PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Prvi pogled Prvi pogled
PC #201 : Jul/Avgust 2013 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Jovan Marić  

BlackBerry Q10

U eri touchscreen smartfona, kada hardverski tasteri nestaju, BlackBerry nas je iznenadio modelom Q10 koji ima hardversku QWERTY tastaturu. Ako ste pravi fan BlackBerry uređaja, Q10 ipak neće predstavljati iznenađenje, već dugo očekivani pomak u svetu biznis smartfona.

BlackBerry Q10. Ekran: Super AMOLED, 3,1”, 720×720, multitouch * Procesor: Dual-core 1,5 GHz, Adreno 225 GPU * Memorija: 16 GB, 16 GB flash, microSD do 64 GB * Kamere: 8 Mp, 3264×2448, autofocus, LED flash; 2 Mp, 720p * Senzori: GPS, žiroskop, kompas, proximity, accelerometer * Operativni sistem: BlackBerry 10 * Dimenzije i masa: 119,6×66,8×10,4 mm, 139 g * Cena: 84.000 dinara (bez ugovorne obaveze)
(kliknite za veću sliku)

Posle modela Bold i Curve stigao je Q10, s kvalitetnom tastaturom i dobrom finalnom izradom u industrijsko‑poslovnom crnom dizajnu. Otkako je BlackBerry odlučio da se suprotstavi svetu iOS, Android i Windows Phone uređaja sopstvenim operativnim sistemom, važno je da znamo da je pored prethodno predstavljenog modela Z10, ovo tek drugi uređaj s BlackBerry 10 operativnim sistemom, ali prvi s legendarnom hardverskom BlackBerry tastaturom.

Stare ideje u novom obliku

Q10 ima kvalitetan AMOLED ekran dijagonale 3,1“, kvadratnog odnosa (1:1) i rezolucije 720×720 piksela (gustine 330 PPI). Veličina ekrana i format pomalo su nezgodni za uživanje u multimediji, ali to i nije ono čemu je ovaj uređaj namenjen. Srce sistema je 1,5 GHz dual‑core Qualcomm Snapdragon S4 procesor koji ima sasvim solidne performanse uz 2 GB RAM‑a i 16 GB ugrađene flash memorije. Ovde dolazimo i do druge danas retke fizičke odlike – poleđine telefona koja se otvara. Setimo se zlatnih vremena kada je baterija bila izmenljiva i kada je postojala mogućnost proširenja kapaciteta memorije MicroSD karticom. E pa, BlackBerry Q10 nam sve to omogućava.

Iskusno oko će pored baterije kapaciteta 2100 mAh zapaziti i kontakte koji spajaju plastična (karbonska) leđa sa ostatkom telefona, jer se u leđima nalazi NFC antena. O svetloj budućnosti ovog načina komunikacije već smo pisali, pa nam je drago što se BlackBerry pridružio ovom trendu, za razliku od Apple iOS/iPhone uređaja koji još nemaju podršku za NFC. Tu su i hardverski tasteri za pojačavanje/mute/utišavanje zvuka, Power na vrhu telefona, 3,5‑milimetarski konektor za slušalice te dodatni zvučnik na sredini donje ivice (pazite da ga ne prekrijete rukom, jer će to pogubno uticati na njegovu glasnoću).

Sa prednje strane je kamera rezolucije 2 Mp, a na poleđini kamera od 8 Mp s blicem poput one na modelu Z10. Konačno na BlackBarry uređajima dobijamo upotrebljivu kameru, ali ipak lošiju od telefona poslednje generacije. Višestruki mikrofoni obećavaju kvalitetan zvuk u svim situacijama, a diskretne srebrne linije koje razdvajaju tastere doprinose elegantnom izgledu. Pomenimo i podršku za Wi‑Fi standarde 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS sa akcelerometrom, žiroskopom i magnetometrom. Što se podrške za GSM tiče, testirani Q10 (podmodel SQN100‑3) podržava LTE bendove 3,5,7,8,20, HSPA+/UMTS 1,2,5/6,8, i naravno GSM/GPRS/EDGE (850/900/1800 MHz).

Tastatura i softver

(kliknite za veću sliku)

Ovo je drugi uređaj u BlackBerry familiji sa BB10 operativnim sistemom ali prvi sa hardverskom tastaturom, što donosi sitne promene koje omogućavaju bolju integraciju tastature u svakodnevni rad. Setimo se tastature na Z10 koja predviđa reč koju unosimo – i Q10 ima sličan servis, ali je on u startu isključen jer se nije pokazao praktičnim kada postoji fizička tastatura. U svakodnevnom radu prava tastatura će uvek biti superiornija kod unosa teksta poput šifara, URL adresa ili e‑mail adresa, dok se standardni tekst uz predviđanje unosa brže kuca na virtuelnoj tastaturi. Ipak, zbog tastatura ekran je manji, što vam se neće dopasti ako dolazite sa smartphone uređaja sa ekranom većim od 4 inča.

Od specifičnih aplikacija tu je naravno BlackBerry Messenger servis koji omogućava pored tekstualne, i glasovnu i video komunikaciju s drugim BlackBerry korisnicima. Lepo je što uz Documents To Go aplikaciju Q10 dobija i mogućnost prikaza i izmene Microsoft Word, Excel i PowerPoint dokumenata na samom telefonu.

Zanimljivo je da je BlackBerry dobio Story Maker koji omogućava lakše pravljenje kolaža kombinovanih fotografija i muzike, što će ceniti svi oni koji će Q10 često koristiti za slikanje i snimanje video‑materijala.

BlackBerry ne bi bio to što danas jeste da nema odličan e‑mail klijent, ovog puta obogaćen gestovima. Ugrađeni Web browser nastavlja seriju uspeha sa BB Playbook‑a, gde je browser dobio najbolje ocene u kompatibilnosti sa HTML5 standardom, tako da možemo očekivati besprekorno surfovanje, ali ipak ne mnogo komforno, zbog relativno malog ekrana. Ugrađene mape, nažalost, ne podržavaju veliki broj okolnih zemalja, pa ni Srbiju. Mapa je bazirana na TomTom navigaciji pa možemo pretpostaviti da će biti dopunjena i našim regionom.

U realnom radu telefon se pokazao i za nijansu brži od BB Z10, što je logično jer ima manju rezoluciju ekrana (720×720 umesto 1280×768 kod Z10). Novi operativni sistem zahteva navikavanje ukoliko ste dugogodišnji korisnik Android ili iOS operativnih sistema, ali ako ste već koristili BlackBerry, začas ćete se uklopiti. Pomaže ukoliko ste se susreli s Playbook tabletom iz iste kompanije jer se mnogobrojni gestovi svode na dodire ekrana sa spoljašnjih ivica, gornje, donje i bočnih, u zavisnosti od trenutno aktivne aplikacije i željene akcije.

BlackBerry Q10 je već dostupan kod domaćih operatora i interesantan je pre svega ako ste dugogodišnji BlackBerry poslovni korisnik. Donosi tradicionalne prednosti BlackBerry sistema i dodatnih BB paketa operatora. Solidne je izrade i robusnog dizajna koji obećava trajnost, mada nije jeftin. Neće se svideti korisnicima koji očekuje puno aplikacija (dostupnih u iOS i Android svetu) ili aktivno konzumiranje multimedijalnih i Web sadržaja na većem ekranu Full HD rezolucije. Za one koji šalju stotine SMS i e‑mail poruka dnevno dobra hardverska tastatura predstavlja veliku prednost, a kao bonus tu su sigurnosne polise i VPN veze, pa je Q10 značajan adut kompanije BlackBerry u poslovnom svetu.

Korisne adrese:

Telenor
http://www.telenor.rs