PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #87 : Mart 2003 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić  

Jugodata Horizont

Horizont je Jugodatina serija računara za beskompromisne korisnike, a njen najnoviji član je pre svega kućni računar za one koji traže vrhunske karakteristike. Podvrgli smo ga našim testovima...

Jugodata, kao domaći brend, postoji 14 godina (duboko se nadam da naziv svoje robne marke neće usklađivati sa najnovijim geopolitičkim zbivanjima na Balkanu), a Horizont je Jugodatina ponuda za beskompromisne. Iz dugog staža proističe ozbiljnost kojom se prilazi svakoj etapi u razvoju firme. Odavno je formiran niz standardnih konfiguracija čiji se sastav revidira dovoljno često, lista prodavnica je sve veća, a kreditiranje obuhvata ugovore sa pet velikih banaka. Novi Jugodatin adut je sertifikat ISO 9000 čije značenje izgleda nije dovoljno poznato domaćim potrošačima. Sertifikat se ne izdaje za proizvode (ne potvrđuje da se radi o savršenom računaru), već za kontrolu proizvodnje, što znači da će za iste korake u proizvodnji uvek biti sprovedena ista procedura. Kratko rečeno, ako na računaru piše Jugodata Horizont, dobićete identičan proizvod i na Banovom Brdu i u Šapcu.

Horizont je pravi kućni računar, što se ogleda u relativno visokoj ceni (1.499 evra) i vrlo širokom spektru mogućnosti. Srce čini Zida 845PE ploča i Pentium 4 procesor na 2.53 GHz. Upravo su ove komponente predmet najžešćih rasprava kod „poznavalaca“, pa je jedno od pitanja zašto Jugodata ne upotrebljava neke poznatije ploče. Odgovor je jednostavan i uklapa se u ISO 9000 filosofiju: Jugodata poznaje Zida ploče pa je eksperimentisanje sa drugim proizvodima sasvim izlišan izdatak u odnosu na potencijalni dobitak. Pitanje procesora svodi se na sličnu analizu, jer je kontraargument ljubitelja AMD-a da se ista brzina dobija upola cene. To je tačno, ali deo života potrošite i na traženje skupog i bučnog kulera, a i onda može da vam se desi da (poput našeg bliskog kolege) procesor spalite. Postoji, naravno, novi protivargument da za te pare možete da kupite dva AMD-a, ali ako moraju da se potroše iste pare, onda ću radije da ih potrošim bez suvišnog trošenja vremena.

Skolastičke rasprave mogu da budu zanimljive, ali je činjenica da je Horizont sjajno sklopljena konfiguracija i da u suštini nemate šta da kažete jer ništa ne biste ni dodavali ni oduzimali. Računar ima 512 MB DDR memorije, Western Digital hard disk od 80 GB (BB oznaka ukazuje na 2 MB keša), LG pisač i Samsung-ov DVD čitač, te Radeon 9000 grafiku sa TV izlazom. Ergonomske komponente su najvišeg kvaliteta (Microsoft Internet tastatura i optički miš), a gledaćete u Samsung 760V, TFT monitor vrhunskog kvaliteta. Sve je upotpunjeno 2.1 zvučnim sistemom solidnog kvaliteta.

Ponuda firme Jugodata obuhvata i besplatnu isporuku na kućnu adresu, besplatan servisni kupon (za ono što nije obuhvaćeno jednogodišnjom garancijom), karticu za aktiviranje naloga kod SezamPro provajdera, besplatno osiguranje, „Instant poklon“ (3-in-1 kamericu ili USB disk) i Windows XP Home Edition.

Suština dobrog računara je u tome da uspešno obavlja ono za šta je predviđen, a Horizont je predviđen da obavlja mnoge zadatke za celu familiju. Možda bi neko ko ima više vremena imao i više zamerki od mene, ali meni prija da uključim PC i uradim posao, bez razmišljanja da li nešto hoće ili neće da radi.