PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #191 : Septembar 2012 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Mladen Mijatović  

Kad treba baciti oko na situaciju...

Mobotix S14D je jedinstvena kamera sa dva "oka" opremljena hemisfernim objektivima - svako od njih može da sagleda situaciju iz sopstvene perspektive, u punom prostornom uglu.

Nemačka kompanija Mobotix je, osim po kvalitetnim proizvodima iz oblasti IP video‑nadzora, karakteristična i po originalnim tehničkim rešenjima. Ponekad je to toliko izraženo da niste u stanju da prepoznate da je reč o kameri, a to je poželjna karakteristika kada nešto treba da bude diskretno i neupadljivo. Prvi susret s modelom S14D će vas izvesno dovesti u nedoumicu: nevelika bela plastična kutija s nekoliko gumenih zaptivača, nešto što liči na dve minijaturne kamerice s prevelikim staklenim sočivom, razni umeci, adapteri i kablovi – sve ovo će vas naterati da se zapitate šta je sve to i čemu uopšte služi.

Reč je o najnovijoj Mobotix‑ovoj IP kameri kod koje objektiv i foto‑senzor nisu sastavni deo tela kamere, već čine odvojenu, kompaktnu celinu, koja se poput oka na pipku nekog mekušca može pružiti podaleko od same kamere. Objektiv i senzor koji čine „oko“ ove kamere povezani su kablom s kućištem i mogu se postaviti u bilo koji položaj. Ovo je odlično rešenje za diskretan video‑nadzor, jer kamera može da stoji daleko od znatiželjnih očiju – ispod spuštene tavanice, gipsanog zida ili čak u susednoj prostoriji – dok neupadljivi objektiv snima situaciju.

Foto-senzori: Dva nezavisna CMOS senzora sa hemisfernim objektivima • Rezolucija: 6 Mp@8 fps, 3 Mp@20 fps, 1 Mp@30 fps, VGA@30 fps • Video-kodek: MxPEG • Uslovi rada: Nivo zaštite IP-65, rad pri temperaturi -30 do +60°C. Cena: 1.348 evra.
(kliknite za veću sliku)

Senzor je uparen sa hemisfernim objektivom, koji zahvata sliku iz vrlo širokog prostornog ugla (praktično iz čitave prostorne polusfere), pa oku kamere postavljenom na sredinu tavanice ne može da izmakne ništa što se dešava u prostoriji. Slika koju daje objektiv tako ekstremno širokog ugla je, naravno, iskrivljena, ali se ona softverski ispravlja, pa se tako sa samo jednog objektiva mogu izdvojiti četiri zasebne slike koje izgledaju kao da su snimljene pomoću četiri kamere. Najlepše od svega je to što Mobotix S14D ima dva ovakva oka, pa kamera može da se instalira na ulaz u zgradu tako da jedno oko gleda unutra a drugo napolje. Tako se istovremeno prati sve što se dešava i u holu i na parkingu, za šta bi primenom tradicionalnih rešenja bilo potrebno mnogo više kamera.

Kao i sve Mobotix‑ove kamere, S14D je spremna za instalaciju pod vedrim nebom i ne zahteva posebno vodootporno kućište, bez obzira na spoljne uslove. Telo kamere je od mehanički izdržljivog materijala koji može da podnese ekstremne temperature i koji je otporan na UV zračenje, a pomenuti gumeni zaptivači su tu da bi spojevi kablova bili vodootporni. Veza „oka“ i tela kamere ostvaruje se posebnim USB kablom s kopčom koja pritiska konektore tako da vrlo čvrsto naležu, da u spoj ne bi prodrle vlaga i prljavština.

S14D ima karakteristike slične drugim Mobotix‑ovim modelima: par CMOS senzora odlikuje visoka rezolucija od čak 6 Mp, dok se u srcu kamere nalazi mali računar koji obrađuje i komprimuje slike u realnom vremenu. Hemisferni objektiv daje široku sliku kroz koju se može kretati pomoću virtuelne PTZ funkcije, dok je napredna analiza slike oličena u detekciji pokreta unutar više nezavisno zadatih oblasti u okviru slike i pokretanju alarmnih stanja. Mobotix‑ove kamere mogu da snimaju direktno na mrežne storage uređaje, bez potrebe za posebnim softverom, a video‑materijal se može snimati i na MicroSD kartice koje predstavljaju interni storage kamere. Napajanje je realizovano kao Power‑over‑Ethernet, a cela kamera troši svega oko 5 W.

Pored opisanog modela S14D s dva objektiva i produžnim kablovima, Mobotix nudi i varijaciju S14M sličnih karakteristika, ali klasičnog dizajna, s jednim objektivom integrisanim u telo kamere. Mobotix S14D se za sada isporučuje korisnicima isključivo sa hemisfernim objektivima, ali proizvođač najavljuje da će uskoro biti dostupni i senzori sa objektivima različitih žižnih daljina, što će još više proširiti oblast primene ove fleksibilne kamere.

Korisne adrese:

Vucomm
http://www.vucomm.rs