PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #192 : Oktobar 2012 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Sava Zdravković  

Kancelarija u oblacima

Microsoft Office 15 ili, kako će se verovatno zvati, Office 2013 i jeste i nije nalik prethodnim verzijama. I dalje ga čine Word, Excel, PowerPoint i drugi alati, ali su svi oni "digli nos u oblake". A oblaci se smenjuju mnogo brže od programa...

Da li ćemo se prijatno ili neprijatno iznenaditi kada, najverovatnije u januaru, stigne Office 2013? Na osnovu nedavno objavljene beta verzije, rekao bih da iznenađenja (barem na prvi pogled) neće uopšte biti – Office 2013 nije bitno različit od prethodnih verzija 2010 i 2007. Da, izgled aplikacija je unekoliko promenjen, ribbon je nekako vazdušastiji, razmak između ikona se povećao kako bi bilo olakšano upravljanje dodirom na tabletima i drugim uređajima, ali opcije su manje‑više iste, koriste se na isti način, a čim zađete malo u dubine podešavanja i korišćenje, zateći ćete već viđene ekrane i opcije. Glavni noviteti su van Office‑a... i van vašeg računara, pa i van vaše mreže. U oblacima.

Čitanje i pisanje

Microsoft Word 2013 je najviše „zaražen Metro virusom“ – i dalje je to aplikacija na koju ste navikli, ali dizajn polako konvergira kockicama koje pokazuju nedavno otvarane dokumente, otvaraju podešavanje njihovog izgleda i, što bi trebalo da postane hit, upravljaju šablonima (template). Akcenat na šablone je naglašen uvođenjem novog tabulatora na ribbon‑u koji je nazvan Design: na njemu birate i prepravljate teme, njihove okvire, „vodene žigove“, boje... Tabulator je u vezi sa Live Layout pogledom na kome u letu prevlačite slike, clip art i razne tekst okvire.

Na Insert tabulatoru su dve zanimljive nove stavke: Online Pictures i Online Videos. Kada poželite da u dokument ubacite nešto što ste pronašli na YouTube‑u ili Facebook‑u, ne morate više da snimate sliku/film na lokalni disk pa da umećete. Dodate su još neke opcije koje olakšavaju umetanje slika i njihovu obradu (Word sada čak u nekoj meri može da edituje PDF fajlove), ali nemojte pomisliti da će vas tekst‑procesor išta bolje razumeti – i dalje sam posle svakog ubacivanja slike morao da biram Properties, pa da klikćem po slikama onog šteneta koje treba postaviti u odgovarajući odnos sa tekstom. Mogli bi već jednom da smisle neku drugu ikonu.

Read Mode je dodatno naglašen kao osnova pristupa dokumentima na malim ekranima kao što je tablet. U ranijim verzijama Word‑a sam ovaj režim odmah isključivao, a sada on dobija smisao, čak i na „pravom“ kompjuteru. Dodate su alatke za naglašavanje i komentarisanje, moguće su čak i neke izmene, pa ima smisla odmoriti se od svih ribbon‑a i toolbar‑ova dok čitate dokument i komentarišete ga.

Sve pametnije tabele

(kliknite za veću sliku)

Microsoft Excel 2013 je na prvi pogled jako sličan prethodniku, a akcenat je stavljen na alate za podršku korisniku – Excel u letu analizira podatke koje unosite, pokušava da pogodi šta želite, i onda popunjava okolna polja umesto da čeka da vi to sami uradite. Treba duže raditi sa njim da bi se videlo koliko je veštačka inteligencija efikasna, ali nekoliko puta me je prijatno iznenadila, naročito kada se radi o funkciji Flash Fill koja rasteže brojeve i formule na kolone i vrste. Najlepše je realizovana kontrola nad generisanim vrednostima – lako možete prihvatiti sugestiju ili je odbaciti i podatak ipak uneti ručno.

Quick Analysis i Recommended Charts opcije olakšavaju analizu podataka i prezentaciju rezultata, opet kroz veštačku inteligencija Excel‑a. Quick Analysis se javlja na puno mesta i automatski generiše osnovne statističke analize izabranih podataka; kao što ste nekada, kada selektujete podatke, i bez traženja u uglu ekrana videli njihov zbir, sada ćete dobiti i druge informacije, a jednim klikom se to pretvara i u dijagram koji ćete kasnije po potrebi podešavati.

Snimanje dokumenata, kako u Word‑u tako i u Excel‑u, istovremeno je i lakše i teže nego ranije. Ako sledite nove koncepte pa poslušno snimate dokumente na SkyDrive ili kompanijski SharePoint, ili od dokumenta pravite Facebook komentar, sve teče kao san – jedan klik i dokument je na svom mestu. Ako, sa druge strane, želite da radite starovremenski pa da snimate fajlove na lokalni disk, a naročito ako folder u koji snimate nije deo (My) Documents strukture, neće vam biti lako. Može se, u krajnoj instanci, snimiti gde god želite, ali svaki put ćete morati da klićete na Browse, pa da birate disk, folder... Možda se stvari mogu još malo podesite, ili će se pojaviti plug‑in dodaci koji vraćaju staru Save As komandu, ali na mene kao dugogodišnjeg korisnika Office‑a ovoliko insistiranje na SkyDrive‑u deluje odbojno.

Prezentacije i pošta

(kliknite za veću sliku)

PowerPoint je uvek najteže menjati, jer je on još od Office‑a 2003 gotovo savršen – odlično obavlja svoj osnovni posao. Sada je bolje prilagođen wide monitorima, pošto su template‑i prebačeni na 16:9 odnos. To vam može napraviti problem kod nekih projektora ali nema pomoći, tehnika napreduje... I ovde postoji mogućnost direktnog ubacivanja slika i filmova sa Interneta (što ima više smisla nego u Microsoft Word‑u), poboljšane su opcije za uravnavanje teksta na slajdovima i olakšan uvoz tabela direktno iz Excel‑a. Ostalo je uglavnom isto.

Ni Outlook se nije mnogo promenio, ali je praćenje korisničkog iskustva rezultiralo zgodnom opcijom Peeks. Dok kucate poruku često su vam potrebni podaci iz ranije korespondencije, beleške iz kalendara i druge informacije. Možete ih otvarati jednu po jednu ali je to zamorno, a pretraživanje vas dekoncentriše i otežava koncipiranje odgovora. Opcijom Peeks bez napuštanja poruke možete da pronađete i otvorite relevantne dokumente i preuzmete iz njih potreban tekst ili podatke. Samo pratite Peek ikone u donjem levom uglu Outlook ekrana ili same poruke koju kucate. Od sitnica, pomenimo da je Outlook sada povezan i sa vremenskom prognozom, pa ćete odmah videti da li na sutrašnji sastanak treba da ponesete naočari za sunce ili kišobran.

Office 2013, koliko može da se zaključi iz beta verzije, ima mnogo smisla za one koji kupe Surface ili neki drugi Windows tablet, možda već imaju Windows Phone i žele da zaokruže svoje virtuelno okruženje. Takvi korisnici će svakako preći na Windows 8, a Office 2013 će se naći u centru događaja, povezanih SkyDrive oblakom. Uz njega je sve lakše, od kreiranja i ispravljanja dokumenata, do saradnje sa kolegama i deljenja zanimljivosti sa Facebook prijatelja.

A klasični Windows korisnici? Pa, pričalo se da će ih Office 2013 obradovati uklanjanjem (ili barem skrivanjem) ribbon‑a i vraćanjem menija kao opcije, ali to se očito neće desiti. Zato ne treba žuriti sa upgrade‑om – sačekajmo finalnu verziju, isprobajmo je detaljnije i tek onda ćemo znati da li će Microsoft platforma nadvladati Apple i Android ili će se naći na začelju događaja. Office je bio i ostao Microsoft‑ov ključni adut i od njegovog uspeha će sve zavisiti.