PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #191 : Septembar 2012

 Naslovna  Sadržaj 
Bojan Dulejan  

Zaokruženi studio

U PC #189 detaljno smo prikazali finalnu beta verziju paketa Visual Studio 2012. Iako je zvanična promocija zakazana za 12. septembar, finalni Visual Studio je već na raspolaganju MSDN pretplatnicima. Pa da vidimo šta se promenilo...

Promenilo se, da počnemo od samog početka, ime, ali ne mnogo: Visual Studio 11 je postao Visual Studio 2012. RTM (finalna) verzija je dostupna MSDN pretplatnicima od 15. avgusta, a istog dana je svim zainteresovanim korisnicima omogućeno preuzimanje probne (trial), kao i besplatne Express edicije. Zvaničnu promociju pratićemo 12. septembra na www.visualstudiolaunch.com , ali nema razloga da sa instalacijom čekamo do tada. U ovom tekstu ćemo se u kratkim crtama osvrnuti na promene u odnosu na već opisanu beta verziju, ali nećemo zaboraviti ni na korisnike koji nisu imali priliku da probaju beta ili RC verzije.

Šarenilo je nestalo

Korisnički interfejs više nije šaren i podseća na Expression Blend. Boje se koriste umereno, a čitav izgled je mirniji i prijatniji za oko. Broj ikona u toolbar‑ovima je smanjen i sve deluje nekako čistije
(kliknite za veću sliku)

Već pri prvom startovanju uočićemo da su promene u korisničkom interfejsu u odnosu na Visual Studio 2010 prilično radikalne, a ima promena i u odnosu na beta verziju. Korisnički interfejs više nije onako šaren i podseća na druge Microsoft proizvode, pre svega na Expression Blend. Boje se koriste umereno, a čitav izgled je nekako mirniji i prijatniji za oko. Broj ikona u toolbar-ovima je značajno smanjen i sve deluje nekako čistije. Za razliku od beta verzije, nazivi glavnih menija su napisani velikim slovima, ali se pokazalo da takva konvencija smeta velikom broju korisnika, pa postoji mogućnost isključivanja kroz registry bazu ili PowerShell. Uzgred primećujemo da su i u nekim drugim Microsoft proizvodima koji su u fazi razvoja (npr. Office 2013 i SharePoint 2013) nazivi glavnih menija napisani velikim slovima, pa nam se čini da će to mogao biti novi standard u Microsoft svetu.

U korisničkom interfejsu ima dosta sitnih, ali lepih promena. Na primer, status bar je istaknut i menja boju u zavisnosti od trenutne operacije (edit, debug ili build), tabulator trenutno aktivnog fajla je istaknut, a ikone fajlova u Solution Explorer-u su diskretno obojene. Boje su dodate i u IntelliSense. Microsoft tim koji je zadužen za razvoj korisničkog interfejsa ističe i da je restilizovan veliki broj ikona, koje su sada manje nametljive, a opet jasnije.

Na raspolaganju i dalje imamo svetlu i tamnu temu – menjamo iz kroz nekoliko klikova. Svetla tema je u priličnoj meri bila završena u RC verziji, pa je kasnije doživela samo sitne kozmetičke promene, dok se tamna značajno razlikuje. Odabir teme je stvar ukusa, a slično se može reći i za različita mišljenja o radikalnoj promeni korisničkog interfejsa u odnosu na Visual Studio 2010. Onima koji nikako nisu zadovoljni novim korisničkim interfejsom možemo samo reći da pogledaju izgled paketa Office 2013 koji je trenutno u razvoju; s obzirom na ogroman značaj Office paketa za kompaniju Microsoft, sigurni smo da je ovakvim promenama prethodilo detaljno ispitivanje korisnika i njihovih navika. Od ostalih izmena u korisničkom interfejsu ističemo Solution Explorer koji sada obuhvata odličnu pretragu, kao i preview fajlova jednim klikom.

Rad u timu

(kliknite za veću sliku)

U prethodnom prikazu kao posebno korisnu opciju spomenuli smo Analyze solution for code clones. Uz ovakvu analizu lako dolazimo do delova koda koji su slični odabranom. Po startovanju opcije Visual Studio analizira i pronalazi delove koda koji su slični, bez obzira na promenjen naziv promenljivih ili eventualni redosled naredbi. Opcija je korisna kod održavanja i analize delova programa koji su razvijali razni programeri, kao i za efikasno traženje svih mesta koje lako možemo refaktorisati.

Potvrdimo i spomenutu kompatibilnost sa projektima rađenim u verziji Visual Studio 2010 – deo razvojnog tima može da koristi prethodnu verziju, a deo da pređe na novu. Naravno, u prethodnoj verziji ne možemo praviti aplikacije koje koriste specifičnosti .NET 4.5 ili raditi na tipovima projekta koji nisu postojali u vreme paketa Visual Studio 2010 – Windows 8 Metrorazvoj aplikacija zahteva novi VS.

Sve komercijalne edicije su i dalje tu tako da imamo Ultimate, Premium, Professional i Test Professional edicije. Gama besplatnih Express edicija preciznije segmentira tržište: Visual Studio Express 2012 for Windows 8 namenjen je razvijanju Metro aplikacija, Visual Studio Express 2012 for Web okrenut je tržištu Web aplikacija, Visual Studio Express 2012 for Windows Phone služi za razvoj Windows Phone aplikacija, dok je Visual Studio Express 2012 for Windows Desktop namenjen razvoju klasičnih Windows programa. Pre pojave RTM verzije bilo je priče da će Express edicija za razvoj Windows desktop aplikacija biti ukinuta, ali je odlučeno da ona ostane u ponudi, što je svakako plus za Microsoft.

Novi .NET

Uz novu verziju paketa Visual Studio tradicionalno stiže i novi .NET. Verzija 4.5 je po prvi put napravljena kao in-place upgrade, što nosi sa sobom određene rizike. Ako koristimo Visual Studio 2012 za razvoj aplikacija koje će se izvršavati na sistemu sa instaliranim .NET 4.0, .NET 4.5 će preuzeti ulogu .NET 4.0. Microsoft smatra da je broj ovakv ih slučajeva izuzetno mali, a deluje da se eventualni problemi mogu javiti samo kod sistemskih aplikacija.

Hardverski zahtevi za novi Visual Studio i .NET 4.5 nisu preterano visoki za današnje vreme, ali su podržani samo neki operativni sistemi: VS 2012 može da radi na Windows-u 7 i 8 (oba u 32-bitnim i 64-bitnim izdanjima), odnosno na Windows Server 2008 R2 i Windows Server 2012 (oba samo u 64-bitnom izdanju). Windows XP, Windows Vista i Windows Server 2003 izbačeni su sa liste, mada je i dalje podržan razvoj aplikacija koje se izvršavanju na tim verzijama operativnih sistema.

.NET 4.5 podržava Windows Vista SP2 (što nije bilo slučaj u beta verziji), Windows 7 i 8, a od serverskih sistema Windows Server 2008 SP2, Windows Server 2008 R2 i Windows Server 2012. Dakle, .NET 4.5 više ne podržava Windows XP i Windows Server 2003, pa za razvoj programa na ovim operativnim sistemima možemo koristiti najviše .NET 4.0. Pošto novi Windows 8 i Windows Server 2012 u sebi već sadrže instalaciju .NET 4.5, njima nije potrebna dodatna instalacija. Napomenimo da na računaru sa instaliranim Visual Studio 2010 bez ikakvih problema možemo instalirati i Visual Studio 2012 i oba će nastaviti da rade nezavisno. Ovu opciju smo aktivno koristili u beta i RC verzijama i uverili smo se da odlično funkcioniše.

Šta i za koga

Visual Studio deluje živahnije u odnosu na prethodnu verziju. Microsoft navodi čitav niz optimizacija koje doprinose bržem i pouzdanijem radu, a detalji se mogu videti na zvaničnim blogovima razvojnog tima. Za detaljniji prikaz paketa Visual Studio 2012 i beta verzije .NET 4.5 preporučujemo pomenuti prikaz u junskom broju našeg časopisa. U tom prikazu dali smo primere poboljšanja u jedicima C# i Visual Basic .NET, pre svega u domenu asinhronog programiranja. Spomenuli smo podršku SQL Server 2012 Express LocalDB, odnosno instalaciju SQL Server Express koji egzistira kao proces, a ne kao servis i startuje se samo kada se startuje naša aplikacija.

Ukoliko pratite tržište i želite da počnete razvoj novih aplikacija sa Metro korisničkim interfejsom, pre svega za tablet računare koji su u širokoj ekspanziji, Visual Studio 2012 je sjajan alat, čak i kada se poredi sa razvojnim okruženjima za druge tablet platforme. Za razvoj ovakvih aplikacija može se koristiti i besplatni Visual Studio Express 2012 for Windows 8.

VS 2012 i .NET 4.5 donose veliki broj novina za programere. Spomenimo samo brojne novitete u ASP.NET editoru, IWebPage Inspector, jednostavno kreiranje Event-a, novi Handler editor, rad sa strogo tipiziranim podacima iz IJavaScriptmark koda ASP.NET up formi, refaktorisanje dela IWebmark- koda jednostavnim odabirom opcije upExtract to User Control, podršku za WebSockets... Ukoliko ste do sada koristili RC verziju paketa, podržan je jednostavan upgrade na RTM, koji nije moguć sa beta verzije.

Microsoft integrisano razvojno okruženje je u verziji 2012 dovedeno na viši nivo i svakako vam preporučujemo da paket probate. Čak i ako ne budete zainteresovani za razvoj specifičnih aplikacija za Windows 8, veoma brzo ćete se navići na nove mogućnosti paketa Visual Studio 2012. Probnu verziju preuzmite sa www.microsoft.com/visualstudio/11/en-us , a sa iste strane se mogu preuzeti i besplatne Express edicije.