PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komentari Komentari
PC #77 : April 2002 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović  

Uvodnik


Tekst o holandskim iskustvima sa uvođenjem DSL-a koji smo objavili pre mesec dana izazvao je veliko interesovanje, naročito pošto ga je pratio natpis o planovima PTT-a za uvođenje kablovskog Interneta. Mnogi su postavili logično pitanje: kakve su naše perspektive za broadband, pristup Internetu velikom brzinom?

Rešavanje problema broadband-a imaće dva "poluvremena": treba se povezati sa provajderom velikom brzinom, a zatim videti koliki opseg za komunikaciju sa Amerikom provajder može da vam prepusti. Oba problema su u našim uslovima ozbiljna - uz današnje cene Internet linkova, nema izgleda da vam provajder obezbedi megabit u sekundi do Amerike za bilo kakve pare koje biste i pomislili da plaćate; čak i razvijene zemlje kakva je Australija ograničavaju saobraćaj xDSL korisnika ka Americi. Ipak, razmena podataka u okviru YU Interneta je sve značajnija za poslovanje firme, a veći broj korisnika sa brzim vezama navešće provajdere da šire linkove ka Americi. Za početak se treba usredsrediti na domaći broadband, dakle xDSL, kablovski Internet ili satelitske antene.

DSL bi morao da ponudi Telekom, kao savršeno rešenje za korisnike koji su blizu centrala i imaju "čistu paricu", bez dvojnika i PCM uređaja. Ako spadate u takve srećnike, odmah tražite bazni ISDN, pošto bi stare centrale uskoro trebalo da budu zamenjene; put od ISDN-a do DSL-a nije dug, a postao bi još kraći kada bi Telekom iole tržišno razmišljao. Ako do vas ne stiže "čista" parica, rešenje je kablovski Internet. Voleo bih da se PTT-ov KDS raširi, ali nisam optimista po tom pitanju; pre bih verovao u uspeh kada bi projekat realizovale male firme, s tim da se umanji birokratski košmar kroz koji prolazi svako ko pomisli da razvlači kablove po gradu. (Jednosmerni) satelitski link je najrealnije rešenje (nisu vam potrebni ni PTT ni Telekom), ali evropski operateri odustaju od takvih (za njih slabo isplativih) servisa, pa ne vredi investirati u opremu.

Šta, najzad, savetovati korisniku koji traži brži Internet? Ako se radi o firmi, pragmatično rešenje je iznajmljivanje linije do provajdera, što treba svakako uraditi ako se linija može dobiti; u protivnom razmislite o (skupljim) bežičnim linkovima. Rešenja za individualne korisnike trenutno nema - treba osmatrati šta se dešava i biti spreman za akciju. Komunikaciona infrastruktura će već ove godine morati da napreduje ako želimo da se uključimo u svet; takvim projekatima posvetićemo mnogo pažnje sledećih meseci. Vidimo se 6. maja!