PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komunikacije Komunikacije
PC #85 : Januar 2003 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić
Dejan Ristanović
 

50 najboljih

Razvoj naše grane Interneta teče utabanim tokovima - novi sajtovi, nove tehnologije ali ne i nova, veća ulaganja. Za "pumpanje domaćeg dot.com balona" potrebna su sredstva, koja bi mogao da obezbedi tek e-commerce. U ovogodišnjem tradicionalnom izboru TOP50 domaćih Web sajtova naziru se upravo takvi trendovi...

Posmatrana u ciframa, 2002. godina je bila veoma plodna za YU Internet - u toku 2001. prijavljeno je oko 5.000 domena sa sufiksom .yu (što je takođe bio rekord), a do oktobra ove godine cifra je dostigla 15.000. Najviše je domena u .co.yu (13.069) grani, koja i pokriva najširi spektar sadržaja; .org.yu, .edu.yu i .ac.yu domena je mnogo manje, a za gov.yu ćemo već videti jednog dana, kada se (i ako se) nova država formira na staroj ekstenziji. Neki su odabrali lakši način za registraciju domena i pribavili .com, .net, .org, .biz, .cc odnosno .tv adresu, ili čak pokušali sa besplatnim .tk domenom. To nam je pomalo otežalo sortiranje, jer nije lako zaključiti kome su sajtovi namenjeni, nama iz "matice" ili onima koji se iz inostranstva zanimaju za maticu.

Mogućnost kupovine preko Interneta uz korišćenje platne kartice otvorila je vrata e-commerce-a, a neke su firme spremno dočekale taj izazov. Broj domaćih sajtova koji nude kupovinu proizvoda i usluga prilično je porastao, pa ako ste spremni za elektronsku trgovinu, pred vama je prilično široko tržište. Računarske firme su u svojim prezentacijama nastavile trendove iz 2001. godine, lokalizujući B2B i B2C ideje za naše uslove. Internet odavno nije mesto na kome tražite samo informaciju, već i interaktivno učestvujete u diskusijama koje se na određenim sajtovima pokreću, dovodeći stvari u neki novi poredak (ili vam se barem tako čini).

On-line izdanja dnevnih novina su i dalje najažurniji sajtovi, ali je, izgleda, bilo manje uzbudljivih događaja, pa je i posećenost takvih sajtova manja nego tokom "zanimljivih" devedesetiz. Bez obzira na to, svaki list koji drži do sebe postavlja elektronsko izdanja na sajt. Važna prednost sajtova su arhive, svojevrsan vremeplov važan za razna istraživanja, mada efikasnost pretraživanje tog materijala i dalje predstavlja ozbiljan problem. Sve je više specijalizovanih sajtova koji nude razne "tematske" informacije: lekarske savete, plan grada, kratke vesti iz zemlje i sveta, a za one koji obilaze Web samo radi zabave, ponuda je bogata - sport, kultura, druženje... Naravno, priča se ne završava na tome; kandidata za našu listu bilo je mnogo više da nismo, kao i uvek, izostavili prezentacije "za odrasle".

Novine i časopisi

www.blic.co.rs
www.danas.co.rs
www.nin.co.rs
www.pcpress.rs
www.politika.co.rs
www.svet.co.rs
www.vijesti.cg.yu
www.pcnen.cg.yu

Vesti i informacije

www.b92.net
www.beograd.co.rs
www.bktv.com
www.doktor.co.rs
www.freeserbia.org
www.inet.co.rs
www.meteo.yu
www.pkj.co.rs
www.planplus.co.rs
www.rts.co.rs
www.telekom.yu

Računari i Internet

www.benchmark.co.rs
www.cirilica.org
www.pcberza.co.rs
www.personalmag.co.rs
www.praktikum.co.rs
www.pretraga.co.rs
www.telekomunikacije.co.rs

Kupovina

www.balkanmedia.com
www.fairsources.com
www.halooglasi.co.rs
www.knjizara.co.rs
www.maxi.co.rs
www.oglasi.org.yu
www.yumarket.com

Kultura i umetnost

www.antikviteti.co.rs
www.artmagazin.co.rs
www.etnomuzej.co.rs
www.rastko.org.yu

Sport

www.delije.net
www.kkpartizan.co.rs
www.sportskacentrala.com
www.yuba.org.yu

Zabava

host.sezampro.rs/aforizmi/
www.boni.co.rs
www.club.co.rs
www.nostalgija.com
www.poljubac.com
www.zvrk.co.rs

Ostali sajtovi

www.cafemontenegro.cg.yu
www.drenik.net
www.serbiancafe.com