PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Aktuelnosti Aktuelnosti
PC #190 : Jul/Avgust 2012 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Mladen Mijatović  

Namerno drugačiji video-nadzor

Uvodni seminar o IP video-nadzoru koji je sredinom juna u Beogradu organizovala kompanija Vucomm bio je povod da porazgovaramo o Mobotix rešenjima. Sagovornik nam je bio Sercan Zor, Mobotix Business Development Manager za jugoistočnu Evropu.

Počnimo od kompanije Mobotix, njenog rasta i trenutnih ambicija...

(kliknite za veću sliku)

Kompanija Mobotix je osnovana 1999. godine i danas ima oko 330 zaposlenih širom sveta. Imamo dva ogranka u Njujorku i Sidneju, ali svi naši proizvodi se prave u Nemačkoj, gde je i glavni štab kompanije. Zarada Mobotix‑a u 2000. godini iznosila je 800.000 evra, dok je u 2011. godini dostigla 73,2 miliona evra, tako da je reč o kompaniji s vrlo velikim rastom. Mi proizvodimo IP kamere visoke rezolucije, sisteme za automatizaciju, alarmne sisteme ali i softver za sve to. Obično kažemo da je Mobotix softverska kompanija koja proizvodi sopstveni hardver u skladu sa svojim softverom. Zbog toga ćete u našim kamerama i kod naših drugih proizvoda videti veoma široke softverske mogućnosti.

Kakav je danas odnos video‑nadzora i tehničkog obezbeđenja? Da li tehnika može da zameni fizičko obezbeđenje?

Mobotix smatra da je bezbednost toliko značajna da se tako važan proces ne sme prepustiti samo ljudskoj ruci. Kamere su veoma važne, ali filozofija koju mi primenjujemo još je značajnija. Tradicionalne kamere nisu više dovoljno dobre. U bezbednosnim primenama ćete poželeti da vidite lica, tablice vozila i sliku koja će vam pokazati sve što se dešava u okolini. Za sve ovo su vam potrebni kvalifikovani tehnički uređaji koji će vam to pružiti uz angažovanje minimalnih resursa i po minimalnoj ceni.

Ovi tehnički uređaji nisu zamena, već poboljšanje fizičkog obezbeđenja, koje obično i nema ovlašćenja da reaguje silom u slučaju nemilih događaja. Zbog ovoga neke naše mušterije Mobotix nazivaju „IP fizičko obezbeđenje“, a upravo ono im omogućava da snize troškove fizičkog obezbeđenja i podignu tehnički nivo svoje bezbednosti. Video‑nadzor je veoma značajan jer snimak služi i kao dokaz onoga što se desilo, dok fizičko obezbeđenje može samo da ponudi svedočenje očevidaca, koje nije uvek pouzdano.

Čime se Mobotix izdvaja od konkurencije?

Mobotix nisu samo kamere, već kompleksni sistemi slični ljudskom organizmu koji vidi očima, čuje ušima, oseća dodirom, ali čiji mozak istovremeno analizira sve te informacije. Proizvodimo dve vrste kamera – s jednim i s dva sočiva. Glavna odlika kamera s dva sočiva je ta što je jedno prilagođeno dnevnom, a drugo noćnom snimanju. Klasične kamere ovo realizuju pomoću IC filtra koji se u noćnim uslovima snimanja ukloni, ali foto‑senzor je i dalje prilagođen dnevnim snimcima, pa kvalitet snimka nije dovoljan. Mobotix ima poseban kolor senzor i poseban noćni senzor prilagođen visokim talasnim dužinama koje se javljaju noću a koje su ljudskom oku nevidljive.

Sve Mobotix kamere su otporne na klimatske uslove jer imaju kućište od posebnog materijala po imenu PBT (Polybutylene terephthalate), ojačanog fiberglasom, koji je mehanički otporan i izdržava ekstremne temperature, pa kamere rade u opsegu od ‑30 do +60 stepeni Celzijusa. Jedna Mobotix‑ova kamera je montirana na vrhu Mont Everest, na visini od oko 5.600 metara i ona je trenutno najviša postavljena Web kamera na svetu!

Skoro sve Mobotix kamere imaju integrisane mikrofon, zvučnike i SIP klijent, pa pružaju mogućnost za punu dvosmernu audio‑komunikaciju. Neke kamere omogućavaju da vidite sliku punog kruga od 360 stepeni, bez ijednog pokretnog dela, koristeći tehnologiju hemisfernog sočiva i virtuelni PTZ (pan/tilt/zum). Za razliku od mehaničkih PTZ platformi, ovde snimak uvek sadrži celokupnu sliku iz punog kruga od 360 stepeni, tako da jedna jedina kamera zamenjuje tri do četiri klasične kamere, bez nepotrebnog preklapanja slike i bez mrtvih uglova.

Nijedna Mobotix kamera ne sadrži mehaničke pokretne delove – nema pokretnog IC filtra, nema pokretne blende, nema PTZ motora. Sve je sadržano na jednoj jedinoj elektronskoj štampanoj ploči i Mobotix‑ove kamere praktično ne zahtevaju održavanje, što korisnicima štedi dosta novca.

Vaša kompanija je poznata kao jedan od pionira u IP video-nadzoru. U kojim oblastima je Mobotix utirao put ostalima?

Naša filozofija sugeriše decentralizovanu arhitekturu kod koje ne postoji kritična tačka, čijim otkazom će pasti ceo sistem, kao što je recimo slučaj sa centralnim serverom. Pored toga, kamere nemaju pokretnih delova što ih čini pouzdanijim. Mobotix kamere su karakteristične i po veoma niskoj potrošnji električne energije, što ih svrstava u „zelenu“ tehnologiju – tipična snaga iznosi svega 3 W i jednaka je kako leti tako i zimi. Ako to uporedite sa standardnom outdoor kamerom, koja zbog neophodnih grejača troši između 50 i 100 vati, videćete da je ušteda novca tokom perioda od više godina vrlo značajna.

Važan parametar je i kvalitet slike: Mobotix kamere imaju rezoluciju od 3 Mp a koriste i neka jedinstvena rešenja kao što je tehnologija hemisfernog sočiva, imaju integrisane PIR senzore, temperaturne sonde, različite detektore pokreta...

Koji video-kodek koriste Mobotix kamere.

Mobotix ne koristi kodeke MPEG4 i H.264, jer smo usredsređeni na bezbednosne aplikacije a kod njih korisnici uvek zahtevaju jasne i oštre slike, što nije moguće sa ovim kodecima. H.264 daje vrlo lep snimak, ali kada pauzirate sliku, videćete da ona nije oštra. Osim toga, H.264 zahteva veliku procesorsku snagu i licence za korišćenje. MxPEG je Mobotix‑ov sopstveni kodek razvijen još 2005. godine. Zasnovan je na JPEG kompresiji i uvek obezbeđuje jasne i oštre pojedinačne slike i video sinhronizovan s tonom, uz vrlo skromne zahteve za procesorskom snagom.

U kakvom međusobnom odnosu stoje tradicionalni CCTV sistemi i moderni IP sistemi za video-nadzor?

Vreme je za IP, ali prelazak sa analognog u IP svet nije lak. Kada imate ovakve sisteme, u prilici ste da razvijate nove funkcionalnosti. Zbog toga mi kažemo da postoje analogne kamere, IP kamere i Mobotix kamere. Većina IP kamera se sastoji od analognog modula na koji je dodat enkoder, čime je samo promenjen način transporta signala. Mi imamo drugačiji pristup jer je kod Mobotix‑a sve digitalno.

Sistem video‑nadzora ne čine samo kamere. Koji softver koristi Mobotix i kakav je odnos cena kamera i drugih delova sistema?

Uz kamere nekih drugih proizvođača trebaće vam još puno toga: namenski softver, mikrofoni, zvučnici, DVR, analogni moduli, moduli za napajanje i kućišta koja su kritična, pošto se zbog temperaturnih razlika javljaju kondenzacija i zamagljivanje, pa moraju često da se čiste. Varifokalno sočivo zbog temperaturnih razlika takođe može da ispadne iz fokusa, pa mora ručno da se podešava.

Mobotix koristi decentralizovani koncept video‑nadzora, što znači da su sve funkcije smeštene u samoj kameri – upravljanje alarmima, obaveštavanja putem e‑mail‑a, snimanje sadržaja... sve to funkcioniše čak i ako kamera nema komunikaciju sa serverom. Za upravljanje kamerama koriste se dva softverska paketa: MxEasy za sisteme do 16 kamera i MxControl Center za velike sisteme sa po 1.000 kamera. Oba programa su besplatna – nema plaćanja za licence, ažuriranje softvera ili bilo šta drugo. Prava cena se pokazuje tek kada mušterija tokom eksploatacije sistema počne da gubi velike količine novca zbog velikih troškova održavanja, a to kod Mobotix‑a nije slučaj.

Da li korisnici mogu da računaju na pomoć Mobotix‑a prilikom planiranja svojih projekata?

Mobotix ima Development Manager‑e, distributere, sistem‑integratore, prodavce i instalatere, tako da je sve organizovano kroz dobro uhodan lanac prodaje. Treninzi su važan aspekt našeg poslovanja – mi organizujemo različite vrste seminara na kojima objašnjavamo našu poslovnu filozofiju i način na koji se dimenzioniše i projektuje sistem, kao i seminare na kojima objašnjavamo konfiguraciju sistema kroz programe MxEasy i MxControl Center. Organizujemo i online seminare, te uvodne događaje na koje pozivamo naše partnere, kako bismo ih uputili u ono što Mobotix radi.

A planovi za budućnost?

Mobotix uvek razvija nešto novo. Uskoro ćemo ponuditi softver MxAnalytics za video‑analizu s praćenjem kretanja i brojanjem ljudi, kao i jedinstvenu kameru S‑14 sa dva hemisferna sočiva, prvu na svetu. U vrlo kratkom roku možete da očekujete aplikacije za iPhone i iPad koje će, naravno, biti besplatne.

Korisne adrese:

Vucomm
http://www.vucomm.rs

Mobotix
http://www.mobotix.com