PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #82 : Oktobar 2002 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Milan Bašić  

Sličnosti i razlike

Pred nama su dva Acer-ova Pentium 4 notebook-a, usmerena prema raznim kategorijama korisnika. Koji od njih vam odgovara?

Dileme više nema – Pentium 4-M je zavladao domaćom notebook scenom. Posle prošlomesečnog velikog testa prvih prenosnika sa ovim procesorom, do nas su stigla i dva nova Acer-a. Aspire 1400 se preporučuje kućnim korisnicima i malim preduzetnicima, dok TravelMate 630 pripada Acer-ovoj familiji notebook-ova za korporativne korisnike. Pored neminovnog poređenja sa konkurencijom, bila je ovo prilika da detaljnije istražimo kako ova kompanija vidi potrebe dve, po mnogim shvatanjima veoma različite, kategorije korisnika.

Na prvi pogled Aspire bi trebalo da bolje ispuni zahteve koji se postavljaju pred desktop replacment potkategoriju prenosnika. Po prirodi stvari, kućni korisnici su više zainteresovani za multimediju i druge forme računarske zabave. Takođe, ta populacija obično ima (veoma) ograničen IT budžet, pa nabavka ovakvog računara isključuje kupovinu desktop računara poslednje generacije. S druge strane, TravelMate familija je više okrenuta portabilnosti, opcijama koje doprinose većoj bezbednosti podataka, robustnosti... Već na prvi pogled vidi se da su ti zahtevi poštovani pri konstrukciji oba računara.

Acer Aspire 1400

U Aspire familiji Acer nudi tri grupe računara, a model 1400 i njegove podvarijante su najjači. Zato je ugrađen Pentium 4-M na 2 GHz, što je ujedno najbrži procesor u notebook računaru koji smo imali priliku da testiramo. Tu nije kraj – Acer nudi isti računar sa procesorom na 2.5 GHz, ali pitanje je da li se radi o realnoj potrebi ili želji da se izađe u susret kupcima koji žele samo najbrže. Čipset je Intel 845 prilagođen prenosnim računarima. Prema prethodnim testovima, ovakav izbor se pokazao najboljim sa stanovišta ukupne slike o računaru i tome nema šta da se prigovori. Operativne memorije je 256 MB, dok je kapacitet diska solidnih 20 GB, mada čini se da ovako koncipiranoj mašini ne bi bio na odmet još koji gigabajt više.

Što se tiče veze „sa spoljnim svetom“, Aspire ne nudi ništa više, ali ni manje od standarda. Možda se čini da je nedostatak IEEE 1394 porta mana, s obzirom na to da digitalne kamere rado koriste ovaj protokol za prenos podataka, ali je dobro došao višak u vidu trećeg USB porta; još da je neki od tih portova prilagođen USB 2.0 standardu...

Na računaru je instaliran Windows XP Home, što je potpuno razumljiv izbor prema ciljnoj grupi kupaca, a tu su još i Norton Antivirus, PowerDVD i NTI CD-Maker, program za pisanje po kompakt- diskovima; poslednja dva idu u paketu sa kombo DVD/CD-RW uređajem. Primećujemo da nedostaje skoro obavezni paket Microsoft Works, bez kog računar nema punu funkcionalnost. Kampanja legalizacije softvera je uveliko u toku, pa verujemo da će Sampro, pored napora koji čini da do nas stižu računari sa engleskom umesto nemačke verzije operativnog sistema, uspeti da ispravi i ovaj nedostatak u osnovnoj opremi računara.

Kvalitet tastature i touchpad-a je nešto iznad proseka za klasu i to je ono što nam se svidelo. Manje aplauza zaslužuje ekran: slika je pristojna, ali 14.1 inč u kućištu gde bi se lako smestio 15-inčni ekran, deluje nekako preskromno. Istina, ovakav izbor pozitivno se odražava na cenu sistema, ali kada se već daju tolike pare... Dobra vest je da sliku generiše ATi Mobility Radeon M6 – radi se, istini za volju, o osnovnom ATi-jevom čipu, ali je on znatno bolji od integrisanih rešenja, koja se teško nose sa 3D grafikom.

Na brzinskim testovima Aspire 1400 je dobro „povukao“, zahvaljujući brzom procesoru, ali su niska brzina memorije i osrednje performanse diska računar svrstale u zlatnu sredinu. S druge strane, solidna tastatura i grafički podsistem kom zameramo samo dijagonalu ekrana uspele su da „gurnu“ ovaj računar u gornji dom naše tabele testiranih Pentium 4 prenosnika.

Acer TravelMate 630

O TravelMate računarima smo pisali pre oko pola godine, kada se na našem probnom stolu našla plejada Pentium III modela. Ono što smo istakli kao prednost familije vredi i danas: kućište odaje robustnost, tastatura je odlična, isto važi i za touchpad, a najveća vrlina računara je mala masa. Čak i ovaj računar sa Pentium 4-M procesorom teži samo 2,6 kilograma. Koliko to vredi najbolje znaju informatički globtroteri koji bolje poznaju hotelske nego sopstvenu dnevnu sobu. Tada, a i sada svidela nam se ergonomski osmišljena zakrivljenost tastature, mada priznajemo da većina članova Redakcije ne luduje za Natural tastaturom.

Procesor u ovom računaru radi na taktu od 1.4 GHz, što se može smatrati ulaznicom u visoko društvo, ali to ne smeta ovom TravelMate-u da u realnom radu pokaže veoma pristojne karakteristike. Tome doprinosi i grafika sa nVidia GeForce2 Go 100 čipom i 16 MB memorije. Slično kao kod Aspire-a, konstruktori računaru nisu podarili najnapredniju grafiku, ali su ipak izbegli zamku najjeftinijeg rešenja. To nije prava mera za 3D igre, ali TravelMate nije napravljen da bi se neko na njemu zabavljao, već da bi ga koristio tokom radnog vremena. Ako za izbor čipa imamo opravdanje, ekran od svega 14.1 inča je definitivno ispod standarda za klasu kojoj računar pripada. Brzi IEEE 1394 port je, sa druge strane, dobro došao, a slot za Smart karticu kojom računar može da se dodatno obezbedi je opcija koja može da bude važna kod kupovine. Verzija na našem testu imala je kombinovani DVD/CD-RW, što očito postaje standard za moderne notebook kompjutere.

Radi se o korporacijskom modelu, pa Acer na disku instalira Windows XP Professional i Windows 2000 Professional operativne sisteme. Kod prvog uključenja korisnik može da izabere bilo koji od njih, a računar će potom podesiti sve što je potrebno i trajno ukloniti „odbačeni“ operativni sistem sa hard diska kapaciteta 20 GB.

Rad za TravelMate-om najjednostavnije možemo da opišemo rečima: ovaj notebook će ispuniti sve što ste očekivali. Nema posebnog ushićenja, ali ni razočaranja, a TravelMate vam se polako i nekako neprimetno „uvlači pod kožu“. Sličan osećaj nam je poznat dugo, još od vremena kada je računare istog imena proizvodio Texas Instruments. Posle merenja i unosa svih relevantnih parametara u našu tabelu za ocenjivanje, TravelMate 630 je samo potvrdio ono što smo iskusili u radu. I pored prosečnog procesora i osrednje brzog hard diska, a zahvaljujući pametnoj konstrukciji i visokoj udobnosti u radu, TravelMate 630 je zauzeo treće mesto na tabeli iza Toshiba Satellite 5100 i Dell Inspirion 8200 računara. Šta bi bilo da je do nas stigla neka od verzija sa 15-inčnim ekranom i bržim procesorom?

Korisne adrese:

Sampro
http://www.sampro.rs