PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Iz prakse Iz prakse
PC #206 : Januar 2014

 Naslovna  Sadržaj 
Miljan Jovanović  

Na Android meniju

Snagu smartfonu daju aplikacije za njega. Preporučujemo vam ono što i sami koristimo - naučićete da primenite svoj Android telefon na načine o kojima do sada niste ni razmišljali, a pri tom ćete se dobro zabaviti.

Sistemski programi

Apex Launcherje brz i troši malo memorije. Za aplikaciju koja treba da radi stalno, da bude uvek u memoriji i pokreće druge programe, to je veoma bitna osobina. Premda podseća na Trebuchet Launcher, koji je već dugo sastavni deo CyanogenMod-a, Apex je bogatiji i lepši. Uz malo variranja parametara podesićete izgled glavnog ekrana prema vašim potrebama, a ako se odlučite da kupite program, dobićete još nekoliko korisnih opcija (gesture itd.). Ima smisla uložiti dosta truda (pa i nešto novca) u izbor launcher-a, jer od njega počinje svaka upotreba uređaja.

Pre Apex-a sam koristio GO Launcher,takođe dobar i besplatan. Pomogao mi je da prilagodim Android navikama stečenim na iPhone-u, ali je GO stalnim nadogradnjama dobio toliko novih mogućnosti da je prerastao samog sebe - postao je suviše glomazan i zahtevan. Memorijski zahtevi su porasli, a vitalne funkcije su time ugrožene.

HTC je do savršenstva doveo program za izbor i pozivanje sagovornika. Ako ste imali sreću da se na to naviknete, imaćete mnogo zamerki na sve druge programe ove vrste. Inkrementalna T9 pretraga je i dalje najbrži način da u adresaru pronađete kontakt koji vam je potreban. Lista iz koje se bira sortirana je po broju uspostavljenih veza, a zatim po abecedi. Kada unesete samo jedan broj, veoma brzo ćete dobiti suženu listu u kojoj će na prvom mestu najverovatnije biti kontakt koji tražite. Bez preterivanja, HTC Dialer je savršenstvo koje se može kupiti samo uz telefo, ili uz druge programe o kojima nemam baš sjajno mišljenje.Najbliži HTC Dialer-u je besplatan i jednostavan program Dialer2 (F-Droid). Prema mom iskustvu, on jednako dobro filtrira adresar i listu poziva kao original, ali mi je smetala opcija kojom se briše istorija poziva, pa sam nastavio da koristim sličan exDialer. Nekome će to biti prednost, ali meni spisak poziva ima značajnu ulogu u brzom izboru sagovornika. Za one koji žele da uče programiranje ili barem da vide kako to izgleda, dostupan je izvorni kod programa.

U prodavnicama ima mnogo različitih vrsta tastatura. U prvim danima, kada sam se navikavao na Android, koristio sam SmartKeyboard Pro. Vrhunski program, dozvoljava fina podešavanja izgleda tastature: veličine tastera, razmaci, vidljive oznake na tasterima i drugo. Zgodna je opcija snimanja podešavanja, pa se sav trud oko prilagođavanja jednostavno prenosi na druge uređaje. Ukratko, bila je neprikosnovena aplikacija... dok nisam probao SwiftKey.

Najčešće načini za unošenje teksta su kucanje ili crtanje izlomljene linije od jednog do drugog slova. SwiftKey ovde ne donosi ništa novo, ali zato se odmah primećuje dobar rečnik i "pamet" koja predviđa zamišljenu reč. Uz bogat srpski rečnik,SwiftKey je "pogađanje" reči doveo skoro do savršenstva i upravo me je time oduševio. Program uči i pamti, a to što nauči može da propagirai na druge uređaje gde je instalirana (opet cloud).Zanimljiva je statistika iz koje bih izdvojio da sam prešao 150 metara od slova do slova i da mi je tastatura pomogla da povećam efikasnost za 29%.

Primedbe na račun ove tastature su uglavnom vezane za njen izgled. Ima nekoliko predefinisanih kombinacija i one možda neće biti svima po volji. Za mene, razmaženog korisnika SmartKeyboard Pro, ove mogućnosti izgledaju veoma površno. Moja druga zamerka je raspored znakova u drugom redu, onih koji se dobijaju dugim pritiskom na taster. Već sam se navikao da je minus ("-") na slovu "H" (hyphenate), uzvičnik na "Y" (yell) itd. Kada bi postojao program za editovanje rasporeda znakova, to bi bila prava stvar.

Rad sa fajlovima

Jedan od primarnih razloga zašto sam iPhone zamenio Android-om jeste jednostavnost snimanja podataka na memoriju telefona. Dovoljno je uključiti kabl i povezati na USB port računara i sve je tu, kao da je uključena najobičnija USB memorija. Pokazalo se veoma zgodnim da ovde držite razne podatke koje ćete reprodukovati kad budete daleko od kuće ili na putu - filmovi, serije, knjige, stripovi, crtani filmovi... sve to zahteva dosta prostora.Flash memorija je postala toliko jeftina da se značajne količine ugrađuju u mobilne uređaje. U većini današnjih prenosivih uređaja kapaciteti se mere u gigabajtima – 8, 16, 32, itd. Zbog želje da uređaji budu što manji, lakši i kompaktniji, sve je manje modela sa MicroSD slotovima.

Pored "proterivanja"MicroSD slotova iz prenosivih uređaja, sve više modela ne dozvoljava direktan pristup memoriji, već zahteva Media Transfer Protocol. Nama koji ne koristimo Explorer ovo je otežavajuća okolnost, ali se njom rešava jedan nedostatak: memorija je u isto vreme dostupna i nama (preko računara) i programima prenosivog uređaja. Lepo, programi rade bez prekida, a slobodno možemo da menjamo sadržaj memorije.

Christian Ghisler je izašao u susret svojim klijentima dodatkom za Total Commander. Tako MTP uređaj postaje bliži i lakše je brisati/snimati podatke. Uz malo volje izgledaće kao da radite s običnim diskom. Ukratko, MTP je napredak iako na prvi pogled ne izgleda tako.Osim toga, postoji verzija Total Commander-a za Android. Veoma je jednostavna za upotrebu, ako želite da premeštate datoteke i da se malo prošetate po fajl sistemu, ovo će biti najbolji izbor. Program je besplatan, pa ne postoje nikakve prepreke za instalaciju.

MyPhoneExplorer

Ovo savršenstvo zaslužuje mnogo više od podnaslova. MyPhoneExplorer je program koji, čini mi se, nema konkurenciju u paralelnom Apple univerzumu. Osim mogućnosti da sinhronizuje sadržaj Microsoft Outlook-a s telefonom, on nudi još nekoliko veoma važnih stvari: pravljenje rezervne kopije podataka, prenos podataka na drugi telefon (logovi, poruke itd.). Čak i ako ne koristite Microsoft Outlook, uz ovaj program na desktop-u možete da ažurirate kontakte, kalendar, prenosite slike na računari svašta drugo.

Spisak mogućnosti je dugačak i pravo je čudo što je program besplatan. Pre upotrebe, na desktop računar treba instalirati odgovarajući server(www.fjsoft.at),a onda i klijentski program na telefon. Nakon inicijalnog podešavanja i uparivanja, bićete u mogućnosti da odgovarate na poziv klikom miša, da čitate i šaljete SMS s računara uz komociju velike tastature – neprocenjivo! Pomenuo bih i simpatičnu stavku u meniju: Extras / Control Phone. Ako je sve podešeno kako treba, ubrzo ćete videti kopiju ekrana vašeg telefona na monitoru računara.

Posebno mi se dopada mogućnost čuvanja dnevnika poziva i tekstualnih poruka. Ovi podaci "izvetre" iz telefona posle nekog vremena, ali uz MyPhoneExplorer su uvek dostupni na računaru. Predlažem da ga instalirate i probate - uz bežične slušalice, ovaj program je sastavni deo mog radnog okruženja.

Titanium Backup je program koji obavezno treba instalirati, bez obzira na to da li koristite MyPhoneExplorer za pravljenje rezervne kopije podataka. Ovaj program snima sve instalirane programe i njihove podatke na zadato mesto. Nije preporučljivo vraćati backup sistemskih programa i njihovih podataka, naročito ako promenite verziju operativnog sistema, ali ako ne menjate OS računajte na oporavak pomoću Titanium Backup-a. Upravo ovaj razlog me je naveo na ideju da napravim skup programa nezavisnih od ROM-a. Kada jednom postanem "nezavisan", mogu slobodno da menjam verzije ROM-a i da podatke vraćam bez straha od problema. Za mnoge funkcije ovog programa, ne samo za pravljenje backup-a, potrebno je root pravo.

Za opis korisnih programa koji se bave komunikacijama, Office poslovima, mrežom, informisanjem, knjigama i stripovima pogledajte PC#206.