svemu ostalom se pristupa preko ekrana osetljivog na dodir. U menijima su uobičajene stavke, ali i dodatne mogućnosti koje mogu da budu vrlo praktične - izbor tačke fokusiranja prstom ili okidanje dodirom. Da li vam se ovakav interfejs dopada ili više volite klasični, s tasterima, pitanje je ukusa, ali veći zum ovog modela donosi mu nesporne poene. Da li sve to zajedno opravdava trostruko višu cenu - procenite sami.

(kliknite za veću sliku)

Canon PowerShot A1200 je namenjen početnicima i kupcima skromnih potreba i odgovarajućeg budžeta. Ima senzor od 12 Mp, objektiv zumira 4x (bez optičke stabilzacije), a aparat snima HD video 720p uz korišćenje digitalnog zuma - sve zajedno predstavlja solidnu konfiguraciju.

Ako analiziramo detalje, videćemo da aparat ima režime Smart Auto i Easy koji sprečavaju početnike da naprave greške. On može da prepoznaje i prati likove u kadru i ima veliki broj unapred definisanih scena, a osnovni parametri se mogu podešavati i ručno. Solidno se snalazi pri slabom svetlu, nema previše šuma pri velikim vrednostima ISO, a hromatskih aberacija ima samo u širokougaonom području - sve u svemu, rezultati su dobri i aparat će zadovoljiti svakog početnika. Problem je jedino u brzini okidača - kašnjenje je primetno, pa lako možete da propustite neki detalj u dinamičnim situacijama.

(kliknite za veću sliku)

Canon PowerShot A2300 je nov model za početnike, koji će vam više odgovarati ako preferirate Li-ion baterije - zbog toga je aparat kompaktniji, dovoljno mali da može da se nosi u džepu. Simpatično izgleda i raspoloživ je u nekoliko jarkih boja. Dobio je senzor rezolucije 16 Mp i objektiv koji zumira 5x, zahvatajući srednje širok ugao. Zbog toga se u Canon-u nisu mnogo bavili korekcijama izobličenja geometrije, koja se u manjoj meri mogu primetiti, ali su zato prilično dobro izbegnuta zamućenja u uglovima. Manje hromatske aberacije ipak postoje, ali samo u širokougaonom području.

Kao i drugi početnički aparati, PowerShot A2300 ume da prepozna brojne scene i da sam o svemu odluči, a ima i programski režim u kojem ručno podešavate osnovne parametre; fotografijama možete da dodate zanimljive efekte i filtre, neke pre, a neke posle slikanja. Solidno se snalazi pri slabom svetlu, a video snima u rezoluciji 720p, uz digitalni zum. Ukratko, dobar ali ne i jeftin početnički aparat.

(kliknite za veću sliku)

Canon PowerShot A2400 IS je smešten u isto kućište kao PowerShot A2300, ima isti objektiv, (po svemu sudeći) isti senzor, a i kada uđete u menije, naći ćete većinu istih opcija, uz nekoliko dodataka. Razliku možete naslutiti iz oznake: model podržava optičku stabilizaciju slike. Budući da je zum 5x (maksimum je ekv. 140 mm), ako imate sigurnu ruku optička stabilizacija nije neophodna, ali je uvek dobrodošla, tim pre što razlika u ceni nije velika - zato dajemo prednost modelu PowerShot A2400 IS. A kako ćete ga prepoznati na prvi pogled? I ovaj aparat je raspoloživ u nekoliko boja, ali su one mnogo nežnije nego u slučaju A2300.

Canon PowerShot G12 je kompaktni aparat visoke klase, predviđen za vrlo zahtevne korisnike ili kao pomoćni aparat za profesionalce. Kvaliteno je izrađen i robustan, a o ozbiljnosti svedoči nekoliko točkića za ručno podešavanje parametara, kao i podnožje za spoljni blic.

Aparat koristi CCD (a ne CMOS) senzor, ali je osetljivost visoka, pa ISO možete ručno da postavite na 3200 a da dobijete sasvim umeren šum. Objektiv zumira 5x uz optičku stabilizaciju, bez negativnih efekata na snimcima; mogu se dodati i konverzioni objektivi. Svi parametri se brzo i lako podešavaju, podržani su prioriteti i manuelni režimi, a slike se mogu snimati i u sirovom formatu. Video možete da snimate u rezoluciji 720p, ali samo s digitalnim zumiranjem. Aparat je brz, kadriranje je moguće preko kvalitetnog ekrana koji se pomera ili preko optičkog tražila s korekcijom dioptrije. Sve u svemu, moćan i kvalitetan aparat, odgovarajuće visoke cene.

(kliknite za veću sliku)

Canon PowerShot SX240 HS je novi kompaktni ultrazoom model, moćniji od prethodnika: opseg zuma je proširen sa 14x na 20x (ekvivalentnih 25-500 mm), a u aparat je ugrađen vrlo kvalitetan CMOS senzor. Canon nije preterivao s rezolucijom senzora, što je mudra odluka: uprkos malim dimenzijama, senzor ima nizak nivo šuma, tako da su rezultati pri slabom svetlu odlični. Canon se, ugradnjom kvalitetne optike, izborio s problemima koje donosi širok opseg zuma, a optička stabilizacija je veoma efikasna, pa nema problema ni pri punom zumu. Ukratko: ovim aparatom ćete praviti dobre snimke, čak i u teškim uslovima, ali ono što ga izdvaja od konkurentskih modela jesu režimi s prioritetima, manuelni režim i manuelni fokus, zbog čega ga posebno preporučujemo iskusnim korisnicima. SX240 HS snima video u Full HD rezoluciji i to radi veoma dobro, pritom dozvoljava optičko zumiranje, a motor se na snimku ne čuje - ukupan odnos mogućnosti i cene je veoma povoljan.

FujiFilm

(kliknite za veću sliku)

FujiFilm FinePix AX300 je jedan od najjeftinijih aparata na tržištu, i pri tom nas je prijatno iznenadio. Mališa je, uprkos tome što ne koristi Li-ion nego standardne AA baterije, vrlo kompaktan i izvanredno oblikovan, tako da dobro leži u ruci. Njegov objektiv zumira 5x i ne pravi značajne hromatske aberacije niti izobličenja geometrije, a senzor rezolucije 14 Mp daje solidne rezultate u pogleda šuma (u poređenju s drugim modelima ekonomske klase), tako da smo ovim aparatom napravili dobre snimke, čak i umereno lošim svetlosnim uslovima.

Aparat podržava sve što je potrebno početnicima (brojne scene, detekciju likova, osmeha i treptaja), pa čak i ručno podešavanje osnovnih parametara. Video snima u rezoluciji 720p, pri čemu možete da koristite i optički zum (doduše, uz stišavanje zvuka tokom zumiranja), a kvalitetom videa smo vrlo zadovoljni (opet, u poređenju s drugim modelima ekonomske klase). Sve u svemu, aparat preporučujemo svima koji imaju ograničen budžet, kao i onima koji razmišljaju o još jednom aparatu "za svaki dan".

(kliknite za veću sliku)

FujiFilm FinePix JX370 je još jedan od osnovnih modela i ima slične osnovne karakteristike kao AX300: senzor rezolucije 14 Mp, 5x zum, i 720p video, uz mogućnost optičkog zumiranja, sa utišavanjem zvuka tokom te operacije. Osnovna razlika između ova dva modela je u tome što JX370 koristi Li-ion bateriju; zbog toga je njegovo kućište nešto tanje, ali nema rukohvata na mestu gde u AX300 stoje baterije, pa ne leži tako dobro u ruci. Zbog tanjeg kućišta, ugrađen je drugačiji objektiv koji zahvata nešto širi ugao, ali su snimci približno istog kvaliteta. JX370 je nešto skuplji, taman toliko koliko na cenu utiču Li-ion baterija i punjač, pa se izbor između ova dva modela svodi na tri razlike: tip baterije, širina ugla i ergonomija - izaberite prema sopstvenom ukusu.

FujiFilm FinePix Z900EXR se može dobiti u raznim bojama; budući da se radi o aparatu iz serije Style, crvena je najatraktivnija. Aparat je komapktan i tanak, a uključuje se pomeranjem pločice s prednje strane koja pokriva objektiv. Čitav objektiv je unutar kućišta, pa se može reći da se radi o džepnom modelu. FujiFilm se nije zaustavio na stilu i privlačnosti, već je u aparat ugradio mnoge savremene tehnologije. Senzor rezolucije 16 Mp je CMOS tipa, objektiv zumira 5x i koristi optičku stabilizaciju s pomeranjem senzora, a funkcijama aparata se upravlja preko ekrana osetljivog na dodir, uz sve dodatne opcije koje ovakav interfejs pruža, poput izbora tačke za fokusiranje ili gestova za zumiranje prilikom pregleda slika. Uz to, procesor slike EXR sam prepoznaje scene i prilagođava parametre.

Kako sve to izgleda u praksi? Slike su u većini slučajeva dobre, ali kvalitet videa, uprkos tome što se radi o full HD rezoluciji, nije vrhunski. Kada se sve uzme u obzir, Z900EXR predstavlja vrlo dobru kupovinu, zahvaljujući umerenoj ceni - mnogi konkurentski modeli ove klase su skuplji.

Nikon

(kliknite za veću sliku)

Nikon Coolpix AW100 je aparat za avanturiste: to je robustan model otporan na padove s visine od metar i po, na vodu do 10 metara dubine i na temperature do -10 stepeni. Nikon se potrudio da aparat izgleda privlačno, pa je rapoloživ u nekoliko živih boja, čak i sa šarom vojne kamuflažne uniforme. Avanturistički duh se tu ne završava: u aparatu se nalazi GPS prijemnik s digitalnim kompasom koji će vam pomoći da se lakše orijentišete u prirodi. Osim geotagging-a, GPS prijemnik radi i sa mapama.

U aparatu je CMOS senzor, objektiv je unutar kućišta i može da zumira 5x, uz optičku stabilizaciju; ova kombinacija daje dobre snimke, bez mnogo šuma na visokim vrednostima ISO i sa sasvim malo hromatskih aberacija pri punom zumu. Video snima u maksimalnoj rezoluciji 1080p, pri čemu može da se koristi optički zum. Ukupnim rezultatima smo vrlo zadovoljni - ako ste avanturista i volite da istražujete prirodu, obavezno pogledajte ovaj model; cena nije niska, ali je sasvim u skladu s mogućnostima.

(kliknite za veću sliku)

Nikon Coolpix L810 je ultrazoom aparat ekonomske klase - pogledajte ga ako želite da slikate udaljene objekte a da ne zavlačite ruku duboko u džep. Aparat je standardnih dimenzija i oblika, s velikim rukohvatom, pa odlično leži u ruci. Privlačno izgleda i može se dobiti u nekoliko boja - crna za one koji vole klasičan dizajn ili crvena, plavoj i druge žive boje za kupce avangardnijeg ukusa.

Nikon je ovde pokušao da u opseg zuma od 26x smesti područje od vrlo širokog ugla (ekv. 22,5 mm) do jakog uveličanja (ekv. 585 mm), u čemu je bio delimično uspešan. Izobličenja geometrije se automatski koriguju i tu nemamo primedbi, kao ni na rezultate pri velikim vrednostima zuma, ali na snimcima koji zahvataju širok ugao primećuju se hromatske aberacije i zamućenja u uglovima - to je kompromis koji morate da prihvatite kada birate ultrazoom, naročito ako u ekonomskoj klasi. Aparat snima video u rezoluciji 720p i pritom možete da koristite optički zum, ali zvuk motora može da predstavlja problem. Priču o kompromisima završićemo podatkom da aparat ne podržava prioritete i manuelne režime, ali podržava brojne scene, uključujući i opciju pravljenja 3D slika. Coolpix L810 vredi onoliko koliko košta, a ako tražite više, pogledajte neki od ultrazoom aparata Nikon-ove serije P: dobićete veći zum, po adekvatno višoj ceni.

(kliknite za veću sliku)

Nikon Coolpix S30 je početnički aparat širokih mogućnosti, koje obuhvataju slikanje pod vodom (do dubine od tri metra), a pritom košta nepunih sto evra. Šta se dobija za taj novac? Simpatičan aparat, raspoloživ u nekoliko živih boja, koji se lako koristi i omogućava zabavne efekte (npr. simulacija ribljeg oka). To nije foto-aparat za zahtevne i iskusne korisnike: potpuno je automatizovan i vrlo malo toga se može podesiti ručno. Objektiv ne izlazi iz kućišta i zumira 3x - nije mnogo, ali nema ni negativnih efekata, tako da se u većini slučajeva dobijaju korektne slike. I po pitanju videa je prilično dobar: snima u rezoluciji 720p i dozvoljava digitalno zumiranje. Na slikama pri slabom svetlu se primećuje šum (nema ručnog podešavanja ISO), ali je za plažu idealan: tamo je svetlo jako, voda mu ne smeta, kao ni lakši udarci - razmislite o njemu, naročito ako ne želite da kasnije razmišljate dok slikate.

Nikon Coolpix S3300 je ultrakompaktni aparat, očito namenjen nežnijem polu - raspoloživ je u širokoj paleti boja, pa ćete lako moći da izaberete onu koja se uklapa uz omiljenu garderobu. U veoma tanko kućište Nikon je uspeo da smesti objektiv koji zumira 6x, može da uhvati prilično širok ugao (ekv. 26 mm) i opremljen je optičkim stabilizatorom, tako da ne morate previše da brinete o vibracijama. Ibjektiv daje dobre rezultate: jedino se pri punom zumu mogu primetiti male hromatske aberacije. Snimcima naknadno možete da dodate brojne efekte i filtre i tako ispoljite kreativnost. Ipak, budite oprezni ako je osvetljenje slabo: pri velikim vrednostima ISO šum nije zanemariv.

Coolpix S3300 snima video u rezoluciji 720p, pri čemu dozvoljava korišćenje samo digitalnog zuma, a i tu važi pravilo da je poželjno dobro osvetljenje - u protivnom će šum biti neprijatan. Sve u svemu, aparat je dobar, ali ima ozbiljnog konkurenta u svojoj kući - njegov opis sledi.

(kliknite za veću sliku)

Nikon Coolpix S6200 je aparat sličnih dimezija kao S3300 i takođe je raspoloživ u raznim bojama, ali su ivice kućišta nešto oštrije i malo je deblji. Za to postoji opravdan razlog: objektiv može da zumira 10x, što već zalazi u klasu superzoom - u ovom slučaju džepni superzoom, koji može da uhvati vrlo širok ugao (ekv. 25 mm). Izobličenja geometrije se automatski koriguju, ali to za posledicu ima blago zamućenje uglova pri najširem uglu; hromatske aberacije su izostale, ali se ponegde mogu primetiti na punom zumu.

Sve je to ipak u granicama dozvoljenog, tako da smo rezultatima u celini veoma zadovoljni - jedino bi šum pri velikim vrednostima ISO mogao da bude manji. Foto-aparat dozvoljava optičko zumiranje pri snimanu videa, tako da su i na tom polju rezultati bolji nego u slučaju modela S3300. Budući da je razlika u ceni mala, preporučujemo ovaj aparat, čak i ako vam je estetika na prvom mestu: izbor boja jeste skrominiji, ali ćete naći neku koja vam odgovara.

(kliknite za veću sliku)

Nikon Coolpix S9300 se može dobiti u još malo skromnijoj paleti boja - važno je da je crvena varijanta raspoloživa. Nešto je veći od prethodnika, ali se još uvek može smatrati vrlo kompaktnim. Može da zumira čak 18x, što je izvanredna vrednost za aparat ovih dimenzija, a rezultati su veoma dobri, bez značajnijih izobličenja geometrije i s minimalnim hromatskim aberacijama, samo na ekstremnim vrednostima zuma. Aparat je dobio mnogo kvalitetniji CMOS senzor, tako da su rezultati pri slabom osvetljenju primetno bolji. Dodajmo tome full HD video uz koji možete da koristite optički zum (ne sasvim bešumno, ali prilično tiho) i postaje jasno da se radi o vrlo ozbiljnom aparatu, mnogo ozbiljnijem nego što bi se moglo pretpostaviti na prvi pogled. Nedostaju mu jedino napredni režimi s prioritetima i punom manuelnom kontrolom. Uz sve to, Coolpix S9300 je opremljen GPS prijemnikom - zaslužio je sve naše preporuke, ali ćete za njega morati da zavučete ruku dublje u džep.

Nikon J1 je kompaktan aparat sa izmenjivim objektivima - ovaj renomirani proizvođač je predstavio seriju aparata originalnog naziva 1 (jedan), predviđenu kao alternativu refleksnim aparatima niže klase. J1 je skromnija varijanta koja nema podnožje za spoljni blic, ali podržava sve što je potrebno naprednim korisnicima: prioritete, manuelni režim i sirovi format slika. Opremljen je CMOS senzorom koji daje odlične rezultate pri slabom svetlu - slike su sasvim upotrebljive i pri vrlo visokim vrednostima ISO. U ovom aparatu su primenjena mnoga nova rešenja, između ostalog i zaobilaženje mehaničkog zatvarača, pa se mogu postići vrlo kratke ekspozicije, brz rafalni režim i brza sinhronizacija s blicom. Video? Full HD, naravno, sa optičkim zumom.

Iako se radi o vrlo ozbiljnom aparatu, Nikon je ostavio mogućnost izbora boje, koje uključuju i vrlo živahne varijante - prijatno osveženje u ovoj klasi. Za seriju 1, Nikon je predvideo odgovarajuću seriju objektiva (Nikon 1 Mount), a prilikom kupovine možete birati između nekoliko kompleta - mi smo ga isprobali sa objektivom 1030VR. Ukupnim rezultatima smo vrlo zadovoljni - ovaj aparat je praktično rešenje za zahtevnije korisnike, a njegova cena je sasvim razumna.

(kliknite za veću sliku)

Nikon D5100 je refleksni aparat namenjen amaterima-entuzijastima, a shodno tome, ni cena nije zastrašujuća. Predstavlja nadogradnju poznatog modela D5000 i istovremeno je korak napred u odnosu na D3100 koji smo predstavili prošle godine. Podržava sve napredne režime slikanja, ali i inteligentnu automatiku koja će pomoći početnicima da iskoriste prednosti DSLR koncepta. Ekran (naravno, sa Live View) je kvalitetan i može se rotirati, pa nema problema s kadriranjem u teškim situacijama, a video snima u full HD rezoluciji - pošto većina odgovarajućih objektiva zumira ručno, nema problema (ni zvuka motora) sa zumiranjem na video-snimcima.

Ugrađeni CMOS senzor je vrlo kvalitetan, pa ćete i pri slabom svetlu dobiti snimke bez primetnog šuma. Standardno se isporučuje sa objektivom DX 18-55 VR (DX znači da žižnu daljinu treba pomnožiti sa 1,5 da bi se dobio 35-milimetarski ekvivalent, a VR pokazuje da je optička stabilizacija u objektivu - vodite računa o tome kada kupujete dodatne objektive), ali su moguće i druge kombinacije. Ukratko, pružiće vam mnogo zadovoljstva po umerenoj ceni, ali ako želite da iskoristite sve njegove potencijale, pripremite novac za dodatnu opremu.

Olympus

(kliknite za veću sliku)

Olympus E-PL3 je predstavnik novog koncepta u seriji kompaktnih aparata Pen sa izmenjivim objektivima - L u oznaci znači Lite. Ako ste pomislili da se to odnosi na smanjene mogućnosti, prevarili ste se: E-PL3 nudi sve što i njegova veća braća, kompletan skup naprednih i početničkih funkcija, kojima se lako pristupa. Manje dimenzije postignute su trikovima poput izostavljanja blica iz kućišta (dobija se kao spoljni). Zauzvrat, E-PL3 je dobio ekran koji se pomera, ali je ostao bez rukohvata, tako da se malo teže koristi jednom rukom.

Sve na šta smo navikli kod serije Pen je tu - kvalitetan CMOS senzor koji će vam obezbediti odlične rezultate i pri vrlo slabom svetlu, a video možete da snimate u full HD rezoluciji. Mali Pen je veoma brz - to se odnosi i na autofokus i na rafalni režim. Ukratko, radi se o moćnoj alternativi refleksnim aparatima koja je mnogo kompaktnija - nije baš za džep, ali ni mnogo daleko od toga. Možete birati između nekoliko kombinacija opreme, a raspoloživ je u četiri boje; u nekim kombinacijama dobićete na poklon i torbicu. Nije jeftin, ali to nismo ni očekivali od ovako upotrebljivog aparata.

(kliknite za veću sliku)

Olympus E-PM1 je još jedan primer minijaturizacije Pen-a: sličnih je dimenzija kao E-PL3 i gotovo istih mogućnosti, ali je nešto drugačije koncipiran. I na njemu je primenjen koncept izbacivanja blica iz kućišta (i isporuke kao odvojenog dela), a zbog malih dimenzija i nedostatka rukohvata, korišćenje jednom rukom nije jednostavno.

E-PM1 može otprilike sve što i E-PL3, i to radi približno jednako kvalitetno, pa ćemo se koncentrisati na razlike. Najpre, ekran na modelu E-PM1 se ne pomera, a nećete naći ni točkić za izbor režima, kao ni neke tastere za brz pristup često korišćenim funkcijama - većinu opcija ćete morati da aktivirate preko menija. Možda je i zbog toga aparat primetno jeftiniji, što je jedan od kriterijuma pri izboru između ova dva modela. Drugi je iskustvo: korisnici koji cene brzinu pristupa naprednim funkcijama izabraće E-PL3, a ako ste početnik koji želi da napreduje, više će vam odgovarati E-PM1.

(kliknite za veću sliku)

Olympus SH-21 spada u grupu sve popularnijih superzoom aparata koji mogu da uhvate vrlo širok ugao - u ovom slučaju radi se o zumu 12,5x i ekvivalentnom opsegu od 24 do 300 mm. Probleme koji se javljaju kod širokog ugla Olympus je prilično dobro rešio: hromatske aberacije su vrlo dobro kontrolisane, izobličenja geometrije se efikasno koriguju, ali ipak nisu izbegnuta zamućenja u uglovima; kada pokrenete zum, stvari postaju još bolje.

Najlepše od svega je to što je ovaj aparat dobio CMOS senzor, koji daje odlične rezultate pri slabom svetlu; malo šuma ipak ostaje i kada "spustite" ISO. Video snima u full HD rezoluciji i dozvoljava optičko zumiranje, a motor se pritom jedva čuje. Opcijama u meniju se pristupa lako, preko rotacionog sistema tastera, a tamo ćete naći mnoštvo inteligentnih opcija, uključujući praćenje objekta i pravljenje 3D slika. Sve to je Olympus smestio u kompaktno i tanko kućište, koje može biti raznih boja, od konzervativne crne do jarkocrvene - aparat će vam se sigurno dopasti, a kvalitet izdrade je visok. Cena? Ne baš niska, ali sasvim primerena mogućnostima.

(kliknite za veću sliku)

Olympus SP-810UZ je novi model u seriji ultrazoom aparata ovog proizvođača - zumira 36x, obuhvatajući područje od ekvivalentnih 24 do 864 mm. Veliko iskustvo omogućilo je Olympus-u da prevaziđe većinu problema koji se javljaju kada treba "pokriti" ovako širok opseg žižnih daljina - aberacije raznih vrsta i zamućenja ćete naći u pojedinim područjima, ali u sasvim prihvatljivoj meri. Pri punom zumu "uhvatićete" zaista udaljene objekte, ali uprkos optičkom stabilizatoru slikanje bez stalka nije lako.

Iako nema CMOS senzor, SP-810UZ daje dobre rezultate pri visokim vrednostima ISO, a video snima u rezoluciji 720p; možete da koristite optički zum, ali u tom slučaju morate da se odreknete zvuka. Sve u svemu, veoma dobar ultrazoom aparat, koji ne košta mnogo, ali ipak moramo da se setimo starih modela ove serije koji su omogućavali snimanje slika u RAW formatu i podržavali prioritete i manuelni režim - a kod SP-810UZ toga nema. Inteligentni automatski režimi će pomoći početnicima, ali iskusni korisnici bi više voleli neke od izostavljenih opcija.

(kliknite za veću sliku)

Olympus SZ-14 je takođe ultrazoom aparat - primetno je manji od SP-810UZ, ali je zum "samo" 24x. Ergonomija je očuvana: zahvaljujući rukohvatu, aparat lepo leži u ruci. SZ-14 se vrlo uspešno bori sa uobičajenim problemima širokog opsega žižnih daljina, efikasno koriguje izobličenja geometrije i drži hromatske aberacije na minimumu, tako da smo rezultatima veoma zadovoljni. Video snima u rezoluciji 720p, ali ovde možete slobodno da koristite optički zum - zvuk vam neće biti uskraćen, a motor se gotovo ne čuje. Manuelnih i režima s prioritetima nema, ali aparat ume da detektuje scene, uključujući i kućne ljubimce, da slaže panoramske snimke i da pomaže u pravljenju 3D slika. Sve u svemu - još jedan uspešan Olympus ultrazoom, kompaktan i kvalitetan, a pri tom prihvatljive cene.

Olympus TG-620 je aparat za avanturiste - u ovoj klasi Olympus ima veliko iskustvo, pa TG-620 može da podnese pad s visine od metar i po, da radi po mrazu do -10 stepeni i s njim možete da ronite do dubine od pet metara. Dizajn je nešto manje agresivan nego kod starijih modela ove serije, ali nama deluje dopadljivije. Na testu smo primetili malo hromatskih aberacija na krajnjim položajima zuma: s geometrijom nema problema, a aparat se dobro snalazi pri slabom svetlu. TG-620 može da snima video u full HD rezoluciji i da pritom koristi optički zum, ali objektiv unutar kućišta ovde pokazuje svoje slabosti, a nedostaje i kompenzacija naglih pokreta. Opseg manuelnih kontrola je skroman, ali inteligentne opcije ne nedostaju - TG-620 sam prepoznaje scene, prati objekte i pomaže u kreiranju 3D fotografija.

(kliknite za veću sliku)

Olympus VH-210 je zanimljiv početnički model, simpatično i jednostavno dizajniran i raspoloživ u raznim bojama. Od aparata iz ove klase ne treba očekivati napredne opcije, ali VH-210 obezbeđuje sve što je početniku potrebno da napravi dobre slike, pa i da se zabavi. Možete izabrati neki od inteligentnih automatskih režima ili brojnih scena, korigovati senke, pratiti objekte ili koristiti napredne tehnike prepoznavanja likova, a posle toga snimcima možete da dodate razne efekte i filtre, umetničke i(li) zabavne. Najzad, tu su i 3D fotografije, na šta će vas podsetiti anaglifske naočari koje se dobiaju uz aparat.

Rezultati su dobri - objektiv zumira 5x i nema problema s aberacijama, a s obzirom na klasu kojoj aparat pripada, senzor se solidno snalazi pri slabom svetlu. Video snima u maksimalnoj rezoluciji 720p, uz digitalno zumiranje - kvalitet je u granicama proseka za ovu klasu. Početnički aparat možete naći i za manje para, ali ponekad se isplati investirati u kvalitet - za početak, primetite da VH-210 ima metalno kućište...

(kliknite za veću sliku)

Olympus VR-340 je simpatičan kompaktni aparat, koji se može dobiti u nekoliko boja. Olympus je i ovde vodio računa o kvalitetu pa je kućište metalno, a uprkos malim dimenzijama, aparat dobro leži u ruci, zahvaljujući stilizovanom rukohvatu. Sa objektivom koji zumira 10x, VR-340 bi se mogao okarakterisati kao komapktni superzoom, ali naglasak je na širokougaonom području, koje počinje od ekvivalentna 24 mm; za svaki slučaj, aparat podržava optičku stabilizaciju. Ni ovde nismo primetili mnogo negativnih efekata koje donosi ultraširoki ugao: geometrija je korigovana, hromatske aberacije minimalne, jedino uglovi nisu baš savršeno oštri.

Sistem menija je organizovan tako da maksimalno pojednostavi slikanje, a u njemu ćete naći sve ono što karakteriše savremene aparate: inteligentne režime, brojne scene, korekciju senki, efekte i filtre. VR-340 snima video u rezoluciji 720p, pri čemu možete da zumirate digitalno. Cena je prilično povoljna s obzirom na mogućnosti i kvalitet - Olympus očigledno pažljivo planira cenovnu politiku, što treba iskoristiti.

Panasonic

(kliknite za veću sliku)

Panasonic Lumix DMC LS5E je jedan od osnovnih modela ovog poznatog proizvođača - namenjen je početnicima i može se dobiti u crnoj ili srebrnoj boji. Aparat je sličan konkurentskim modelima ekonomske klase: naglasak je na automatskim režimima, prepoznavanju likova i brojnim unapred definisanim scenama, ali se izdvaja optičkom stabilizacijom slike - ostali početnički modeli koriste samo digitalnu. Objektiv zumira 5x i može da zahvati vrlo širok ugao, a Panasonic tradicionalno u tim slučajevima koriguje izobličenja geometrije. Još jedna Panasonic-ova tradicija je to što na slikama pri visokim vrednostima ISO nema previše šuma, ali malo šuma ostaje i kada "spustite" ISO. Analizu snimaka završićemo konstatacijom da na krajnjim vrednostima zuma ima malo hromatskih aberacija. Slično većini konkurentskih modela, Lumix LS5E snima video rezolucije 720p, ali bez optičkog zumiranja. Sve u svemu, klasičan foto-aparat iz ekonomske klase, koji se izdvaja optičkom stabilizacijom.

Samsung

Samsung ES9 je jednostavan i vrlo pristupačan aparat - ako ste početnik i nemate velike zahteve, razmislite o njemu. Mali je i lako se koristi, podržava inteligentne automatske režime i brojne scene, s naglaskom na portretima, gde ume da prepozna likove i da upozori na treptaj oka, a autofokus prati objekte. Rezolucija senzora je 12 Mp što daje solidne rezultate pri dobrom osvetljenju, ali na visokim vrednostima ISO se primećuje šum. ES9 ima nešto što već dugo nismo sreli: tri nivoa kompresije slika (većina savremenih aparata ima samo opcije Normal i Fine, a ES9 ima i Super Fine). Kada snimate video, aparatom nećete moći da pravite HD snimke - maksimalna rezolucija je VGA, ali ES9 opet donosi prijatno iznenađenje u vidu korišćenja optičkog zuma. Kontinualni autofokus radi brže nego na mnogo skupljim aparatima. Sve u svemu, ES9 ima skromne mogućnosti, ali ono što ume, radi dobro - a ne košta mnogo.

(kliknite za veću sliku)

Samsung ST93 je jedinstven među testiranim aparatima po tome što za smeštaj snimaka koristi MicroSD kartice. Po svemu ostalom, radi se o tipičnom savremenom kompaktnom aparatu, sa senzorom rezolucije 16 Mp i objektivom koji zumira 5x i koristi pomoć u vidu optičke stabilizacije. U samom aparatu možete da formirate panoramske snimke i da koristite inteligentne režime koji prepoznaju likove, treptaj oka ili osmehe, a ako snimate video, on može biti u rezoluciji 720p i tom prilikom možete da koristite optički zum; snimljeni zvuk će biti malo začinjen bukom motora.

Rezultati su solidni: hromatskih aberacija gotovo da nema, a izobličenja geometrije su minimalna, uprkos širokom uglu (ekv. 26 mm) - jedino se ponegde može videti malo zamućenja u uglovima. S obzirom na cenu, ST93 je dobar izbor: toliko koštaju konkurentski modeli bez optičke stabilizacije, a zumiranje videa je čist bonus.

Sony

(kliknite za veću sliku)

Sony Cyber-shot DSC-W550 je zaista minijaturan aparat - neće vam smetati čan ni u džepu od košulje. Iako male dimenzije imaju svojih prednosti, negativno su se odrazile na ergonomiju - aparat se teško koristi jednom rukom, a najveći problem predstavlja okidač koji je mali i gotovo u ravni s kućištem, tako da često nećete imati jasan osećaj da li ste ga pritisnuli - barem dok se ne naviknete.

DSC-W550 je opremljen Zeiss-ovim objektivom Vario-Tessar koji zumira 4x i, u kombinaciji sa senzorom rezolucije 14 Mp, daje slike živih boja. Izobličenja geometrije se koriguju u aparatu, ali se na snimcima koji zahvataju širok ugao mogu primetiti hromatske aberacije i zamućenja u uglovima. DSC-W550 je namenjen početnicima i naglasak je na inteligentnim automatskim režimima, a panoramski snimci se lako montiraju već u aparatu; ugrađeni softver olakšava i deljenje fotografija preko Interneta. Ako volite da snimate video, DSC-W550 nije najbolje rešenje: maksimalna rezolucija je VGA i nema mogućnosti zumiranja.

(kliknite za veću sliku)

Sony Cyber-shot DSC-W610 je takođe "minijatura" sličan modelu DSC-W550 i deli većinu njegovih i dobrih i loših strana; razlike u dimenzijama su zanemarljive. Osnovna razlika između ova dva modela ogleda se u objektivu: umesto Zeiss-a ugrađen je Sony Lens, što je ranije bilo "minus" - Sony aparati sa Zeiss-ovim objektivima su davali primetno bolje rezultate. Više nije tako: Sony je napredovao, pa objektiv čak ima manje problema sa uglovima (premda je u centralnim delovima slike Zeiss i dalje malo bolji), a budući da je ovaj model i jeftiniji, dali bismo mu prednost, s obzirom na to da su ostale karakteristike približno iste. No, pogledajte i treći aparat u ovoj seriji...

Sony Cyber-shot DSC-W620 je još jedan u nizu minijaturnih aparata koji se nosie u džepu od košulje, ali predstavlja jasan korak napred u odnosu na dva prethodno opisana modela. Najpre, njegov objektiv (i ovde je Sony-jev) može da zumira 5x, doduše uz malo više problema sa uglovima. Aparat je kvalitetnije izrađen, što se pre svega odnosi na okidač koji je daleko precizniji i pruža jasniji odziv. Bolji je izbor i ako volite da snimate video: podržava rezoluciju 720p, a tokom snimanja možete da koristite i optički zum; motor nije sasvim nečujan, ali prednosti su jasne. Sve u svemu, DSC-W620 je ozbiljniji aparat od W550 i W610, a najlepše od svega je to što je jeftiniji od W550 i samo malo skuplji od W610 - mi bismo se najradije opredelili za njega.

(kliknite za veću sliku)

Sony Cyber-shot DSC-WX50 ćete izabrati ako želite da maksimalne rezultate iz minimalnog kućišta: džepni aparat je dobio senzor rezolucije 16 Mp i to CMOS tipa, pa ćete dobiti mnogo bolje slike pri slabom svetlu. Objektiv zumira 5x - u pitanju je Zeiss Vario-Tessar, koji je primetno bolji od onog u modelu W550: na snimcima nema značajnijih hromatskih aberacija niti zamućenja u uglovima, ni u jednom delu opsega iako je donja granica zuma ekvivalentnih 25 mm.

Aparat je vrlo predusretljiv prema početnicima i nudi inteligentne automatske režime, a softverski je podržano i pravljenje 3D fotografija, kao i dodavanje zanimljivih efekata slikama. U video-režimu DSC-WX50 nudi rezoluciju 1080i: snimci su vrlo kvalitetni, premda se primećuju efekti preplitanja; ako želite da ih izbegnete, moraćete da "siđete" na 1440*1080. Optički zum možete da koristite, a za svaku pohvalu je to što se motor uopšte ne čuje. Sve u svemu, DSC-WX50 je moćan džepni aparat, ali je i primetno skuplji od tri prethodno opisana modela. Za kvalitet vredi platiti...

Za detaljan pregled 33 foto-aparata firmi Canon, FujiFilm, Nikon, Olympus, Panasonic, Samsung i Sony, tabelu karakteristika i preporuke urednika pogledajte PC #189.

Korisne adrese:

Tehnomanija
http://www.tehnomanija.rs