PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komentari Komentari
PC #60 : Oktobar 2000 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović  

Uvodnik


Jeste li već prestali da primećujete kablove u koje je vaš računar umotan? Napajanje, monitor, zvučnici, mikrofon, modem, Web kamera... A tek u firmi: na sve strane mrežni kablovi koji su u boljem slučaju smešteni u sumnjivo prikrivene kanale, čitav grozd hub-ova iz kojih vire žice, razvodne kutije sa kojih se napajaju računari, štampači i ispravljači... Tu je, naravno, i bezbroj konektora koji samo čekaju priliku da otkažu baš kada vam je ispravno funkcionisanje mreže najpotrebnije. I na kraju, kao vrhunac ironije, čitav sistem ne funkcioniše onako kako biste želeli jer nema dovoljno kablova, pa Telekom ne može da vam instalira dodatnu telefonsku liniju koju biste koristili za pristup Internetu. A postojeći kabl je loš, veza se teško uspostavlja, podaci se sporo prenose... Mora li da bude tako?

Kablova za napajanje se, izgleda, nećemo uskoro otarasiti, ali je bežična komunikacija hit u čitavom svetu. Giganti se na sajmovima utrkuju u prikazivanju opreme koja komunicira „kroz etar“, na inženjerskim konferencijama vode se verbalni ratovi o protokolima i standardima, dok su frekventni opsezi postali vredniji od zlata. Takvo obilje ideja obično znači da još nema dovoljno pouzdanih rešenja: mnogi standardi ostaće mrtvo slovo na papiru, dok se razni uređaji neće pomaći dalje od sajamskog prototipa. Ipak, neko će prvi stići na cilj i bežična komunikacija će u raznim oblastima zameniti konvencionalne tehnike – računarska i telekomunikaciona industrija su u razvoj uložile tolike resurse da rezultati ne mogu izostati.

Ideja o bežičnim komunikacijama izgleda nam daleko, baš kao što smo se tokom osamdesetih čudili pričama o značaju lokalnih mreža – naši kućni računari radili su sasvim lepo i bez njih. Srećom, uspeli smo da „uhvatimo poslednji voz“, pa su danas lokalne mreže prisutne u firmama, pa čak i u stanovima. Neki skeptik bi čak rekao da je dobro što smo sačekali, izbegavajući tako sve ćorsokake i usvajajući rešenja koja su preovladala. Sličan algoritam mogli bismo da primenimo i na ulasku u bežični svet, pa je važno osmatrati šta se dešava u svetu i pažljivo propratiti tehnologije koje upravo stižu do nas. „PC“ je već pisao o wireless mrežama, a u ovom broju čitaćete o mogućnostima bežičnog pristupa Internetu za sve koji sa svojih prozora vide „Beograđanku“, kao i o „Mobtelovom“ servisu koji obezbeđuje Internet preko GSM mreže. Razmislite o primenama wireless tehnologija u vašem poslu, a „PC“ će se potruditi da i dalje budete dobro informisani, kako ne biste propustili pravi trenutak. Vidimo se 4. novembra!