PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komentari Komentari
PC #201 : Jul/Avgust 2013 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović  

Uvodnik

Glavna tema za razmišljanje trebalo bi da bude Haswell, nova generacija Intel‑ovih procesora, ali mnogo više pažnje privlače najave igračkih konzola. I to ne zato što je leto vreme za lakše teme – igre su udarna oštrica računarske industrije, a konzole su udarna oštrica igara. Xbox One i PlayStation 4 su najavljeni, a onda je Microsoft napravio okret od 180 stepeni pod pritiskom publike... koja ne bi (samo) da se igra na Internetu

Glavna tema za razmišljanje trebalo bi da bude Haswell, nova generacija Intel‑ovih procesora, ali mnogo više pažnje privlače najave igračkih konzola. I to ne zato što je leto vreme za lakše teme – igre su udarna oštrica računarske industrije, a konzole su udarna oštrica igara. Xbox One i PlayStation 4 su najavljeni, a onda je Microsoft napravio okret od 180 stepeni pod pritiskom publike... koja ne bi (samo) da se igra na Internetu.

Za razliku od procesora i socket‑a za desktop i notebook računare koji se menjaju bezmalo jednom godišnje, uspešna konzola ostaje na tržištu prilično dugo – aktuelni Xbox 360 se, uz skromne modifikacije, prodaje od 2005, a PlayStation 3 od 2006. godine. Igre na PC‑ju su danas znatno efektnije od onih na konzolama, a ne bi trebalo da bude tako. Zato je i vladalo toliko interesovanje za konferenciju za štampu na kojoj je Microsoft predstavio Xbox One – očekivali smo promene i zaista, Steve Ballmer i društvo su promenili mnogo toga. Što ne znači da su se noviteti svima dopali.

Hardver je svakako impresivan, ali malo ko je sumnjao da će biti: 8 core procesor, 8 GB RAM‑a, 500 GB disk, Blu‑ray čitač, 1080p kamera, Kinect kao integralni deo konzole... Igre su nekako otišle u drugi plan – Microsoft sklapa dogovore sa kablovskim operatorima i vlasnicima prava na razne digitalne sadržaje, kako bi uz postojeće Xbox Music i Xbox Video servise na konzolama mogla da se gleda i televizija, pa čak i ekskluzivni programi – već je najavljeno da će Steven Spielberg biti producent jedne „samo za Xbox“ serije. Igre će, naravno, i dalje postojati, ali se neće prodavati na diskovima već će se preuzimati sa Interneta (Xbox One i tako koristi Windows kernel) i moći će da se igraju samo ako je konzola vezana na Mrežu... Čak će se i validnost off‑line igara proveravati najmanje jednom dnevno. Što je najčudnije, najavljeno je da stare Xbox 360 igre neće raditi na novoj konzoli. Dakle, sve kreće od nule.

Za nas su ovo loše vesti, jer će regionalna ograničenja dobiti na snazi, pa ćemo iz Srbije moći samo da virimo u izlog, eventualno se dovijajući sa raznim VPN‑ovima i proksijima. Srećom, izgleda da su slično razmišljali i mnogi drugi, čije je simpatije Sony brzo privukao najavivši PlayStation 4 okrenut klasičnim igrama, diskovima, nekoj polu‑kompatibilnosti sa starijim naslovima i cloud‑om kao dodatkom. Već nekoliko nedelja kasnije Microsoft pravi veliki zaokret, odustajući od zahteva da se bude on‑line, najavljujući igre na diskovima i slične olako odbačene lepote. Dobro je što Microsoft sluša mišljenje korisnika, ali nije dobro što pravi krupne koncepcijske promene od kojih mora da odustaje, i to već drugi put u nekoliko meseci – nestrpljivo očekujemo Windows 8.1 u koji će se vratiti nešto slično Start tasteru. Da smo svojevremeno bili malo uporniji, možda bismo ponovo imali menije umesto ribbon‑a u Office‑u.

Uz nove procesore, nove generacije notebook računara, nove Macintosh‑e i nove konzole, očekuje nas zanimljiva računarska jesen, a za nju ćemo se najbolje pripremiti uz porciju letnjih foto‑aparata, tableta i drugih gadžeta koje smo u ovom broju „PC“‑ja testirali. Provedite prijatan odmor i... Vidimo se 1. septembra!