PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #192 : Oktobar 2012 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Novak Jovanović  

Sve u jednom - jednostavnije i ekonomičnije

Multifunkcionalni uređaji jednostavno i brzo opslužuju sve potrebe poslovnih korisnika za upravljanjem papirnim dokumentima, a isto važi i ako planirate da ih koristite u stanu ili kućnoj kancelariji. Ostaje samo da izaberete pravi...

(kliknite za veću sliku)

Integrisani sistemi upravljanja papirnim dokumentima sve više preuzimaju primat u modernom poslovnom okruženju. Naglasak nije samo na uštedi papira, električne energije i troškova eksploatacije, već i na očuvanju čovekove okoline smanjenjem emisije ugljen-dioksida. Kvalitet i brzina štampe više nisu predmet polemike, a prednosti jednostavnog umnožavanja dokumenata su očigledne.

Bez obzira na to da li ste poslovni korisnik ili radite kod kuće, treba da izaberete pogodan multifunkcionalni uređaj. Poslovna okruženja imaju na raspolaganju laserske i LED modele koji, po povoljnoj ceni, obezbeđuju brzu štampu i kopiranje, a ni mogućnost prijema i slanja starih, dobrih faksova nije izostavljena.

(kliknite za veću sliku)

Gotovo svi modeli laserskih multifunkcionalaca koje smo testirali svojim performansama zadovoljavaju potrebe manjih radnih grupa (do pet korisnika) i mogu se povezati na postojeću računarsku mrežu.

Ponuda multifunkcionalnih uređaja na našem tržištu je dobra, pa je došlo vreme za detaljan uporedni test. Na poziv da pošalju reprezentativne modele ovoga puta su se odazvali HP, Oki i Samsung, pa su u Redakciju ubrzo počele da stižu kutije. Svaki od MF uređaja podvrgli smo nizu testova kako bismo proverili njihove specifikacije, ocenili mogućnosti i sagledali mogućnosti njihove primene u poslovnom okruženju.

Kako smo testirali

Svaki od pristiglih uređaja podvrgli smo detaljnim testovima brzine i kvaliteta. Kako osnovu svakog multifunkcionalca čini štampač, ovaj modul smo najpre testirali. Da bismo simulirali štampu tekstualnih dokumenata, pripremili smo Word datoteku koja sadrži na stanardan način prelomljen tekst. Merili smo vreme potrebno da se štampač "probudi" iz stanja mirovanja i pokrene mehanizam za uvlačenje papira, kao i vreme da se odštampa prva stranica dokumenta. Kao referentnu vrednost brzine štampača merili smo i broj odštampanih stranica u toku jednog minuta i dobijene vrednosti upoređivali sa deklarisanim karakteristikama uređaja. Ukoliko MF uređaj podržava duplex štampu, merena je i brzina ove funkcije.

(kliknite za veću sliku)

Dokument smo štampali u dve tipične rezolucije, 300 dpi i 600 dpi. Na kolor uređajima smo štampali i fotografiju prirode koja obiluje nijansama boja i senkama. Odštampani dokumenti pomogli su nam i da procenime kvalitet štampe.

Performanse skenera merene su digitalizovanjem odštampanih dokumenata i fotografija u različitim rezolucijama, pri čemu je mereno vreme potrebno da se na radnoj površini računara pojavi rezultujuća datoteka formata PDF ili JPEG. Skenere opremljene ADF-om isprobali smo i skeniranjem većeg broja naslaganih dokumenata.

U kancelarijskim uslovima se često i kopira, pa je svaki od uređaja testiran kopiranjem jedne strane dokumenta (mereno je utrošeno vreme), a uređaji koji su imali i ugrađeni ADF podvrgnuti su i testu brzine kopiranja teksta pri kome je meren broj iskopiranih stranica dokumenta u toku jednog minuta.

Za test uređaja, tabelu karakteristika, skorove i preporuke urednika pogledajte PC #192.