PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #42 : Januar 1999 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Aleksandar Veljković  

Vreme za novi računar

Sa čime se kupac susreće kada poželi da nabavi nov računar? Testirali smo 13 kompletnih konfiguracija koje se mogu nabaviti na našem tržištu po ceni ispod 1500 DEM i preporučili najbrži računar, najbolje izbalansiran sistem, najstandardniju konfiguraciju...

Uvek nas zanima sa čime se kupac susreće kada se obrati domaćim dilerima hardvera u nameri da kupi novu konfiguraciju. Više puta smo čuli da je lepo što u „PC“-ju dajemo prikaze kvalitetnih komponenti, ali da se na našem tržištu u konfiguracijama pojavljuju i delovi koji baš ne zaslužuju epitet „kvalitetni“. Uistinu, ako malo zavirite u oglase, naročito one u neračunarskoj štampi, uočićete mnoštvo ponuda iz čijih formulacija je očigledno da se štedelo na kvalitetu. Da li je domaći kupac osuđen na večitu borbu sa polufunkcionalnim kompjuterima?

Jednačina jeftinoće

U pokušaju da odgovorimo na ovo pitanje, najpre smo pokušali da procenimo koja bi suma novca garantovala optimalan odnos cena-kvalitet-performanse. Nakon opsežnih konsultacija, došli smo do „idealne“ cifre od 1500 maraka (dinarska protivvrednost) – manje od toga je rizično, a više nepotrebno za većinu kupaca. Uputili smo poziv širem krugu domaćih firmi da nam dostave konfiguraciju iz svoje redovne ponude, sa jedinim uslovom – da se uklope u navedeni limit. Rezultat je 13 računara koje smo dobili na test.

Kada pogledate tabelu, zapitaćete se može li se takav računar dobiti i za manje novca. U oglasima ćete možda naći slične konfiguracije koje koštaju nešto manje, ali je po pravilu reč o marketinškim trikovima, recimo navođenje cene računara bez monitora. Ako je monitor prisutan, možda ćete uočiti da nedostaje CD-ROM, zvučna kartica, modem, ili da je memorija nedovoljna. Pošto vam prodavac ljubazno zaračuna i sve što realno fali, doći ćete do cifre koja je identična (ili čak viša) od one koju ste videli kod firmi koje su svoju ponudu predstavile bez „manjka“ delova. Ako prividno ima svega čega treba da bude, a to sve po veoma niskoj ceni, dobro pogledajte specifikaciju.

Treba, najzad, voditi računa i o stručnoj osposobljenosti kadra u firmama kod kojih kupujete konfiguraciju – kod nas vlada uverenje da je trgovati kompjuterima jednostavno. Još uvek su nam u svežem sećanju anegdote od pre nekoliko meseci, kada su počeli da stižu Celeron procesori s kešom, koje većina ploča tada nije podržavala bez softverske nadogradnje BIOS-a. Kolega koji je upravo kupovao ploču, u mnogim firmama naišao je na tvrdnje o nekompatibilnosti ploče koja ga je zanimala sa novim Celeron-om.

13 konfiguracija

Za početak, želeli bismo da odamo priznanje svim firmama koje su se odazvale pozivu: veoma smo prijatno iznenađeni onim što smo dobili. Svih 10 firmi se pokazalo sposobnim da prođu naš test sa odličnom ocenom, odnosno da svojim kupcima po atraktivnoj ceni ponude najnoviju tehnologiju, bez većih kompromisa.

Pristigle konfiguracije mogli bismo da podelimo u dve grupe: jedni su insistirali na tome da ponude izvanrednu osnovu za buduća proširenja, dok su drugi nastojali da maksimizuju trenutnu funkcionalnost i praktičnu upotrebljivost isporučene konfiguracije. U prvom slučaju obično je birana BX ploča, koja nudi najveće mogućnosti nadogradnje jačim procesorom.

Zagovornici suprotnog pristupa nastojali su da optimizuju svaku komponentu za maksimalnu trenutnu funkcionalnost, štedeći gde god to ne ide na uštrb performansi, kako bi se ponudilo više memorije, brži procesor, modem, veći disk ili kvalitetniji monitor. Ne možemo ni jedan ni drugi pristup oceniti kao „ispravniji“, jer njihova smislenost pre svega zavisi od vaših ambicija sa kupljenom konfiguracijom: ako nameravate da, čim skupite još malo novca, pojačavate računar, lakše ćete sa pomiriti sa idejom da deo potencijala novog kompjutera privremeno ostane neiskorišćen. Ako želite da ono što sada kupite od samog starta bude maksimalno efikasno, svrsishodnije je obratiti pažnju na konfiguracije koje vam, uz EX i LX ploče, nude moćniji ostatak sistema.

Ostali faktori odlučivanja

Obradovalo nas je to što su sve konfiguracije pretežno sastavljene od komponenti sa jakim imenom. Većina matičnih ploča su naši stari znanci sa testova, pa ne čudi što su se sve konfiguracije u radu besprekorno ponašale, pokazale savršenu stabilnost i dale vrhunske rezultate. Insistiranje na vrhunskoj ploči urodilo je plodom: Microstar i Chaintech su očigledno najpopularniji. Pošto smo i u domenu grafičkih kartica imali prilike da se sretnemo sa imenima poput Matrox-a, ATI-ja i Diamond-a, očigledno je da u prodajnim programima domaćih firmi sve manji procenat čine anonimni proizvodi sa Dalekog Istoka.

Od 13 pristiglih konfiguracija, njih 11 je spakovano u neku varijantu ATX kućišta, pa definitivno konstatujemo da je ova tehnologija postala standard. Izgled kućišta je faktor koji se dugo kod nas smatrao potpuno perifernim, dok su u isto vreme veliki svetski proizvođači vodili ljutu bitku da stvore vizuelni identitet. Sada i kod nas polako počinju da shvataju magičnu moć tog funkcionalno „nebitnog“ detalja, tako da nam je na test stiglo nekoliko kućišta dizajniranih sa puno ukusa. Ne treba zanemariti ni pitanje monitora: možda će vam veliki disk, više memorije ili lepo kućište privući pažnju, ali kvalitetan 15-inčni monitor sa velikim frekventnim opsegom može da vam znači više od svega toga.

Pri odlučivanju treba uzeti u obzir i garanciju: uobičajeni period je godinu dana, ali sve više firmi nudi dužu garanciju, čak i do tri godine. Da bismo globalno sagledali trendove na našem tržištu, koristiće nam malo statistike iz priloženih tabela.

Pod lupom...

Adacom Supermikro (BX) Adacom je sklopio sjajan računar za svotu koja jedva da je probila limit (1510), zbog čega ih, naravno, nećemo „diskvalifikovati“ – takva minorna korekcija sigurno će biti moguća kada broj stigne do vas. Po svim karakteristikama može se zaključiti da je njihov „Supermikro“ tipičan predstavnik onih koji su išli na maksimum proširivosti.

Konfiguracija je spakovana u ATX Midi Tower kućište i bazirana na Iwill-ovoj izvrsnoj BD-100 BX ploči, što mašini dodaje primesu ekskluzivnosti. Ploča neće usrećiti „overklokere“ (podržava magistrale samo 66 i 100 MHz), ali će usrećiti sve one koji žele da dobiju pouzdan i brz računar. Opremljena je sa pet PCI slotova, što je dobra preporuka za vreme brze ekspanzije PCI periferija. U računaru smo zatekli jedan od dva najbrža procesora na testu: Celeron na 333 MHz. Drugi unikat konfiguracije je jedini Western Digital disk na testu (svi su koristili Quantum diskove): Caviar 26400 (6.4 GB).

Ostatak komponenti čini prilično standardnu ponudu, u kojoj se nalaze Intel 740 grafička karta, 32 MB memorije, 33.6k modem, PCI zvučna kartica bazirana na ESS 1868 čipu ali i jedan od dva najbrža CD čitača na testu, Cyberdrive 36x. Uz dobar prosek komponenti ide monitor od 14 inča, Viewsonic 641. Uz neki 15-inčni, konfiguracija bi se probila do pobedničkog postolja.

Boox Computers (BX) Mlada kragujevačka firma Boox Computers svoj posao očigledno shvata vrlo ozbiljno – njena konfiguracija izborila se za jedno od prva tri mesta po vrednosti koju nudi za uloženi novac. U dopadljivom Midi ATX kućištu nalazi se Chaintech 6BTM matična ploča sa Celeron 300A procesorom. Zanimljiv detalj u mašini je Intel 740 kartica (Pine Technologies) sa kvalitetnijom SGRAM memorijom. Tu su i PCI zvučna kartica sa Yamaha čipom, Quantum EL disk od 5.1 GB i 33.6k modem, a povrh svega dobijate monitor od 15 inča (Daewoo 518X)! Računar je sklopljen veoma pedantno. Jedino kod njega smo uočili da se nije štedelo na IDE kablovima – CD-ROM i hard disk su na zasebnim granama.

Ova firma omogućava specifičan sistem dokupa garancije preko redovne od godinu dana, u iznosu od 10% cene računara za svaku dodatnu godinu. Zbirni utisak može samo da rezultira toplom preporukom – ovo je konfiguracija koja vam već u startu nudi mnogo, a daje i sjajne mogućnosti nadogradnje. 32 MB memorije ćete verovatno brzo poželeti da proširite (imate tri prazna DIMM podnožja) a za dalje – već prema potrebama.

Delfin Data (LX) Još jedan računar sa 15-inčnim monitorom (Daewoo 518X), ali je to „plaćeno“ pristajanjem na LX ploču (doduše kvalitetnu, Gigabyte LX3) i Celeron procesor bez keša. Na memoriji se nije štedelo: 64 MB RAM-a i disk od 5.1 GB (Quantum EL), ali zato nedostaje modem. Kao alternativu, ponudili su 32 MB memorije, uz ugradnju modema od 33.6k baziranog na Rockwell čipsetu. Ostatak konfiguracije je standardan: Intel 740 za grafiku, Yamaha zvuk, Mitsumi CD, DTK tastatura, Logitech (OEM) miš i zvučnici Music King Terra snage 230 W (po kineskim merilima). Kućište je tipični ATX Midi Tower, proizvod firme Moratek, sa ovalnim, prozirnim plavim tasterom za uključivanje. Poseduje tri ležišta za 5.25” uređaje i četiri za 3.5”.

Radom ove konfiguracije smo zadovoljni, ali ne možemo da pronađemo detalj kojim se ističe nad konkurencijom. Prostora za ekspanziju ima dovoljno, a ako u skorijoj budućnosti budete želeli da nadogradite konfiguraciju jačim procesorom, imajte u vidu da će LX ploča moći da primi samo one koji rade na magistrali od 66 MHz. Verujemo da će najnovije pojeftinjenje Celeron-a omogućiti da se, za istu cenu, ponudi konfiguracija sa jačom verzijom procesora.

Jugodata (LX) – Jugodatina konfiguracija je tipičan primer totalne funkcionalnosti za minimum novca, pa je možemo toplo preporučiti svima koji žele da dođu do kompjutera koji će im trenutno dati maksimum za uloženi novac, a ne planiraju skoru nadogradnju. Najjači adut konfiguracije je najbolji monitor od svih na testu – Daewoo 518B, koji ima frekventni raspon 30-70 KHz, što omogućava osvežavanje od celih 85 Hz čak i u rezoluciji 1024×768.

Jaka strana ove mašine je i najbrži procesor, Celeron 333 MHz, koji smo sreli samo još u Adacom-ovoj konfiguraciji. U kombinaciji sa Tomato LX pločom, performanse ovog procesora mogu se veoma komforno i bez rizika od prekoračenja njegovih realnih mogućnosti podešavati iz BIOS-a, bez potrebe za otvaranjem kućišta. Time ovaj računar verovatno najfleksibilnije koristi svoj puni potencijal.

Naravno, negde se mora i prištedeti: memorija je 32 MB, disk 3.2 GB a modem je 33600 bps. Tu su još i veoma dobri 32X CD marke Goldstar, Intel 740 grafička kartica, a Creative Vibra zvučni čip integrisan je na samu matičnu ploču. Uz konfiguraciju idu i Samsung SMS 7841 zvučnici. Tamna strana konfiguracije je AT format ploče i kućišta (Mini Tower), koji verovatno zatvaraju vrata za zamenu matične ploče u trenutku kada to nađete za shodno i uskraćuju pogodnosti koje nudi ATX napajanje. Zato i smatramo da je računar pre svega sklopljen imajući na umu maksimalnu upotrebljivost u ovom trenutku. Opredelivši se za njega, bićete duže vreme bezbrižni, jer dobijate garanciju od dve godine.

List Computers (LX) – Najjači adut ove konfiguracije je veliki i brz hard disk (6.4 GB, Quantum EX) i primetno prisustvo Diamond proizvoda u konfiguraciji: odličan PCI modem Diamond Supra Express 56k (V90) i Speedstar A50 grafička kartica bazirana na SIS 6326 2D/3D akceleratoru. Ovaj čip (pogotovo u konkurenciji I740) nije baš na nivou trenutnih zahteva, pa ne može mnogo pomoći ni činjenica da je Diamond napisao drajvere. Pošto je List Computers već poznat po Diamond-ovim proizvodima, možda bi ugradnja Stealth G460 bila bolji izbor.

Osnovu mašine čini Lucky Star 6ALX2 matična ploča sa Celeron 300A procesorom i 32 MB memorije. Zvučna kartica je Audio Excel, što je slabiji izbor od neke Yamaha-e, jer traži puno resursa i ponekad ju je teško uskladiti sa ostalim karticama (i mi smo imali problema pri testu). CD čitač je Teac 532E (32x), poznat po trajnosti. Ostatak opreme čine 14-inčni Daewoo 431X monitor i tipično Moratek ATX Midi Tower kućište sa netipičnom maskom – ima plastični poklopac koji se navlači na gornji deo maske, čime se dobija monolitniji dizajn.

MD & Profy (BX) – Gledajući sastav konfiguracije, u prvi mah smo pomislili da je možda napravljena zabuna oko cene. Naknadnom proverom ispostavilo se da su ljudi iz MD-a zaista spremni da za protivvrednost 1500 DEM ponude sve što ćemo opisati, što je podatak prema kome nikako ne možemo ostati ravnodušni, ako se pomirite sa kompromisom po pitanju monitora (14 inča, DTK). Ploča je Chaintech-ov novitet, 6BTA2, varijanta čuvenog 6BTM-a na koju je dodat Yamaha PCI zvučni čip, a skinuta jedna memorijska banka (ima ih ukupno tri).

Osim ploče u kojoj se nalazi Celeron 300A, dobijate 64 MB memorije, disk od 6.4 GB (Quantum EX) i 56 K PCI modem baziran na Rockwell čipovima. Glavno tek predstoji: Chaintech-ova Voodoo Banshee, 16 MB AGP grafička kartica čije performanse šalju konkurenciju u „drugu ligu“. Ne radi se samo o mogućnosti da deca (prava, ili odrasla) igraju najnovije igre sa maksimalnim kvalitetom prikaza i brzinom animacije, već su i 2D performanse Banshee čipa impresivne.

Sve to je spakovano u varijantu Moratek ATX Midi Tower kućišta lepog dizajna: nema viška detalja, linije su diskretno zaobljene, vođeno je računa o izgledu svakog tastera, uz visoku stilsku doslednost.

Monitor Group (BX) – Mašina koja nam je stigla od firme Monitor po sastavu je takođe kandidat za najvišu poziciju, i pored činjenice da sadrži 14-inčni Daewoo 431X. I ovde se radi o raskošnom potencijalu koji nudi BX ploča (Jamicon 646BX) sa Celeron 300A procesorom i mnogo memorije – 64 MB. Brz 56K modem je još jedan adut ove mašine. Reč je o unikatnom rešenju sa Analog Devices čipovima, koje je u isto vreme i zvučna kartica. Uz računar je ponuđeno nešto čega se niko drugi nije setio: najkvalitetnija mehanička tastatura koja se može naći kod nas, Focus 2001.

Ako vam je disk od 3.2 GB (Quantum EX) „tesan“, u prostranom Terra Case Midi Tower ATX kućištu ima mesta za još nekoliko diskova. Ostatak opreme je standardan: Intel 740 grafička kartica, Mitsumi 32X CD i Genius miš. Od dodatnih pogodnosti vezanih za ovu veoma fleksibilnu i proširivu konfiguraciju, pominjemo garanciju od čitave tri godine i mogućnost isporuke i montaže u vašem stanu.

PC Centar – Ljudi iz PC Centra su pošli od pretpostavke da su ukusi različiti, pa su nam isporučili ponešto za svačiji ukus. Reč je o tri konfiguracije na dve različite platforme, od kojih najraskošniju, baziranu na Microstar MS-6119 BX ploči i Celeron 300A procesoru prodaju za 1500 maraka, a preostale dve su nešto, odnosno znatno jeftinije. Jače konfiguracije su spakovane u tipično Midi Tower ATX Moratek kućište, a najjeftinija se nalazi u najoriginalnijem kućištu koje smo videli u poslednje vreme – reč je o novom modelu DTK MicroATX Mini Tower-a, koje će biti idealno rešenje za sve one koji kubure s prostorom. Kućište je opremljeno ležištima za dva dodatna ventilatora, tako da ga možemo preporučiti i dilerima – može postati popriličan hit, iako vas ograničava na Micro ATX matičnu ploču; nije za one koji imaju velike ambicije za proširenja.

Sastav mašina PC Centra je optimalno izbalansiran: najjača mašina gotovo da se potpuno slaže sa listom tipičnih komponenti iz male tabele. „Srednji“ računar je, kao jedina AMD K6-2 mašina na testu, posebna poslastica za one koji veruju u budućnost Socket 7 platforme. Opremljena čuvenom MS-5169 matičnom pločom i K6-2 procesorom na 300 MHz, pokazala je izuzetne kvalitete, što joj nije bilo teško, uzevši u obzir da je u nju stavljena Matrox G200 grafička kartica. Ostatak komponenti uključuje Yamaha zvučnu karticu, izvanredni PCI 56k modem sa Lucent čipovima, 32 MB memorije, 3.2 GB disk (Quantum EX), Teac 32X CD i ostatak DTK komponenti: tastaturu, miša i monitor od 15 inča (za sve tri konfiguracije).

Najjeftinija mašina je dobra prilika za one koji vole novotarije da uštede tako što će se Intel-ovog čipseta. Ovog puta reč je o DTK Micro ATX ploči sa novim VIA Apollo Pro čipsetom i Celeron 300A procesorom. Varijanta je bolja od neke BX Pro ploče, ali nije ni blizu Intel-ovim performansama. Zasluge za osrednje performanse ove mašine ima i SIS 6326 grafička kartica u AGP slotu.

Ovim mašinama nije lako naći manu – svaka izvlači maksimum iz ugrađenih komponenti. Jedina zamerka mogla bi se odnositi na zaobljenu masku na Moratek kućištima, koja otežava ubacivanje diska u Teac CD – sa CD-om morate da izvedete mali „slalom“ da biste ga ubacili.

PIN Biznis (LX) – Da na test nismo dobili sve što smo dobili, verovatno bismo se oduševili i sastavom PIN Soft konfiguracije, ali su nam tokom ovog testa kriterijumi malo previše porasli. Teško da je 64 MB memorije, Teac 32x CD-ROM i 15-inčni Hansol Mazellan monitor dovoljno da kompenzira LX AT ploču (Soltek SL-61D) u AT Mini Tower kućište (lepo dizajnirano, doduše), Celeron 300 procesor bez keša, disk od 3.2 GB (Quantum EX), modem koji ne ide brže od 33.6k i povrh svega, samo Virge GX2 grafičke kartice. Možda koncepcijski liči na Jugodatinu mašinu, ali je „promaklo“ nekoliko detalja (procesor, grafička kartica) koji će verovatno navesti potencijalne kupce da se obrate konkurentu. Mašina jeste opremljena svime što treba da obezbedi dobar, stabilan rad i punu funkcionalnost, ali to u ovakvoj konkurenciji jednostavno nije dovoljno.

Sampro – I Sampro je dao dve konfiguracije, pri čemu ona jača kao da je sklopljena logikom da se želi ponuditi odlična osnova za kasnije nadogradnje, a u slabijoj su pokušali u startu da ponude što kompletnije rešenje. Jača mašina bazirana je na Microstar MS-6147 BX MicroATX matičnoj ploči i spakovana u Moratek Midi ATX kućište, dok osnovu slabije čini MS-6140 EX MicroATX ploča u Mini ATX kućištu. I jedna i druga ploča su integrisana rešenja, sa ATI Rage Pro grafikom (8 MB SDRAM), koja će obradovati ljubitelje vrhunskog kvaliteta slike.

Što se zvučnih čipova tiče, na jačoj ploči je integrisan Creative SB 64V, dok se na slabijoj nalazi Yamaha. Obe ploče opremljene su sa po 64 MB memorije (pohvaljujemo) i Celeron 300A procesorima. U jačoj konfiguraciji je Quantum EX disk od 6.4 GB, dok je slabija opremljena verzijom od 3.2 GB. Uz Mitsumi 32X CD, tastaturu i miša, nećete dobiti modem ako se opredelite za BX ploču, dok uz EX ide Rockwell 56k uz 10 sati gratis Internet pretplate. EX varijanta opremljena je i zvučnicima od 80 W. Uz obe konfiguracije dobijate monitor od 14 inča, Daewoo ili Philips (po izboru). Radi se dakle o solidnoj ponudi sa nekoliko jakih tačaka (grafika, memorija, disk, što su možda i najvažniji faktori), koje će naročito imponovati za poslovnu primenu. Imajte na umu da Micro ATX ploče nude samo četiri slota za proširenja (3 PCI, 1 ISA) – to nije hendikep za većinu uobičajenih primena, ali razmislite kakve biste dodatne kartice ugradili.

Kada ovu ponudu uporedimo sa ostalima, dolazimo do zaključka da obna nije bez aduta, tj. da nedostaje samo neki detalj da se umeša u trku za najpovoljniju ponudu (recimo, malo veći monitor). U svakom slučaju, konfiguracije su veoma u trendu, jer Micro ATX tehnologija brzo napreduje.

Novogodišnje nagrade

Izdvojiti najbolje od 13 izvanrednih je teško, a pitanje je i koliko je „pravedno“ prema onima čije besprekorne mašine naprosto nisu uspele da se nametnu nekim detaljem. Ipak, nadamo se da smo uspeli objektivno da ocenimo svaku kategoriju.

Mislili smo da će ovaj test biti odvajanje žita od kukolja, a ispostavilo se da možemo biti bezbrižni – razlike se svode na nijanse, pa kupovina bilo koje od predloženih konfiguracija neće predstavljati grešku. Naše tržište ide ka kvalitetu, a vremena kada je bofl roba dominirala definitivno su iza nas. Ili su nam se, jednostavno, obratili oni koji na tom, novom tržištu imaju itekako šta da kažu. Srećna Nova godina, uz vaš novi računar!

Najbolja konfiguracija

MD & Profy mašina je superiornošću u svakom pogledu olakšala odluku. 14-inčni monitor baca malu senku na to savršenstvo (što u praksi znači da ćete morati da doplatite za veći monitor), ali ne toliko da bi to odnelo prevagu nad briljantnim ostatkom ponude.

Veoma dobar izbor

Oko drugog mesta je bilo mnogo teže: velika borba se vodila između konfiguracije Boox Computers-a, Adacom-a i Monitor Group-a i sasvim slobodno možemo reći da sva tri računara zaslužuju drugu nagradu. Malu prednost na kraju dajemo Boox-u, zbog 15-inčnog monitora, mada duže garancije preostale dve firme predstavljaju gotovo jednako snažan adut.

Najfunkcionalnija celina

Veliki i dobar monitor (najbolji na testu), najbrži procesor, vrlo fleksibilna ploča, činjenica da pri tom nijedan element bazične funkcionalnosti ne nedostaje, kao i dvogodišnja garancija, naveli su nas da ovu nagradu dodelimo konfiguraciji Jugodate.

Najbolji dizajn

Imali smo više od jednog kućišta čijeg izgleda se ne bi stidela ni neka renomirana svetska kompanija koja ulaže ogroman novac u dizajn, tako da odluka nije bila laka. MD & Profy kućište nam se dopalo ali smo, nakon konsultacija sa našim art direktorom, ipak odlučili da ovu nagradu dodelimo konfiguraciji List Computers-a. Blago zaobljena maska sa šiber-vratima, displejem, ali bez suvišnih detalja, može da zadovolji i ukuse najprobirljivijih.

Tipična konfiguracija

Ovo je najspecifičnija nagrada na testu, jedina sa čijim dodeljivanjem mi zapravo nemamo veze – nju indirektno dodeljuju trgovci jedni drugima, na osnovu statistike koja proizilazi iz priloženih konfiguracija.

Ispostavilo se da na testu postoji samo jedna konfiguracija koja je u potpunosti opremljena komponentama koje su u svakoj kategoriji najzastupljenije, a to je PC Centar BX. Možda je ovaj izbor i mudriji od svega što mi, na osnovu subjektivnih procena možemo da zaključimo, jer je proizvod razmišljanja velikog broja kompetentnih ljudi.

Tipične komponente konfiguracija

Kućište	ATX Midi Tower	10 od 13
Ploča	Intel BX čipset	6 od 13
Procesor	Intel Celeron 300A	8 od 13
Memorija	32 MB	7 od 13.
Disk	3.2 GB	7 od 13
Grafička kartica	Intel 740	6 od 13
CD-ROM	Teac / Mitsumi	svaki po 5 od 13
Zvučna kartica	Yamaha	7 od 13
Modem	56K	6 od 13
Monitor	15”	8 od 13