PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #190 : Jul/Avgust 2012 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Mladen Mijatović  

Iomega NAS

NAS uređaji umerene cene postaju sve interesantniji za manje firme, ali i za kućne korisnike. StorCenter px4-200d koji predstavljamo dolazi iz kompanije Iomega, koja je renome stekla upravo na rešenjima za skladištenje velikih količina podataka.

Iomega StorCenter ps4-300d. Broj fioka za diskove: 4 • Raspoložive konfiguracije: Bez diskova, 2×1 TB, 4×1 TB, 4×2 TB, 4×3 TB; • RAID: RAID 10, RAID 5 ili bez zaštite • Interfejsi: 2×USB, 1×USB 3.0 sa prednje strane • Mreža: 2×gigabitni RJ-45 Ethernet, agregacija / failover, do 4 VLAN-a po interfejsu. Preporučena cena (4×1 TB): 1.769 evra
(kliknite za veću sliku)

Iomega StorCenter px4‑200d je kompaktan mrežni storage server, dopadljivog (prilično kockastog) dizajna, zasnovan na Intel‑ovom procesoru Atom. Prednjom stranom uređaja dominira veliki LCD kroz čiji sadržaj se može kretati pomoću dva funkcijska tastera, što pruža uvid u osnovne parametre rada, kao što su raspoloživi kapacitet diskova ili trenutna IP adresa uređaja. Čitavu prednju stranu pokrivaju vrata iza kojih su ležišta za četiri hard‑diska. Ovaj NAS je raspoloživ u nekoliko konfiguracija, uključujući i onu bez diskova, koja korisniku omogućuje da ga sam opremi, a do nas je stigla varijanta sa četiri hard‑diska kapaciteta po 1 TB.

Diskovi, iznutra i spolja

Ova četiri diska se, u zavisnosti od potreba korisnika, mogu konfigurisati u RAID čime se dobija viši stepen zaštite, ali i gubi na kapacitetu. Na raspolaganju su RAID 10, kod koga pola kapaciteta otpada na parity bitove (najviši stepen zaštite) i RAID 5, sa 3/4 korisnog kapaciteta i 1/4 prostora potrošenog na parity bitove. Naravno, takva zaštita se može i isključiti, pa da na raspolaganju bude pun kapacitet od 4 terabajta.

Pored internih diskova, na NAS se mogu priključiti i spoljne USB memorije (flash ili eksterni hard‑diskovi), a uređaj podržava iSCSI. S prednje strane je dodatni USB 3.0 port, zgodan za brzo pravljenje backup‑a sa prenosivog diska na storage, pošto je moguće podesiti NAS tako da automatski kopira sadržaj u željeni folder čim detektuje spoljni disk. USB interfejsi mogu da posluže i za povezivanje štampača, što se često radi na ovakvim uređajima.

Za umrežavanje su na raspolaganju i neke napredne opcije koje obično ne srećemo na uređajima iz ove klase. Mrežni priključak je realizovan u vidu dva nezavisna gigabitna Ethernet interfejsa, od kojih se svaki može konfigurisati sa sopstvenim IP parametrima. Ti interfejsi mogu da funkcionišu nezavisno, kao rezerva jedan drugom (failover režim), ili se mogu spojiti u jedan link radi povećanja kapaciteta (u load balancing ili link aggregation režimu). Mrežni interfejsi podržavaju jumbo Ethernet frejmove od 9.000 bajtova, a svaki se može uključiti u do četiri različita VLAN‑a.

Instalacija i rad

(kliknite za veću sliku)

Instalacija uređaja je prilično pravolinijska: povežete kablove, uključite ga i malo sačekate da se sistem podigne. Ako na mreži imate DHCP server (što je najčešći slučaj), on će mu dodeliti adresu preko koje možete da pristupite meniju kroz Web browser. Dopao nam se Web GUI koji je pregledno organizovan, kao i help koji je na raspolaganju uz svaku opciju iz menija. Uz uređaj se dobija i program Iomega Storage Manager koji će „otkriti“ sve NAS uređaje na mreži i jednostavno mapirati željene sadržaje sa NAS‑a na lokalni računar radi jednostavnijeg pristupa. Podržani su Microsoft Windows i Mac OS.

Pošto je NAS po prirodi stvari deljeni resurs, moguće je definisati različite grupe korisnika kojima se dodeljuju različita prava za pristup i izmenu sadržaja, kao i kvote prostora na disku za svaku od grupa. Korisnici pristupaju zajedničkim podacima na diskovima, organizovanim po folderima koji se nazivaju share‑ovi. To nisu samo klasični deljeni folderi, na kakve smo navikli pod Windows‑om, već imaju i korisne dodatne funkcije.

Deljeni folder se može definisati kao e‑mail share, kada će sav sadržaj koji se doda u njega biti odmah prosleđen elektronskom poštom na zadatu listu adresa. Postoje Facebook, YouTube i Flickr share‑ovi koji automatski prosleđuju sadržaj na ove on‑line servise, kao i Photo Resize share‑ovi koji menjaju veličinu fotografija ubačenih u njih, dodajući po želji čak i vodeni žig.

Jednostavan i moćan backup

Backup podataka se realizuje na više načina, a jedan od njih je da zadate copy job koji definiše šta će se, na koji način i u koje vreme kopirati. Podržani su protokoli Apple Time Machine i Avamar backup, čime se smanjuje utrošak prostora na disku uklanjanjem informacija koje se ponavljaju više puta. Na raspolaganju su i cloud rešenja uz podršku za on‑line Amazon S3, Atmos Backupservise i Mozy Backup. Posebno je interesantna opcija Iomega Personal Cloud, koja omogućava da napravite sopstveni cloud servis pomoću kojeg ćete skladištiti i razmenjivati podatke na nekom Internet serveru koji ste zakupili. Tu je i opcija daljinskog pristupa NAS uređaju koja, uz malo znanja o prosleđivanju portova i NAT funkcionalnosti (ili, ako nećete da se mučite, UPnP ruter), omogućava registrovanje jedinstvenog URL‑a koji sa svetske mreže vodi pravo do vašeg NAS‑a.

Iomega StorCenter px4‑200d omogućava da podignete FTP i TFTP servere, pokrenete BitTorrent, a podržani su i NFS, rsync, SNMP, pa čak i prenos podataka preko Bluetooth‑a, uz odgovarajući USB adapter. Podrška za multimedijalne primene oličena je u medija serveru za iTunes i DLNA, kao i u funkciji za kopiranje fotografija direktno sa foto‑aparata koji se priključe na NAS. Posebno je interesantno što se NAS može iskoristiti i kao server za video‑nadzor, uz podršku za IP kamere firmi Axis, Bosch, D‑Link i Panasonic. Pri tom Iomega StorCenter omogućava snimanje video‑materijala i pregled sadržaja s većeg broja kamera u realnom vremenu.

Korisne adrese:

RRC
http://www.rrc.rs