PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #77 : April 2002

 Naslovna  Sadržaj 
Darko Staničić  

CRT (ni)je za kancelarije

CRT tehnologija ima još mnogo toga da ponudi, kako za kućne tako i za poslovne korisnike. Isprobali smo desetak najnovijih CRT monitora, namenjenim kako kancelarijskim primenama tako i DTP profesionalcima.

Iako su TFT monitori sve popularniji, katodna cev još uvek nije spremna za "tehnološko groblje". Kvalitet boja i njihov odziv još uvek je na strani CRT monitora: bilo koji profesionalac koji dolazi u dodir sa bojama ili slikom će na LCD TFT monitore gledati sa mnogo više nepoverenja nego što možete i da pretpostavite. Zgodne opcije kao što su rotiranje radne površine (i samog ekrana) za 90 stepeni su pogodne kada treba surfovati, pisati u Word-u ili pogledati neku Excel tabelu, ali kod obrade slike (kako pokretne, tako i fotografije) još nema zamene za dobar, dubok CRT monitor.

U nekim oblastima, precizan prikaz boje (pogotovo pod svim uglovima) je od velike važnosti. Veoma često po nekoliko osoba gleda u isti monitor - u tim situacijama TFT tehnologija "pada" na nekoliko osnovnih testova. Pre svega, TFT monitor ne prikazuje ravnomernu sliku u svim pravcima - svako od prisutnih će videti drugu boju. Drugo, TFT LCD monitori imaju "zaključanu" rezoluciju - 17" znači da možete da radite u rezoluciji 1280*1024; gledate sliku dijagonale pravih 17" inča, ali od veće rezolucije (dakle dodatnih informacija) nema ništa. Konačna pobeda TFT (ili neke slične) tehnologije ne dolazi u pitanje, ali za sada...

Tokom ovog meseca na testiranje je pristiglo devet monitora u velikim kutijama: četiri od 19" i pet manjih, "sedamnaestica". Očigledno je da 15" monitor odumire kao sastavni deo konfiguracija i da će u bližoj budućnosti 17" monitori biti sastavni deo čak i osnovnih konfiguracija. Ekrani od 14" već su gotovo zaboravljeni.

Pogledajte aprilski broj časopisa "PC" u kome smo detaljno testirali modele:

Hansol 920P
Hansol 920D
Hyundai ImageQuest P910+
Hyundai ImageQuest F790D
LiteOn C1770NSL/NST
LiteOn C1770FNST
Samsung SyncMaster 959 NF
Samsung SyncMaster 757 DFX
ViewSonic G75f-2