PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #192 : Oktobar 2012 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Nenad Veljković  

SONY Cyber Shot DSC-RX1

Kompaktni aparat sa CMOS senzorom rezulucije 24 Mp i fiksnim objektivom nije baš nešto što bi nam danas zakrivilo obrve. Međutim, titula prve kompaktne kamere sa senzorom punog formata i fiksnim objektivom nešto znači...

Sony Cyber Shot DSC-RX1. Senzor slike: 35,8×23,8 mm, 24,3 Mp CMOS (Bionz), 6000×4000 * Foto-format: 14-bit RAW (ARW 2.3), RAW+JPEG, JPEG * Video-format: 1920×1080 (60 interlaced, 24 fps progressive), MPEG-4, AVCHD, stereo zvuk * Autofokus: 25 zona * Osetljivost (ISO): Auto, 100 – 25.600 (Standard), 50 i 102.400 * LCD: Fiksni 3’’ RGBW “WhiteMagic”, 1.229.000, Xtra Fine TFT * Zum (optički/digitalni): Ne / 14X * Kontakti: USB 2.0 (480 Mbps), HDMI (Mini C), Wireless EyeFi * Baterija: Lithium-Ion NP-BX1 * Dimenzije i masa: 113×65×70 mm, 482 g (sa baterijom) * Cena (orijentaciona): $2.800.
(kliknite za veću sliku)

Na ovogodišnjem sajmu Photokina Sony će predstaviti svoju, kako kažu, najjaču kompaktnu kameru na svetu. Ako bismo i želeli da je poredimo sa nekim od postojećih aparata, referenca bi bio Fujifilm X100 sa fiksnim objektivom 35 mm /f2, ali manjim senzorom, čija je popularnost svojevremeno doprinela jačanju novog tržišta naprednih kompaktnih modela.

Za aparat sa punim formatom CMOS senzora, DSC‑RX1 je spakovan u veoma malo kućište, a izuzetan, svetlosno jak, fiksni objektiv (Carl Zeiss Sonnar T× 35 mm f/2.0) i puna manuelna kontrola važnih opcija učiniće ga poželjnim u profi svetu. U poređenju sa sličnom izmenjivom optikom, Sonnar objektiv je kompaktan, modernog dizajna koji uključuje i tri Advanced Aspherical elementa, a sadrži i skoro bešuman zatvarač. Podsećamo vas da centralni zatvarač u objektivu dozvoljava sinhronizacije sa blicom sve do najkraće ponuđene vrednosti – u ovom slučaju 1/2000 sekundi. Otvor blende gradi 9 listića koji stvaraju pozadinski defocus efekat (bokeh) poput profesionalnih sočiva na DSLR kamerama. Na objektivu je i prsten za prebacivanje u makro režim. Minimalna razdaljina snimanja je tada 20 cm.

Senzor punog formata duplo je veći od APS‑C standarda koji krasi napredne kompaktne kamere, pa tako prihvata i značajno više svetla. Sa rezolucijom od 24,3 Mp u mogućnosti je da zabeleži najfinije detalje širokog dinamičkog raspona. Veliki senzor povećava i osetljivosti kamere (100‑25.600), uz opciju snimanja u proširenom rasponu od ISO 50. Moguće je dosegnuti i gornju granicu od ISO 102.400, ali uz upotrebu opcije Multi Frame Noise Reduction.

(kliknite za veću sliku)

I pored toga što je kamera kompaktna, novi Cyber Shot RX1 nudi čitav niz manuelnih kontrola koje su raspoređene kao kod nekog DSLR aparata. Odgovarajući prstenovi na objektivu omogućavaju kontrolu fokusa i blende, dok se točkićem na prednjoj strani aparata biraju modovi fokusiranja. Na gornjem panelu su kontrole za izbor osnovnih režima rada i kompenzaciju ekspozicije, a AEL taster je pozicioniran pozadi.

Quick Navi režim omogućava intuitivno podešavanje parametara aparata i posebno je koristan ukoliko se koristi opciono tražilo. Režim MR (Memory Recall) nalazi se na glavnom PASM točkiću i zaslužan je za momentalno učitavanje jednog od tri seta korisničkih podešavanja. Dve funkcije su posebno interesantne za manuelno izoštravanje – MF Assist uvećava deo slike za preciznije izoštravanje, a Peaking označava delove slike koji su u fokusu. Spomenimo i Pixel Super Resolution tehnologiju koja, zahvaljujući velikom senzoru, opravdava postojanje digitalnog zuma, omogućavajući povećanje dela slike uz minimum uobičajenih gubitaka.

Cyber Shot RX1 snima puni video-format u skoro svim svetlosnim uslovima i frame‑rate rasponu od 24p do 60p. U toku video snimanja moguće je koristiti sve PASM režime. Fotografu je na raspolaganju 13 kreativnih stilova i veliki broj efekata, Auto HDR i D‑range Optimizer, kao i Digital Level Guage koji prikazuje nagib kamere na LCD displeju.

Sve ove mogućnosti u foto i video snimanju proširene su Multi Interface vrućim kontaktom koji, pored blica, prima i nekoliko opcionih pribora. To su kvalitetno OLED Tru‑finder EVF tražilo (model FDA‑EV1MK) koje omogućava dodatnu preciznost kod manuelnog izoštravanja, kao i standardno optičko tražilo (model FDA‑V1K). Tu je i softver: PlayMemories Home (Lite) omogućava jednostavan prenos materijala na računar, obradu i štampanje. Puna verzija ovog programa omogućava obradu videa i narezivanje optičkih medija. Na raspolaganju je i PlayMemories Studio kojim se obrada materijala radi kroz neku vrstu igrice na PlayStation 3 sistemema. Fotografije se mogu deliti preko Sony Cloud servisa PlayMemories Online.

Ako se obistine obećanja o brzini autofokusa i tretmanu šuma u uslovima slabog svetla, RX1 će biti uspešan u svojoj klasi, pri čemu će ciljna grupa biti profesionalci željni fleksibilne i male kamere, koja daje slike visokog kvaliteta. Cena će biti visoka, ali je ipak čitava RX1 kamera sa objektivom jeftinija od jednog Leica Summicron 35 mm f/2 objektiva. Vredi razmisliti.