PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #192 : Oktobar 2012

 Naslovna  Sadržaj 
Mladen Mijatović  

Veza sa pametnom kućom

Internet Control Station ICS-1000 je interesantan gedžet koji se povezuje na kućni ruter i omogućuje daljinsko upravljanje električnim uređajima. Možete ga kontrolisati sa računara, tableta ili smart telefona.

(kliknite za veću sliku)

Kompanija Vucomm nudi sisteme za kućnu automatizaciju zasnovane na pristupačnim Coco adapterima, koji omogućuju korisniku da na brz i efikasan način doda pamet kućnim električnim uređajima, počev od lustera i raznih lampi, preko bojlera, sistema centralnog grejanja i klima-uređaja, pa do električnih brava i kapija. „Kuća na klik“ je rešenje o kome smo već pisali u našem časopisu; predstavili smo razne koncepte, koji se međusobno razlikuju po složenosti i ceni.

U Coco ponudi

Adapteri koje proizvodi kompanija Coco (skraćeno od Controlled Comfort) predstavljaju izvršne uređaje u sistemu kućne automatike i izrađuju se u nekoliko oblika: uređaj namenjen kontroli svetla ima oblik umetka koji se postavlja između standardnog E27 grla i sijalice, a adapter za razne kućne uređaje je realizovan kao umetak između šuko utičnice i utikača. U ponudi su i moduli za halogeno osvetljenje (obični i sa dimerom za prigušivanje svetla), moduli prilagođeni upravljanju električnim motorima i aktuatorima, razni ugradni moduli i moduli velikih snaga koji upravljaju velikim potrošačima kao što su bojleri i električne peći.

(kliknite za veću sliku)

Za sve njih zajedničko je to što sadrže prijemni radio‑modul posredstvom kojeg primaju komande za uključivanje i isključivanje, zatamnjivanje svetla i slično. U najjednostavnijoj verziji sistema ove komande šalju se džepnim daljinskim upravljačem, nešto naprednija varijanta podrazumeva upravljanje pomoću kućnog računara posredstvom posebnog softvera i Tellstick USB adaptera, dok najjača konfiguracija podrazumeva Dovado 4GR ruter koji omogućuje upravljanje posredstvom SMS poruka ili preko Interneta. Sva ova rešenja se po želji mogu nadograditi kućnim video nadzorom i NAS serverima za čuvanje podataka.

Budući da se pun potencijal ovakvih sistema ispoljava tek kada korisnik ima mogućnost za upravljanje bilo kada i sa bilo kog mesta, „Kuća na klik“ odnedavno nudi još jednostavnije i elegantnije rešenje za kontrolu kućne automatike posredstvom Interneta. Isprobali smo Coco ICS‑1000.

Skriven, a dostupan

(kliknite za veću sliku)

ICS‑1000 je kompaktan uređaj dimenzija malog kućnog rutera, koji služi kao bežični gateway ka Coco adapterima. Na kućištu je ekran sa četiri tastera koji se koriste samo pri početnoj konfiguraciji, te jedan Ethernet port za povezivanje na kućni broadband ruter. ICS‑1000 dobija IP adresu od lokalnog DHCP servera i povezuje se na Internet bez potrebe za bilo kakvim podešavanjem.

Problem privatnih IP adresa (koji se ogleda u tome da uređaju koji nije na javnoj IP adresi ne možete da pristupite sa Interneta jer je njegova adresa „skrivena“ iza NAT funkcionalnosti rutera) rešen je tako što se ICS‑1000 samostalno prijavljuje na server koji jeste na javnoj adresi, nakon čega ruter neko vreme drži otvoren put za povratnu informaciju. Uređaj povremeno šalje poruke ka serveru držeći komunikacioni kanal stalno otvoren, što je uobičajen trik kojim se zaobilazi potreba za zakupom (skupe) statičke IP adrese – servis je time prilagođen prosečnom kućnom korisniku, koji ne mora da misli o translaciji adresa i preusmeravanju portova. Na njemu je samo da otvori Coco Web stranicu gde kreira korisnički nalog sa lozinkom i unosi MAC adresu svog ICS‑1000, nakon čega se na ekranu uređaja pojavi PIN kod. Pošto unesete kod, uređaj je uspešno registrovan i otvara se meni za konfigurisanje.

(kliknite za veću sliku)

U meniju se definiše do osam prostorija u kući kojima možete dodeliti željena imena (npr. dnevna soba, predsoblje, kupatilo itd), a za svaku prostoriju se definiše do šest Coco adaptera kojima takođe dodeljujete imena (npr. stona lampa, dimer svetla, klima, garažna vrata). Adapterima se potom upravlja preko ikona sa odgovarajućim imenima – obični adapteri se uključuju i isključuju, dok se za dimere podešava pet nivoa osvetljenja. Sistemom se upravlja tako što se pritiskom na taster adaptera pokreće režim učenja, a zatim se aktivira željena ikona. Interesantno je da se isti adapter može upariti sa više različitih komandnih signala.

U meniju se mogu definisati i sekvence koje se sastoje od više akcija, recimo uključivanja i isključivanja zadatih kućnih uređaja po željenom redosledu, Tako jednim potezom možete zaključati vrata, spustiti roletne, prigušiti svetlo i uključiti kućni stereo, podesivši adekvatnu atmosferu. Sve akcije, uključujući i sekvence, mogu se pokrenuti pomoću tajmera kojim se zadaje pokretanje danima, mesecima, pa čak i godinama unapred, kao i ponavljanje prema potrebi. Korišćenjem sekvenci i tajmera može se simulirati prisustvo uključivanjem i isključivanjem osvetljenja ili televizora, kako bi se provalnici odvratili dok je vlasnik na putu.

Bonus su besplatne aplikacije za PC, iPad, iPhone i Android platforme pomoću kojih se upravlja ICS‑1000 i kućnom automatikom sa računara, tableta ili smart telefona. Sve u svemu, jeftini Coco adapteri upareni sa ICS‑1000 čine fleksibilno home automation rešenje, ali treba skrenuti pažnju na to da sistem nije zasnovan na WiFi standardu. Komunikacija je jednosmerna, od ICS‑1000 ka adapterima, i obavlja se u nelicenciranom frekventnom opsegu sa malom predajnom snagom, zbog čega je domet oko 30 metara, što je sasvim dovoljno za kućne uslove.

Korisne adrese:

Vucomm
http://www.vucomm.rs