PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Prvi pogled Prvi pogled
PC #207 : Februar 2014 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Miloš Stamenković  

Zalman kuleri

Domaće IT prodavnice nisu preterano dobro snabdevene specijalizovanim kulerima za naprednije sisteme, pa nas raduje da se čuveni korejski proizvođač Zalman vraća na naše tržište. Isprobali smo kulere ZNPS14X i CNPS 9700 LED.

(kliknite za veću sliku)

Pakovanjem kulera zajedno sa procesorom, Intel i AMD su odavno pokušali da neutrališu potrebu za dodatnim kulerima. Nije im, doduše, bila želja da korisnike oslobode traženja adekvatnog kulera, već je usmerena ka tome da obeshrabri overklokere. Kuleri koji se dobijaju u paketu s procesorima su dimenzionisani tako da budu u granicama razumnih performansi., što je daleko od dovoljnog za one koji žele da iz svog procesora izvuku još malo performansi. Tim povodom smo na test uzeli dva zanimljiva Zalman kulera namenjena zahtevnijim korisnicima.

Osnova kulera Zalman CNPS14X je bakarna ploča preko koje prelazi ukupno šest heatpipe‑ova, a na njih se nadovezuje veliko aluminijsko telo sa perajima u twin‑tower konfiguraciji. Veliki i super‑tihi ventilator (14 mm i samo 1000 obrtaja) je centralno postavljen između „dva tornja“, pa je CNPS14X zato veoma tih kuler, koji se lako svrstava u kategoriju nečujnih. No, čak i pri ovako sporom okretanju ventilatora CNPS14X uspeva da ohladi procesor koji radi na fabričkom radnom taktu (Core i5 3570K test procesor). Kada se radni takt procesora podigne na 4.2 GHz, CNPS14X počinje da posustaje, prvenstveno zbog samo jednog ventilatora na niskom broju obrtaja. Zalman je očigledno predvideo ovu situaciju pa se tako na CNPS14X mogu postaviti još dva ventilatora koji treba da omoguće bolje hlađenje u uslovima jačeg overklokinga. U ovom slučaju, problem mogu predstavljati dimenzije, jer je CNPS14X već u osnovnoj konfiguraciji dosta veliki kuler, a dodavanjem ventilatora postaje još veći.

Karakteristike
(kliknite za veću sliku)

U zavisnosti od matične ploče i memorijskih modula, instalacija CNPS14X može biti komplikovana, jer telo kulera može vas sprečiti da instalirate memorijske module čak u slotovima koji su najdalji od procesorskog podnožja. Ipak, CNPS14X u osnovnoj varijanti nudi veoma konkuretne performanse uz neverovatno tih rad.

Zalman CNPS 9700 LED je aktuelan već nekoliko godina, ali je njegova konfiguracija veoma zanimljiva. Osnova kulera je bakarna, a kroz osnovu prolaze tri heatpipe‑a koji se u spiralnom obliku protežu kroz cilindrično postavljena peraja. Ovaj pomalo retro izgled je glavna specifičnost, uz ventilator od 11 mm (sa plavim LED osvetljem) koji je pozicioniran u sredini.

CNPS 9700 LED nema mogućnost instalacije dodatnih ventilatora, ali oni nisu ni potrebni, pošto se ventilator vrti između 1.000 i 3.000 puta u minutu; brzinu rada korisnik regulisaše uz pomoć FanMate2 potenciometra koji se dobija u paketu. Na minimalnom broju obrtaja CNPS 9700 LED bez problema ostvaruje konkuretne performanse, ali pravu snagu ovaj kuler pokazuje kada se ventilator malo brže zavrti i kada se procesor podigne na overklokovani radni takt. Tada se temperatura spušta čak i do 4‑5 stepeni u odnosu na ono što nudi konkurencija. Istina, u ovoj situaciji CNPS 9700 LED nije baš tih, ali je pozitivno što je korisniku ostavljena mogućnost preko potenciometra da veoma precizno prilagodi odnos između buke i performansi. Veoma pozitina karakteristka ovog kulera su i relativno male dimenzije, pa se tako CNPS 9700 LED lako instalira na bilo koju matičnu ploču.

Sve u svemu, CNPS 9700 LED kuler zaslužuje našu toplu preporuku. Odgovaraće onima koji traže bolje performanse od box kulera i to uz minimalnu buku, ali i onima koji žele da (barem povremeno) kroz overkloking iz računara izvuku što više megaherca, a da pri tome buka ne bude prevelika. Interesantan izgled koji ima CNPS 9700 LED predstavlja samo plus, a cena je potpuno opravdana kvalitetom.

Korisne adrese:

InfoTeam
http://www.infoteam.rs/