PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #198 : April 2013 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Bojan Stanojević  

HP Envy x2

Dilemu u izboru između tableta i laptopa rešavaju hibridni tableti. Pogledali smo šta nam je na tom polju pripremio HP testirajući Envy x2.

HP Envy x2 11-G001EN. Ekran: 11,6” 1366×768 LED IPS • Procesor: Intel Atom Z2760 1,8 GHz • Memorija: 2 GB • Disk: 64 GB SSD • Grafika: Intel HD • Operativni sistem: Windows 8 32-bitni Cena: 89.999 dinara.
(kliknite za veću sliku)

Envy x2 je smešten u elegantno, fino obrađeno aluminijumsko kućište. Sklopljen izgleda kao ultrabook, premda je za nijansu deblji od standarda. Opremljen je kvalitetnim IPS ekranom, a na gornjem delu sa zadnje strane su tasteri za uključivanje i podešavanje jačine zvuka – originalno rešenje, veoma praktično za oba režima – tablet i laptop. Na gornjem delu ćete naći dve kamere, po jednu sa svake strane: rezolucija one iznad ekrana je 2 Mp, a nasuprot njoj stoji kamera rezolucije 8 Mp sa LED blicem, kao na ozbiljnim tabletima. Na donjem delu su kvalitetna tastatura sa zaobljenim, prijatno razmaknutim tasterima i touchpad sa senzorskim tasterom za isključivanje.

Gornji i donji deo se razdvajaju pritiskom na dugme i uz primenu blage sile. Kada odvojite donji deo, dobijate funkcionalan tablet, ali sa ograničenim brojem priključaka: HDMI i dva USB‑a ostaju na donjem delu – na raspolaganju su samo Micro USB utičnica i audio‑priključak. Zauzvrat, na donjem delu imate i utičnicu za „velike“ SD kartice, tako da imate dve opcije za proširenje skladišnog prostora; donji deo ima i sopstveni audio‑priključak, koristan zbog toga što je utičnica na gornjem delu nepristupačna kada su delovi spojeni. Ipak, najzanimljiviji je raspored snaga iznutra: oba dela imaju svoju bateriju, pri čemu inteligentan sistem upravljanja potrošnjom energije najpre troši bateriju iz donjeg dela da bi vam više ostalo ako odlučite da gornji deo odvojite i koristite ga kao tablet. Zajedno, baterije daju solidno dugu autonomiju, ali samo uz „gornju“, autonomija je skromnija.

Envy x2 je zasnovan na Intel‑ovom procesoru Atom Z2760 optimizovanom za minimalnu potrošnju. Dva jezgra mu obezbeđuju pristojne performanse, uporedive s konkurentskim tabletima i dovoljne za uobičajene aktivnosti, ali u poređenju s klasičnim prenosivim računarima, ovaj model nije brzinski šampion i nije primeren teškim procesorski zahtevnim zadacima i igranju komplikovanih igara; za multimediju i HD filmove odgovara, jer grafičko jezgro podržava DXVA akceleraciju. Podržane su sve savremene metode za bežično povezivanje, uključujući i NFC.

Kompromis između tableta i laptopa je ovde prilično uspeo: jednom kupovinom dobićete natprosečan tablet i skroman, ali kvalitetan laptop, a uz to i sinergiju spoja gornjeg i donjeg dela. Veličina računara je dobar izbor za obe varijante, a Windows 8 je po mnogim pitanjima primerenije rešenje nego Windows RT – a za bolje performanse bio bi potreban jači procesor i veće baterije, pa bi računar bio teži – a i skuplji.

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rs