PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Test zona Test zona
PC #204 : Novembar 2013

 Naslovna  Sadržaj 
Bojan Stanojević  

Smene generacija u svetu prenosivih računara

Windows 8 (sad već i 8.1) potiskuje "sedmicu", procesori Haswell polako zamenjuju Ivy Bridge, a klasičan laptop se bori za opstanak pod najezdom ultrabook-ova. Na našem tržištu ove promene se odvijaju sporije, ali ne mnogo - proverili smo kakva je trenutna ponuda i izabrali deset reprezentativnih modela.

(kliknite za veću sliku)

Mobilni računari raznih vrsta preplavili su svet, a lepeza se kreće od pametnih telefona do klasičnih laptopova. Mnogim korisnicima je potreban ne jedan nego više uređaja, tako da se više ne postavlja pitanje izbora računara,nego optimalne kombinacije. Ovom prilikom se nećemo baviti tom kombinatorikom, već njenim za poslovne ljude bitnim delom - izborom prenosivog računara. A na tom polju situacija je znatno složenija nego pre godinu dana: trend tankih i lakihultrabook-ova uzeo je maha i uzburkao tržište, a dodatnu pometnju uneli su hibridni modeli kojima se može odvojiti tastatura, pa gornji deo koristiti kao tablet.Bilo da se radi o hibridnom ili običnom računaru, ekrani osetljivi na dodir se takođe probijaju na tržište laptopova, a da bi oni bili pravilno iskorišćeni, poželjan je Windows 8. Zato i njega sve češće srećemo, ali je u prodavnicama i dalje dosta modela koji rade pod "starom sedmicom".

Da li su ove uglavnom poželjne promene potisnule prenosive računare kakve znamo odranije? Za sada ni blizu, a razlog je najjednostavniji mogući: ekonomski. "Novotarije" su skupe, pa je tako klasični laptop zadržao svoje mesto na tržištu pre svega zahvaljujući nižoj ceni. Svesni smo da je kriza, pa vam nećemo bezuslovno sugerisati da izaberete najnoviji i najbolji računar; umesto toga, savetujemo vam da pravilno procenite svoje potrebe i da napravite najbezbolnije kompromise.

(kliknite za veću sliku)

Pre svega, razmislite da li vam je potreban ekran osetljiv na dodir - iako praktičan, ovakav način rada nije precizan kao kontrola kursora mišem, a možda vam neće ni prijati da menjate navike. Ako zaključite da vam touchnije potreban, uštedećete nešto novca, a ako vam jeste potreban, ostaje pitanje da li izabrati običan ili hibridni model - ukoliko već imate tablet pitanje je izlišno, a ako nemate, razmislite da li je pametnije imati hibridni laptop ili običan i tablet. Ili vam tablet uopšte nije potreban…

Klasičan ili ultrabook? Danas ima dosta računara koji su "negde između", jer proizvođači neke od tehnologija razvijanih za ultrabook-ove ugrađuju i u klasične modele, pa su funkcionalne razlike sve manje, ali ostaje pitanje elegancije dizajna, kompaktnosti i kvaliteta izrade. Ukratko, standardizovani termin ultrabook ima svoju cenu, pa ako ste spremni da je platite, samo napred; u protivnom, razmotrite svaki element (dimenzije, težinu, čvrstinu, izgled, primenjene tehnologije…) zasebno, prema svojim potrebama.

(kliknite za veću sliku)

Naročito je poželjno da računar ima procesor što novije generacije: najnoviji su Intel-ovi procesori s jezgrom Haswellkoje ćete prepoznati po četvorki na početku oznake (npr. Core i5 4200). Ni prethodna generacija IvyBridge još nije za bacanje - oni imaju broj 3 na početku oznake (npr. Core i5 3230). Starije od IvyBridge izbegavajte, a AMD-ove procesore preporučujemo samo ako vam je budžet vrlo ograničen. Naravno, kapaciteti memorije i diska treba da budu što veći, a ukoliko volite da se igrate, birajte računare s diskretnom grafikom - integrisana grafika je poslednjih godina vidno unapređena, ali ipak nije dorasla ozbiljnijim igrama. Gotovo svemu ostalom jeste.

Dakle, odmerite pažljivo i detaljno, nemojte previše da žurite, ali ni da odugovlačite, jer je za početak sledeće godine godine najavljeno povećanje PDV-a za računare, pa će oni biti skuplji- bolje je da za tu razliku u ceni kupite lepši, lakši ili brži laptop. Pogledajte prikaz, tabelu karakteristika i izbor urednika u PC#204.