PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #87 : Mart 2003 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić  

Scaleo 400

Fujitsu-Siemens je pripremio snažnu mašinu namenjenu pre svega kancelarijama. Isplati li se ta kupovina u odnosu na druge brand name računare i "kosooke" PC-je?

Poznati metodi kupovine računara koji su vladali u našim krajevima polako se gube – kupac sve ređe sam obilazi prodavnice tragajući za komponentama po, ponekad veoma čudnim, kriterijumima. Pojam „standardne ponude“ forsiraju najpre velike firme kojima je u interesu da imaju modele poznatih karakteristika, čije sklapanje i proučavanje eventualnih problema neće odneti previše čovek/sati. Taj trend ima i drugih lepih strana kao što su mnogo lakše i brže reagovanje kod većih isporuka, bolja pozicija kod dobavljača komponenti jer se naručuju veće količine, a kupci su zadovoljni jer ne žele svi unikatnu mašinu – često je bolje imati računar o kome mnogo ljudi zna mnogo detalja.

Sistem rada koji polako usvajaju i domaće firme odavno je prihvaćen u velikim svetskim kompanijama. Tako funkcioniše i uobičajena američka ponuda skoncentrisana uglavnom na IBM, Hewlett-Packard (Compaq) ili Dell, ali iz društva velikih svakako ne treba izostaviti Fujitsu-Siemens Computers, pogotovo ako ste evrocentrično raspoloženi, poput moje malenkosti. Ovlašćeni distributer, firma „Pakom“, odlučila je da „udari punom snagom“ (takvi su po prirodi) i ponudi jedan od FSC modela primeren aktuelnim potrebama naših kupaca. Šta možete da kupite kod prodavaca „Pakom“-a pod nazivom Scaleo 400?

Jedan od današnjih osnovnih zahteva naših kupaca je: samo da bude „četvorka“. Pentium 4 Celeron na 1.7 GHz nudi sasvim dovoljno snage za zadatke koji vas očekuju, a ploča (samo da bude najbolja) je Gigabyte model sa SiS setom čipova i 128 MB DDR memorije. Naravno, i layout i BIOS ploče podređeni su zahtevima FSC-a, kao što je to običaj kod velikih integratora, pa tako ni na ovom računaru nećete naći reset taster.

Ugrađeni ventilatori su izrazito tihi, u skladu sa novijim ergonomskim preporukama, pa ćete jedva registrovati da je računar uključen. Dizajn, po kome je FSC poznat evropskim kupcima, je odmeren, kućište ne spada u ona „svemirskog“ izgleda; to je jednostavan i funkcionalan mini-tower čija su jedina neobičnost zaobljene ivice prednje maske u boji cigle. Taj detalj se, po mišljenju našeg novog marketinškog tima, savršeno uklapa sa bojom zidova u novim prostorijama „PC“-ja. Od šest USB priključaka, dva su našla svoje mesto na prednjoj strani iza malog poklopca, a sličan poklopac sa druge strane prekidača za uključivanje krije priključke za slušalice i mikrofon. Na prednjoj strani naći ćete još samo standardni disketni uređaj i DVD čitač. Za one koji brinu o regionalnim problemima kažimo da se radi o odličnom LG uređaju (8161B) kome nije potrebna zamena firmvera, već se koristi DVD Region-Free softver (www. dvdidle.net). Interfejs prema korisniku čine solidan 17-inčni monitor kome je primerena rezolucija 1024×768 sa 75 herca osvežavanja, solidna YU tastatura (Chicony KWD-205) bez klika i miš (OEM Logitech M-S69). Disk je prilično brzi Seagate model od 40 gigabajta, a računar ima solidan modem i integrisanu mrežnu karticu. Sve ovo, naravno, treba posmatrati kao FSC, jer je tako i potpisano, a osnovni atribut konfiguracije je da je dobro osmišljena. Radi se o tihom i brzom sistemu koji će dugo i pouzdano da vas služi.

Ovako kako je osmišljen, Scaleo 400 ipak može da vas ograniči u domenu 3D igranja, što je često jedan od osnovnih zahteva pri kupovini. Integrisana SiS grafika radi na UMA principu, pa memoriju za svoje potrebe odvaja od sistemske. Kako je 128 MB memorije često potrebno za iole zahtevnije igre, svako odvajanje memorije za grafičku karticu (a morate da odvojite barem 8 MB) je pogubno za performanse sistema kada su u pitanju 3D igre. Dakle, ako vam je igranje bitna stavka, moraćete da dodate još 128 MB memorije, a ako vam je to najbitnija stavka – imate na raspolaganju AGP slot.

Iako talasi legalizacije zapljuskuju naše obale, u domenu kućne primene još nema velikih promena. Ne znamo da li je došlo vreme da priloženi softver bitno utiče na odluku o kupovini, ali je bogat softverski paket jedan od glavnih aduta modela Scaleo 400. Pre svega, dobićete Windows XP Home Edition (izdanje u kome je ugrađen Service pack 1) u vidu uobičajenog Product Recovery CD-a. Tu je, zatim, zbirka softvera Microsoft Works Suite 2002 koja predstavlja kućni ekvivalent Office paketa. Pored kompletnog Word-a sadrži i Works, Money, Clipart i PictureIt, skup alatki koje vam neće omogućiti pravljenje Office aplikacija po uputstvima Dragana Grbića, ali mogu da se kladim da se u većini domaćih malih (pa i srednjih firmi) na računaru ne radi ništa što prevazilazi mogućnosti Works-a. Ovaj paket se prodaje samo u OEM varijanti, pa mogu da ga kupe samo integratori i isporučuju kao sastavni deo novog računara.

Priložen je i Norman Antivirus Control, enciklopedija Encarta 2002, Adobe Photoshop Elements i WinDVD plejer 4.0. Ako biste sav ovaj softver kupovali pojedinačno, sigurno biste se prilično istrošili. Statistike pokazuju da se od celog Office paketa najčešće koristi Word (na četiri od pet računara), pa kad kupovite ovakav računar od 699 evra, nema uvek svrhe da plaćate još toliko (ili više) za softver. Adobe Photoshop Elements, takođe, pruža skoro potpunu funkcionalnost skupljeg brata – ne možete da napravite EPS za štampu, ali i ja ponekad pogledam ili doteram neku sliku, ali profesionalnu finalizaciju uvek prepuštam kolegama – prema tome, nema potrebe da svi na mašinama imaju „pravi“ Photoshop. Za ostale softverske komponente možete i sami da izvedete računicu. Računica će verovatno pokazati da je Scaleo 400 upravo ono što vam je potrebno – savremen, brz i tih računar sa dobrom podrškom i paketom softvera o čijoj legalizaciji ne morate da brinete.