PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komunikacije Komunikacije
PC #191 : Septembar 2012 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Vesna Milošević  

Reciklaža kao spas

Svake godine proslavljamo Dan planete Zemlje, koji nas podseća na našu planetu i njene resurse, koje treba da sačuvamo i za naredne generacije. Jedna od najčešćih tema je reciklaža, pa smo prošetali svetskom Mrežom i naučili kako se neke već upotrebljene stvari mogu zgodno pretvoriti u nešto drugo...

(kliknite za veću sliku)

Kome na ovoj planeti nije poznat simbol zelene boje od tri strelice koje se prate međusobno? Malo nas zna šta on tačno predstavlja, pa smo na adresi www.benefits-of-recycling.com , pored mnoštva informacija na temu zašto je reciklaža važna, naučili šta se može reciklirati i kako decu upoznati sa ovim procesom, te objašnjenje i istorijat simbola recikliranja. Svaka strelica na logotipu predstavlja jedan od koraka u recikliranju. Prvi korak je prikupljanje i sortiranje otpada, sledi njegovo reprocesiranje, dok je poslednji i najbitniji korak ponovna proizvodnja od prerađenih materijala. Na posebnom delu sajta saznaćete koliko se vode i drveća može spasti reciklažom jedne tone papira.

Pre 25 godina smatralo se da samo 15 do 20 procenata komunalnog otpada može biti reciklirano. Danas se u raznim opštinama i gradovima sve češće usvajaju Zero Waste programi, a Kalifornija je prva država u Americi koja je prihvatila ovaj plan uklanjanja otpada. Organizacija www.ilsr.org pruža tehničku podršku zajednicama koje su zainteresovane za primenu ove vrste rešavanja problema otpada. Na prezentaciji ćete naći puno korisnih primera iz prakse koji se mogu koristiti i na drugim mestima. Grad Sijetl prihvatio je ovaj plan 1998, sa idejom da tokom 10 godina čak 60 odsto otpada bude reciklirano. Kako bi uspele u svojoj nameri, gradske vlasti su na zvaničnim Web stranicama (www.seattle.gov ) postavile puno korisnih informacija o prikupljanju otpada, o reciklaži, ali i o tome kako da se čuvaju resursi vode i okoline.

Na adresi www.recyclingnearyou.com.au pronašli smo detaljna objašnjenja šta i kako može da se reciklira, od otpadaka iz bašte, preko plastičnih kesa i baterija, do kartridža za štampače. Velike količine hrane se svakodnevno bacaju – neki od tih otpadaka su jednostavno neizbežni, poput ostataka od čišćenja voća i povrća, ali neki su rezultat kupovine prevelike količine hrane, koja se kasnije kvari na policama i u frižiderima. Otpaci organskog porekla, ukoliko se raspadaju bez prisustva kiseonika, proizvode gas metan, koji ima veći uticaj na stvaranje efekta staklene bašte od ugljen‑dioksida. Jedno rešenje je da osnujete farmu crva koji će ove ostatke pretvarati u prirodno đubrivo, koje ćete kasnije moći da koristite i u svojoj bašti.

Oznaka na pakovanju

Da bi svim korisnicima detaljno objasnili vrstu ambalaže, proizvođači na pakovanjima prikazuju mnoge oznake. Na adresi www.recyclenow.com , pronašli smo detaljna objašnjenja za svaki od ovih simbola. Našu pažnju su privukli kratki filmovi koji posetiocima pokazuju kako se različite sirovine prikupljaju, sortiraju u reciklažnim centrima i na kraju recikliraju. Pošto reciklaža može da postane deo vaše svakodnevice, ovde se nalaze i saveti kako da metod primenite i na vodene resurse. Određenu količinu vode možete da koristite i za zalivanje cveća, da za određene potrebe u svom domaćinstvu koristite kišnicu koju sami prikupljate, ali i da upotebom prirodnog đubriva zadržavate vlagu u zemljištu.

Poslednjih decenija sve više se priča i o elektronskom otpadu. Odstranjivanje starih računara, hard‑diskova i drugih nosača podataka nije jednostavno. Kompanija EFR (www.efriendlyrecycling.org ) pruža usluge ne samo odnošenja elektronskog otpada, već i servisa koji ovu vrstu reciklaže prate. Na mnogim računarima koji se šalju na reciklažu nalaze se i hard‑diskovi na kojima su možda ostali poverljivi podaci. Stoga ova kompanija nakon preuzimanja opreme uklanja sve vidove identifikacije, dok se za nosače podataka primenjuju posebne procedure, poput totalnog uništenja podataka na diskovima, nakon čega se izdaje i garancija da su postojeći podaci nepovratno izbrisani.

U doba novih tehnologija i materijala koji se koriste u građevinarstvu, svoje mesto sve više nalaze kompanije koje u programu imaju restauriranu drvnu građu, vrata i prozore. Jedna od takvih kompanija je www.heritagebuilding.com.au . Vlasnici firme obilaze kontinent u potrazi za starim, napuštenim zgradama da bi s njih skinuli drvenu građu. Pošto se radi o drvetu koje je dugi niz godina bilo izloženo raznim uticajima klime, smatra se da je veoma stabilno, ali i da ima jedinstvenu lepotu. Građa se čuva u posebnim uslovima u skladištima ove kompanije kako bi se proverilo da li postoje neka oštećenja. Tek kada stigne neka porudžbina za izradu, drvo se obrađuje prema posebnim procedurama da bi se izašlo u susret svim zahtevima klijenata.

Korak dalje u proizvodnji domova od recikliranih materijala napravila je kompanija Earthship (earthship.com ), koja pravi kuće zasnovane isključivo na ekološkim principima. Pored upotrebe recikliranih materijala za njihovu izgradnju, ovi domovi snabdevaju se strujom preko solarne energije i energije vetra, vodom se snabdevaju od kišnice i snega, a stanari se obučavaju kako sami da uzgajaju svoju hranu. Sve kuće su projektovane tako da su poštovani svi standardi, te budući vlasnici ne bi trebalo da se brinu oko obezbeđivanja građevinskih dozvola. Svakom ko je zainteresovan kako život u ovakvim kućama izgleda, izdaju se objekti na nekoliko lokacija, u kojima možete da provedete samo jednu noć ili čitav vaš odmor. Glavni materijali su stare automobilske gume, aluminijumske konzerve, plastične i staklene flaše.

Za početak...

Ako se uzme u obzir da se više energije potroši na proizvodnju jedne aluminijumske konzerve, nego na reciklažu 20 već korišćenih, onda je jasno koliki uticaj reciklaža ima kada je ušteda energije u pitanju. Na prezentaciji www.alliantenergykids.com najmlađi Internet korisnici mogu da se upoznaju s povezanošću reciklaže i uštede energije. Kompanije koje prave nove proizvode od recikliranih prerađevina koriste čak 30 procenata energije manje, jer ne moraju da prerađuju sirovine od početka. Fabrika koja koristi reciklirani papir smanjuje utrošak energije u procesu proizvodnje tako što se ne koristi energija za sečenje drveća, transport, kao ni za pripremu drveta za proizvodnju papira.

Iako je cilj svakog ekologa da se sve što postoji reciklira, postoje stvari koje ne treba stavljati na reciklažu. Kartonske kutije mogu da se recikliraju, ali kutije u kojima vam se dostavlja pica ne bi trebalo reciklirati. Ulje kojim se ovaj karton natopi nemoguće je očistiti u procesu prerade, a pored toga može da kontaminira sirovine pored kojih se nađe. Treba voditi računa da papir koji se dostavlja za recikliranje bude suv, s obzirom na to da vlažna vlakna prave problem. Ni šareni, jako obojeni papiri koji se koriste za umotavanje poklona, ambalaža koja ima neku od obloga preko sebe, ambalaže od sokova, kao ni papirni proizvodi koji imaju bilo koju vrstu lepka na sebi nisu pogodni za recikliranje. Na adresi www.recycle.co.uk/blog/nine-things-not-to-recycle/ našli smo listu proizvoda koji se ne bi smeli naći u vašoj kanti za reciklažu. Zanimljivo je da se za plastične kese savetuje da se odnesu na posebno mesto koje je namenjeno odlaganju ove vrste otpada, a ne da se stavljaju zajedno sa ostalom plastikom.

Sada se neki ljudi možda pitaju šta raditi sa starim stvarima koje se ne mogu reciklirati na klasičan način. Odgovor smo našli na adresi www.recyclableornot.org , gde možete naći savete šta da radite sa starim pocepanim pamučnim majicama, starim sijalicama, a ukoliko i vi imate neku praktičnu ideju, možete da se priključite zajednici ovih kreativnih ljudi. Recikliranje je pojam koji je u poslednjoj deceniji zaživeo u mnogim segmentima svakodnevnog života. Pored recikliranja sirovina, pojavljuje se i u drugim oblastima, poput mode i marketinga. Svetska mreža je tu da se upoznamo sa svim aspektima ovog sve šireg pojma.