PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #87 : Mart 2003

 Naslovna  Sadržaj 
Vladimir Cerić  

Potraga se nastavlja

Ako ste u nekoj od prodavnica koje smo predstavili prošlog meseca kupili vaš novi računar, verovatno ste poželeli da ga dopunite nekim atraktivnom dodatkom ili sitnicom. Srećom, ponuda je raznovrsna...

Dobar računar ne čine samo brz procesor i kvalitetna matična ploča, već i ergonomska tastatura i, što da ne, 5.1 zvučnici. Ovog puta smo više pažnje posvetili ponudi periferija i dodataka, pa smo naše proputovanje gradom počeli od Beogradskog sajma.

Sitnice za ugodniji rad

Tamo se nalazi jedna od najopremljenijih prodavnica periferija i dodataka za PC. Zove se Pyramid, deo je firme Computer Land i nalazi se unutar kruga Sajma, ispred hale X (tel. 011/655-485). Ako tragate za prigodnim poklonom u bilo kom cenovnom rangu, skoro je sigurno da ćete ovde pronaći nešto interesantno. Naročito skrećemo pažnju na bogatu ponudu Web kamera, sve popularnijih MP3 plejera, i Logitech-ovih handsfree dodataka. Nema ljubitelja dobrog zvuka koji nije čuo za Creative i njihove zvučne kartice i komplete zvučnika, dok će poslovne ljude verovatno zainteresovati sve pristupačniji PDA uređaji firme Palm, za koje u Pyramid-u možete naći i pristojan set dodataka: stylus, tastatura itd.

Još jedna od beogradskih prodavnica u kojoj možete naći razne periferijske dodatke za PC pripada firmi „Adacom“ (Kneza Miloša 9, tel. 011/3344-123). Dok prolazite jednom od najprometnijih ulica u gradu, teško je ne primetiti izlog prepun tastatura, miševa i ostalih dodataka koji mogu zatrebati vlasniku PC-ja. Izbor knjiga obuhvata izdanja skoro svih izdavačkih kuća, pa ako tragate za nekim specifičnim naslovom iz IT sfere, ovo je dobro mesto da to traganje počnete. Za računare matične firme „Adacom“ se ipak morate popeti nekoliko spratova u susednoj zgradi i dogovoriti se o sastavu konfiguracije sa komercijalistima.

Kompletna ponuda

Firma u čijem showroom-u možete naći najraznovrsnije dodatke za PC, ali i kod koje možete kupiti ceo računar, je List Computers (Balkanska 30, tel. 011/3065-560). Ovde na licu mesta možete izabrati tastaturu, kućište ili miša za svoj budući PC, a kada dođete da ga podignete, ljubazno osoblje će vam mašinu otpakovati i na licu mesta predstaviti mogućnosti. Izloženo je desetak monitora i setova zvučnika, pa osim dizajna možete da obratite pažnju i na kvalitet slike odnosno zvuka.

Ako precizno znate šta vam je potrebno ili vam se baš dopada neki od standardnih Nomak modela, računar vam može biti isporučen i na kućnu adresu, i to u bilo kom delu Srbije. Osim gotovinskog, postoji i mogućnost plaćanja čekovima na šest rata, te preko Visa i MasterCard kartica. Tu su i potrošački krediti poslovnih banaka, koje se polako konsoliduju posle novogodišnjeg „strašnog suda“, mada je dobijanje kredita i dalje komplikovano. Rokovi otplate su od 12 do 24 meseca, a kamate se kreću od 1.25 do 2 % na mesečnom nivou, a učešće je 20-30 % iznosa.

Noviteti

U međuvremenu se otvorilo i nekoliko novih prodavnica, a jedna od njih je u blizini firme List. Zove se „Simfonija“ (Balkanska 28, tel. 011/645-374) i ponosi se solidnom ponudom periferijske opreme i procesorskih kulera.

Jedna od većih prodavnica nalazi se u blizini Vukovog spomenika – tu je novo sedište firme MP Soft (Golsvortijeva 23, tel. 011/435-410), u kojoj možete naći puno različitih modela štampača, ali i brand-name stonih i notebook računara. I dok je kod „običnih“ računara mogućnost plaćanja karticama (Diners i Master) i čekovima na 6 rata skoro uobičajena, kod notebook-ova postoji interesantan popust od 15% na tzv. preorder narudžbine za modele kojih nema na lageru i čiji je rok isporuke 10 do 15 dana. MP Soft u ponudi ima i razne modele mobilnih telefona i dodatke za njih.

Kada smo već pomenuli i mobilne telefone, red bi bio da spomenemo firmu CHS, u čijoj prodavnici u tržnom centru na Trgu Republike možete naći sve modele iz Nokia i Ericsson programa. Pre izvesnog vremena oni su otvorili i novu prodavnicu u hipermarketu Vero na Novom Beogradu, gde možete nabaviti i Compaq-ove računare i PDA uređaje. Vlasnici računa u Poštanskoj štedionici mogu plaćati na 12 i 18 rata, bez kamate, učešća i žiranata. Doduše, na cenu za gotovinsko plaćanje se tada dodaje 10%.

Ponuda je ovih dana sve bolja, pa se nadamo da smo vam ovim reportažama delimično olakšali izbor firme kojoj ćete pokloniti poverenje. Računar se ipak ne kupuje svakog dana...