PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #85 : Januar 2003 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Đorđe Grujić  

Još bolje slike

ArchiCAD ima isti rendering kao i pre pet godina. CAD softver možda i ne mora da ima neki poseban rendering, ali korisnici traže refleksije, refrakcije i pri tom vole jedan paket za sve potrebe. Rešenje je AV Works.

(kliknite za veću sliku)

Graphisoft je poslednji put osvežio rendering mašinu ArchiCAD-a još davne 1997, kada je objavljena verzija 5.1 TeamWork (pogledajte „PC #29“). Uz poboljšane senke i prozirnost, ArchiCAD je tada dobio i nefotorealistične LiveStyles rendering mašine. Od onda, Graphisoft se posvetio poboljšanjima i razvoju osnovnog programa, a korisnici kojima je potreban vrhunski rendering postizali su to upotrebom Art*Lantis Render-a ili nekog drugog rendering paketa. Na sve glasnije pozive korisnika da i rendering dostigne nivo na kome je ostatak programa, umesto Graphisoft-a odgovorio je Abvent. Francuska kompanija koja proizvodi Art*Lantis upotrebila je istu rendering mašinu, na osnovu koje je napravljen PlugIn nazvan AV Works.

Ovim PlugIn-om korisnici dobijaju alat za ceo proizvodni proces u jednom paketu. Ako koristite jedan program za modelovanje i izradu dokumentacije, a drugi za rendering, ključni problem je kako izmene u modelu što bezbolnije i sa više automatike preneti iz modelera u renderer i nazad. To pitanje je sasvim dobro rešeno između ArchiCAD-a i Art*Lantis-a, ili rešenja zasnovanih na AutoCAD-u i viza. Ipak, to uvek zahteva dodatno podešavanje, što svetala, što materijala, što teksture, što mapiranja, što kamera, a kako Marfi nikad ne spava, nešto će se desiti baš kada više nemate vremena za dešifrovanje zašto je šta pošlo naopako, već samo za završni rendering. Dakle, dobro bi bilo imati sve u jednom paketu.

Šta smo dobili?

Dobili smo kvalitet, više izbora i vrsta konačnog renderinga, i brzinu. Art*Lantis je odavno poznat kao apsolutno najbrži u odnosu na kvalitet. Dok ArchiCAD-ov rendering ne može da se pohvali brzinom na velikim modelima, Art*Lantis će bilo koju količinu poligona lako „progutati“. Ubrzanje i do deset puta, pogotovo u fotorealističnom načinu rada, uvek se veoma ceni.

Rendering mašina AV Works je, tehnički gledano, API plug-in. To znači da se potpuno spaja sa ArchiCAD-om, i da pet načina renderinga koje dodaje jednostavno birate iz spiska. Osim fotorealističnog, koji sada sa pravom nosi to ime, postoje i četiri nefotorealistična načina: Dot, Drawing, Hatching i Toon (u prevodu, pointilizam, crtež, gravira i strip). Svaki od načina ima i dodatna podešavanja.

Fotorealistični način renderinga punu snagu pokazuje kada se koristi posebna biblioteka materijala koju dobijate uz AV Works. Ti se materijali ne razlikuju od klasičnih, osim što imaju prefiks av_; postojeće materijale učinićete upotrebljivim prostom promenom imena! Razliku je teško i opisati rečima, ali ćete je svakako uočiti na slici. Karakteristike materijala koje se ogledaju u RayTracing načinu podešavate klizačima za providnost i emisiju svetla u standardnom ArchiCAD-ovom dijalogu.

Brzina renderinga je osetno povećana. To se pogotovo oseća na dugačkim animacijama, gde se koriste „pametni“ GDL objekti koji se kreću, menjaju izgled ili rade nešto drugo. Brzina renderinga VR objekata i scena je takođe značajno povećana, uz osetno viši kvalitet.

Šta je isto, a šta nedostaje?

Očuvane su sve dobre strane ArchiCAD-ove implementacije renderinga. To znači da možete da koristite „pametne“ GDL objekte koji će se menjati ili biti animirani prema potrebi. Sve rendering mašine mogu da se koriste za bilo koji rendering – slike, animacije, VR objekte ili VR scene. Osunčanje se i dalje automatski izračunava na osnovu geografskog položaja, datuma i doba dana, tako da fotorealistični način dobro dođe kao alat za izradu animacija osunčanja lokacije (Sun Study).

Nefotorealistične mašine dobro će doći korisnicima Macinosh OSX-a, gde ArchiCAD LiveStyles mašine ne mogu da rade iz tehničkih razloga. Biblioteka materijala je takođe ista, a načini definisanja novih se ne razlikuju, osim dodavanja RayTracing osobina. Dakle, proizvodni proces je ostao isti, brzina se povećala, a kvalitet izlaza skočio je za red veličine, ako ne i više. Verzija za ArchiCAD 8 očekuje se početkom 2003.

Oni koji koriste Art*Lantis odmah će primetiti dve vrlo bitne razlike: nema trenutnog prikaza izmena svetala ili materijala i ne mogu da se koriste Art*Lantis-ovi proceduralni materijali. Ni jedno ni drugo nije nedostatak, nego posledica implementacije. Ono što su mnogi poželeli, ali nisu dobili, jeste Radiosity. Umesto njega, tu je Global Illumination iz Art*Lantis-a koji daje uporedive rezultate.

Da ili ne?

AV Works je pravo rešenje za sve kojima je potreban fotorealistični rendering u okviru ArchiCAD-a. Nefotorealistične mašine su osveženje, ali većina korisnika AV Works shvata pre svega kao zamenu klasične ArchiCAD-ove rendering mašinerije. Za detalje, pogledajte www.abvent.com/us/software/avworks/description.asp .