PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Pcbiz Pcbiz
PC #193 : Novembar 2012 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Novak Jovanović  

Digitalni popis: Da sve bude na broju

Popis - zakonska obaveza, neophodna praksa, ali za mnoge domaće firme noćna mora koji danima zaustavlja normalan rad. Računari i prateća informatička oprema mogu učiniti popis gotovo bezbolnim, pa smo i mi napravili popis - popis firmi koje nude rešenja u ovoj oblasti, ali i popis tih rešenja: pogledajte šta nude AB Soft, Akord, AlbaTech, Infokod, LS Data, Omnisoft, Sampro i Sunbar.

(kliknite za veću sliku)

Upravljanje dobrima, osnovnim sredstvima, odnosno inventarom je od krucijalnog značaja za svaku kompaniju, naročito ako se ona bavi prizvodnjom i prodajom fizičkih dobara. Sistem upravljanja mora biti takav da omogući balans između stabilnog snabdevanja kupaca željenim proizvodima kako bi bila zadovoljena potražnja, i uloženih novčanih sredstava u robu na lageru. Kada se radi sa kvarljivim proizvodima situacija je još delikatnija jer treba omogućiti pravilnu cirkulacija robe u skladištu i time očuvati njenu vrednost. Otuda potreba za popisom, koji će utvrditi kako listu dobara ili osnovnih sredstava za rad, tako i njihovu brojnost i tačne lokacije. Pravilno izveden popis može značajno smanjiti vreme potrebno za osvežavanje zaliha, ograničiti troškove i omogućiti pravilno predviđanje tempa nabavki potrebnih dobara ili osnovnih sredstava za nesmetan rad preduzeća.

Većina zaposlenih u domaćim firmama smatra popis robe u maloprodaji i veleprodaji, odnosno popis osnovnih sredstva, nužnim zlom koje se, u zavisnosti od delatnosti, mora obaviti najmanje jednom godišnje ili jednom u toku poslovnog tromesečja. Sa ulaskom u četvrti kvartal poslovanja i približavanjem kraja kalendarske godine, koja obično znači i svođenje računa a samim tim i redovni popis, rešili smo da domaćim kompanijama predočimo nekoliko najznačajnijih rešenja što za popis osnovnih sredstava, što za ostala dobra, koja ovu neophodnu aktivnost mogu značajno ubrzati, učiniti je gotovo bezbolnom i vrlo pouzdanom.

Papir ili baza podataka

(kliknite za veću sliku)

Nove tehnologije su potisnule papir kao osnovno sredstvo komunikacije u poslovnom okruženju. Komisije za popisivanje sa gomilom papira koje treba prepisati, analizirati i na kraju sačuvati relikt su mračne prošlosti. Pojavom bar kodova, RFID čipova, pojeftinjenjem uređaja za njihovo očitavanje i obradu prikupljenih podataka stekli su se uslovi da se čin popisa podigne na viši tehnološki nivo. Sistemska rešenja domaćih kompanija, koja se uglavnom sastoje iz hardverske i softverske komponente, tako su koncipirana da rešavaju problem svakog aspekta popisa od označavanja dobara, odnosno osnovnih sredstava, preko samog popisa, do analize i sortiranja prikupljenih podataka.

Rešenja koja ćemo predstaviti na narednim stranicama omogućavaju korisnicima da pravilno definišu osobine predmeta popisa, tačnu fizičku lokaciju, kao i radnu jedinicu gde je alociran, označavanje nalepnicama sa bar kodom i njihovo pravilno očitavanje, te prenos prikupljenih podataka sa popisa u centralnu bazu podataka radi dalje obrade. Za zaposlene koji rade na popisu ovo znači da će umesto gomile papira u rukama držati prenosne terminale, odnosno ručne računare kojima će očitavati prethodno pripremljene nalepnice na predmetima i njihovim lokacijama, a prikupljeni podaci će se bežičnim putem upisivati u bazu podataka ili će se, ako zbog fizičke lokacije stalna veza nije moguća, sinhronizovati sa bazom na centralnoj lokaciji, po obavljenom popisu.

(kliknite za veću sliku)

Prednosti bar kodova i ručnih terminala koje prati i odgovarajući softver prilagođen potrebama svakog korisnika prepozanle su brojne domaće kompanije, a mi smo u ovoj sekciji odabrali nekoliko najinteresantnijih što hardverskih, što softverskih rešenja.

Kompanije AlbaTech (u saradnji sa SIS‑om), Infokod, LS Data, Sampro i Sunbar predstavile su korisnicima sistemska rešenja koja se sastoje od hardvera i softvera koji sve pokreće, dok su kompanije AB Soft, Ipsylon i Omnisoft (partner kompanije Datalab) svoju pažnju fokusirale na softverska rešenja. Nadamo se da će pregled koji donosimo na narednim stranicama pomoći u odabiru pravog rešenja za vaše preduzeće.

Za detaljan opis rešenja koje nude AB Soft, Akord, AlbaTech, Infokod, LS Data, Omnisoft, Sampro i Sunbar pogledajte PC#193.