PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #190 : Jul/Avgust 2012 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Miloš Stamenković  

Sapphire A75 Pure Platinum

Godinu dana nakon što je AMD predstavio prvi procesor Fusion koji na napredan način u jedno jezgro spaja CPU i GPU funkcije, stiže druga generacija. Isprobali smo je na Sapphire ploči.

(kliknite za veću sliku)

Paralelno s procesorom Fusion predstavljen je i novi čipset A75, koji ne donosi mnogo noviteta, već predstavlja skup potrebnih modifikacija za prilagođenje novim procesorima; promenjeno je podnožje, što znači da AM3 ne odgovara A75 pločama. Za korisnike promena podnožja nikada nije poželjna, ali je AMD bio primoran na takav potez.

Prvi korak je pokazao da koncept Fusion ima budućnost, a sada je došlo vreme za drugi korak, s drugom generacijom procesora Fusion. Pošto se u međuvremenu „desio Bulldozer“, logično je bilo očekivati da će AMD implementirati novo jezgro u novu generaciju APU procesora. Ipak, pre analize mogućnosti novih procesora pozabavićemo se matičnom pločom na kojoj ćemo obaviti sva testiranja.

Kompanija Sapphire je svoju reputaciju zaslužila kao proizvođač grafičkih kartica, i to pre svega zasnovanim na ATI (kasnije AMD) grafičkim procesorima. U međuvremenu su apetiti Sapphire‑a porasli, pa se tako danas ova kompanija bavi i matičnim pločama, kojima pokriva kompletno tržište – Intel‑ove i AMD‑ove platforme u svim varijantama čipsetova. U ponudi je uglavnom po jedan model od svakog čipseta, i obično se tu radi o pločama namenjenim zahtevnijim korisnicima. Upravo takav je A75 Pure Platinum, što se može naslutiti po vrlo atraktivnom paketu, u koji je uključen i jedan dodatni USB 3.0 bracket koji broj USB 3.0 priključaka povećava na četiri, a na I/O panelu se još nalazi šest USB 2.0 utičnica. Tu su i audio‑konektori (Realtek ALC892), DVI i HDMI video‑izlazi za integrisanu grafiku, kao i LAN priključak koji obezbeđuje gigabitni kontroler Marvell 88E8059. Interesantan detalj je Bluetooth modul, karakteristika matičnih ploča iz skuplje kategorije.

(kliknite za veću sliku)

Ovaj „skupi utisak“ se prenosi i na ostale elemente, kao što su tasteri power, reset i uvek korisni CLR CMOS. Tu je i LED dijagnostika koja tokom inicijalizacije ploče ima klasičnu ulogu, a nakon toga prikazuje temperaturu procesora. Ideja nije nova, ali se u poslednje vreme ređe sreće. Pošto je ploča punog ATX formata, na PCB‑u ima dovoljno prostora za dve klasične PCI utičnice, kao i za dve PCI Express x1 i jednu PCI Express x4 – za eventualne moderne kartice. Najzanimljivija je ipak mini PCI‑E utičnica koja se koristi na pločama za notebook - na nju možete da priključite neke TV ili WiFi kartice, a ako želite jaču grafiku od integrisane, tu je PCI Express x16 utičnica.

A75 Pure Platinum koristi moćniju naponsku jedinicu nego što bi se to očekivalo od ploče zasnovane na čipsetu A75. U pitanju je 8‑phase konfiguracija čiji dizajn i komponente ulivaju poverenje, naročito pri overklokingu. Profil čipseta ne ostavlja prostor za mnogo naprednih opcija, ali tu su sve osnovne stvari. Glavni ograničavajući faktor je procesor, ali ploča pruža mogućnost da se iz njega izvuče maksimum. Sa pločom A75 Pure Platinum postigli smo visoke radne taktove memorije – naša Patriot 2000 MHz memorija je došla do izražaja. Kod nekih drugih ploča ostvarivanje većeg takta memorije od standardnog zahtevalo je više intervencija u BIOS‑u, koji ovde liči na stari Asus‑ov, odnosno na klasična AMI‑jeva rešenja. U vreme grafičkih BIOS‑a ne izgleda baš lepo, ali je funkcionalnost i preglednost sasvim dovoljna.

Imajući u vidu kompletan paket, konstatujemo da je ovo najkompletnija matična ploča zasnovana na čipsetu A75 koju smo do sada testirali. Sapphire se svakako probija kao ozbiljan igrač na ovom zahtevnom tržištu.

Korisne adrese:

AMD
http://www.amd.com