PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #87 : Mart 2003 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Dragan Grbić  

Pametni testovi

Tokom posete jednoj školi za obuku na računarima videli smo zanimljiv program koji predavačima pomaže da provere nivo znanja polaznika posebnih kurseva...

U specifikaciji poslova „kućnog“ programera postoje barem dve vrste poslova. Prvu vrstu čini razvoj i održavanje skupa programa nužnih za poslovanje firme; uobičajeno za naše prilike, to su sistemi za knjigovodstvo, pogonsko poslovanje, isplatu zarada i slični. Reč je o „onome što se mora“, što mnogim programerima zagorčava život jer su, umesto da se usavršavaju u struci, dužni da se posvete oblastima kojima nisu želeli de se bave: čitaju zakone o računovodstvu, tumačenja zakona o porezu i preporuke o tumačenju zakona za izmenu zakona... Ko bi umeo i da navede sve te naslove na silnim stranicama nejasnog teksta u „službenom lišću“, dok razmišlja da li bi bilo bolje (i jeftinije!) da je kupio gotove programe od neke ozbiljne firme.

Drugu vrstu poslova čine oni zbog kojih mnogi programeri smatraju svoj posao jednim od najlepših na svetu: to je pisanje programa koji pomažu u karakterističnim situacijama i koji služe kao rešenje nestandardnih problema. To su ona iskušenja sa kojima se sreću informatičari u sredinama u kojima vladaju zdravija atmosfera i kreativni odnos prema poslovanju. U skladu sa mogućnostima, alatima i raspoloživim vremenom, pravi se neko rešenje namenskog posla kao klasičan program ili kao poseban interfejs ka bazi podataka, Office integrisana aplikacija, Web aplikacija... Kako god bilo izvedeno, vrednost svakog rešenja meri se prema ostvarenom korisnom dejstvu u poslovanju, mereno direktno smanjenjem potrebnog rada i vremena da se dođe do rezultata ili posredno, nekim novim kvalitetom.

Slast profesionalnog iskušenja u ovakvim prilikama je velika, a ponekad se desi da neki rezultat lokalnog značaja preraste u ozbiljan proizvod koji se može ponuditi i tržištu. Recimo, pisac ovih redova je davno imao priliku da vidi jedan strani CD-katalog sa prikazima add-in dodataka za Excel: vrlo upečatljiv utisak je ostavila ponuda dodataka za mašinogradnju, među kojima je bilo i onih koji koštaju preko hiljadu dolara. Dolazi vreme sazrevanja informatičke scene i kod nas, pa bi bilo zanimljivo da saznamo kakva su domaća iskustva na tom planu. Igrom slučaja, bili smo u prilici da vidimo jedno namensko rešenje koje je izvedeno kao posledica ozbiljne potrebe. U nadi da ćemo biti u prilici da sve češće posvećujemo pažnju sličnim domaćim projektima, ovoga puta vam predstavljamo zanimljiv program na polju stručnog obrazovanja.

Problem: provera znanja

Najozbiljnije „večito pitanje“ u obrazovnom procesu je postupak provere znanja. Treba pripremiti valjanu strukturu zadataka, unapred definisati pravilne standarde ocenjivanja, a pri svakom pojedinačnom testiranju treba obezbediti jednake uslove. Zbog toga ima smisla poveriti testiranje kandidata računaru. Kandidat bi pristupio programu, a otvaranje prvog pitanja bi označilo početak rada štoperice. Prva iskustva u polaganju na računaru stekli su kandidati za sticanje jednog od statusa Microsoft-ovih sertifikovanih inženjera (MCP, MCSA, MCSE...).

Zvanične i nezavisne institucije (među kojima je u našim nastavnim centrima najpoznatiji Prometric) obezbeđuju on-line pristup velikim bibliotekama pitanja iz kojih se po metodi slučajnog izbora formira ispit. Po pravilu, pitanja pokrivaju sve uže oblasti koje obuhvata ispit, a uobličena su kao „a-b-c-d“ pitalice različite složenosti ili kao kompleksni problem koji je potrebno rešiti grafički, pomeranjem objekata u rezervisanim zonama na ekranu. Ispiti različito traju i imaju različit broj pitanja, a poznato je da se skup od stotinjak pitanja slučajno formira iz korpusa od preko hiljadu. Težina pitanja i rigidno vremensko ograničenje odgovaraju reputaciji sertifikata priznatih u celom svetu.

(kliknite za veću sliku)

Škola računara Smart School je već dobro poznata u Novom Sadu i okolini, jer je kroz njene specijalizovane kurseve raznih nivoa za samo tri godine rada prošlo nekoliko hiljada polaznika. Strateški opredeljena za stalno dostizanje i održavanje što viših standarda u kvalitetu kurseva, ova škola mnogo pažnje posvećuje dokazivanju realnog nivoa znanja svakog slušaoca. Zahvaljujući dobrim uslovima, Smart School već neko vreme nudi polaganje ispita firmi Certiport (zvanje Microsoft Office Specialist) i Prometric (razna MCP zvanja, Linux LPI nivo 1 i 2, Oracle, Sun...). Takođe, kao ovlašćeni predstavnik SC Akademije za Vojvodinu, organizuje specijalne kurseve po programima Microsoft-a, a upravo uoči zaključenja ovog broja saznali smo da je prihvaćena aplikacija za sticanje zvaničnog Microsoft CTEC statusa.

Svi „veliki“ kursevi rešavaju problem celovitog provođenja slušalaca kroz ceo proces obuke, vežbanja i testiranja, jer su zasnovani na zvaničnim programima, literaturi i ispitima. Kako nam je ispričao Dragan Rakita, direktor firme Smart, ukazala se potreba za valjanim pokrivanjem interno uobličenih kurseva na sličan način: mnogi polaznici, među kojima je veliki broj potpunih početnika, nisu spremni da se uhvate u koštac sa ozbiljnim i skupim zvaničnim testovima. Pristup takvim grupama ne bi trebalo da je različit, pa je došlo do potrebe za pripremom testova koji bi ličili na „one velike“, ali bi bili primereni svakom slušaocu. Tako je rođena ideja da se napravi namenski program koji će zadovoljiti standarde škole na planu ocenjivanja.

Iskušenje otvorenog pristupa

Mala ekipa, koju čine iskusni predavač Bojan Buhač i programer Sergej Kešelj, krenula je od najpotrebnijeg problema: tragali su za načinom da se potpuni početnici na kraju kursa podvrgnu proveri praktičnih sposobnosti u radu u Word-u i Excel-u. Načelo za kojim su se vodili bila je provera prakse, a ne teorija, pa je odlučeno da test bude uobličen kao skup zahteva da ispitanik izvede određene postupke u programima. Prema scenariju, ispitanik će dobiti određeni broj pitanja u potpuno upravljanoj okolini i uz unapred zadato vreme.

(kliknite za veću sliku)

Takav scenario je i ostvaren, uz dodatne module koji zajedno čine paket Smart Testing System. Glavni deo programa je sam test, kome ispitanik prilazi unošenjem svog imena, nakon čega pokreće test i štopericu u željenom trenutku. U glavnom oknu se pojavljuje neki dokument sa zadatim sadržajem, a u donjem oknu se ispisuje zahtev za jednom ili više operacija različite složenosti; ispitanik izvršava zadatak uobičajenom tehnikom, a potom prelazi na sledeći bez potrebe da snimi dokument. U toku rada, moguće je resetovati stanje dokumenta i krenuti ispočetka, a slobodno je i kretati se među pitanjima u toku testiranja. Na kraju se ispisuju osvojeni broj poena i informacija da li je test položen. Administratorski modul služi za pripremu grupa pitanja i proveru izvršenih ispita. Predavač pregleda svaki test pojedinačno, nakon čega ga arhivira. Moguće su pretrage po raznim atributima (datum, predavač, test).

Posebno zanimljiv pristup u koncepciji je ostvaren mogućnošću posebne pripreme testova, pa oni mogu da se razlikuju po težini, broju zadataka i vremenu raspoloživom za rešavanje. Na taj način, jednom instaliran program na svim računarima u učionicama može da primi unapred nespecificiranu količinu probnih i glavnih testova koji će biti distribuirani na servere na dve lokacije na kojima Smart School deluje.

Test po meri slušaoca

Krajnji rezultat projekta Smart Testing System nadmašio je prvobitnu ideju. Zahvaljujući konceptu varijabilnog sadržaja testova, organizacija kurseva može biti preinačena tako da se posle svake savladane celine slušaoci podvrgnu svojevrsnom „kolokvijumu“, probnom testu na kome će sami utvrditi svoj nivo znanja, pa do kraja kursa i savladati ono što su propustili. Zahvaljujući podsistemu za analizu uspešnosti testova (u razvoju je modul za zbirnu analizu cele grupe testova), predavači i njihovi nadzornici mogu da provere uspešnost održavanja svake podceline ponaosob. To će kvalitet kurseva sigurno podići na još viši nivo. Najvažnije od svega je to što će uz pomoć paketa Smart Testing System predavači biti u stanju da stalno dodaju i povećavaju korpuse zadataka i adaptiraju ih. Kolege ne kriju ambiciju da ceo sistem testiranja razviju do nivoa komercijalnog proizvoda koji bi mogao biti ponuđen sličnim institucijama.

Konačna pouka ovog zanimljivog projekta može se opisati onim čuvenim „potreba je majka invencije“. Ali, uspešnost realizacije ove ideje bi se najbolje mogla oceniti ostvarenim efektom pozitivne povratne sprege u kojoj ceo sistem poslovanja postaje efikasniji iz dana u dan, što je ideal svakog informacionog sistema. Ako imate neki problem koji vapi za boljim načinom rada, posvetite se rešavanju, umesto da trenirate živce nad kontnim okvirom i tabelama poreza: više ćete doprineti poslovnom sistemu u kome radite!

Korisne adrese:

Smart
Bulevar Slobodana Jovanovića 15, Novi Sad
tel: 021/401-670